+15° - +34°
Nincs front

Hányan szülnek magánorvosnál? Meglepő számok

A magánegészségügy növekedése ma már szinte közhely. Statisztikák és magánintézményi beszámolók igazolják a fizetős egészségügyi ágazat bővülését. A FoglaljOrvost.hu privát egészségügyi időpont-előjegyzési portál a magánszülészetek számait vette górcső alá anyák napja alkalmából.

Az egyik legörömtelibb esemény egy család életében a kisbaba születése. Éppen ezért alaposan meg kell fontolni, hogy hol, milyen körülmények között és milyen orvosnál szülessen a kis trónörökös.

Bízunk a magánorvosban

Az emberek bíznak a magánrendelőkben, még azok is jóval magasabbnak ítélik a magánrendelők színvonalát, akik az elmúlt egy évben nem jártak magánellátáson - derült ki a HáziPatika.com korábbi felméréséből. Részletek!

Az állami egészségügy bizonytalansága, a szülés körüli paraszolvencia-para, az aggódó és egyben tehetősebb szülői réteg megjelenése és a kínálati oldalon jelentkező, egyre felkészültebb és rutinosabb privát szülészetek alakították ki a mai magánszülészeti piacot. Budapesten a szülések 10 százaléka történik itt, 2015-ben több mint 1800 újszülött már magánintézményben jött világra. Az országosan 92 ezer körüli születésszámokra visszaosztva ez 2 százalékos arány. Ez azt is jelenti, hogy az állami kassza a szülések 2 százalékának a költségeit megspórolja, hiszen ezek a babák már nem jelentenek kiadást az egészségpénztár számára szülés tekintetében - hangsúlyozta Straub Fanni, az összefoglalást végző FoglaljOrvost.hu portál vezetője.

Privát keretek között szülésre jelenleg Magyarországon 3 intézményben van lehetőség, amelyek mind Budapesten találhatók. A Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika a budai Kútvölgyi kórház épületében található, és stabilan az első helyen áll a szülések számát tekintve. Hozzá zárkózott fel tavaly a Róbert Károly Magánkórház, amely pesti elhelyezkedésű családi kórházként számos más szakterületen is aktív. 2015-ben 33 százalékkal több kisbaba látta meg itt a napvilágot, mint 2014-ben. Belvárosi extra prémium kategóriát képvisel a Dr. Rose Magánkórház, ahol alacsonyabb a szülések száma, ám itt exkluzív hotelkörnyezetben születhetnek a legszerencsésebb babák.A szülészetek mellett 4 bábapraxis is működik, melyek ugyancsak OEP-kereteken kívül, azaz térítési díj ellenében végzik tevékenységüket. A Tauffer statisztika szerint tavaly 200-nál több baba születése zajlott ezekben a praxisokban.

A számokból látszik, hogy az évi közel 2000 szülést levezető intézmények ma már fontos szerepet töltenek be a szülészet terén, és úttörői a magán-egészségügyi ellátásnak. A tevékenységüket övező sajtóvisszhang hiánya ebben az esetben azt is jelenti, hogy csendben, a családok elégedettségével végzik tevékenységüket. Azoknak, akik a magánellátást eddig esetleg az alacsonyabb szakmai színvonallal kötötték össze, érdemes elolvasniuk a kismamafórumok hálálkodó sorait. Itt olyan anyukák nyílnak meg, akik sokszor még a saját tapasztalataiknak is nehezen hisznek, pedig igaz: a szülés lehet pozitív élmény ma Magyarországon.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső