Észrevétlenül teszi tönkre a szervezetet a cukorbetegség

Kettes típusú cukorbetegség esetén a gyógyulás kulcsa az életmódváltozásban rejlik, az egészséges életmód azonban lemondásokkal jár. Milyen tanácsokkal lehet rávenni a beteget az önmegtartóztatásra? A szakértőt kérdeztük.

Míg a cukorbetegség 1-es típusa autoimmun eredetű, addig a kettes típus elsősorban az életmódhoz köthető. Kialakulásának oka az inzulinrezisztencia, vagyis a szervezet által termelt inzulin nem képes csökkenteni a vércukorszintet. Az egyes típusra főként a testsúlyvesztés a jellemző, addig a kettes esetében az elhízottak a veszélyeztetettek. A gyógyszeres kezelés másodlagos csupán ilyenkor, kulcsszerepe az életmódváltásnak lehet. Orvost kérdeztünk: milyen tanácsokat nyújthat a kettes típusú diabéteszben szenvedő betegnek?

Felmérések szerint a cukorbetegek 15 százalékával megesett már, hogy rosszullétük esetén nem kaptak megfelelő segítséget. További részleteket itt olvashat!

"A kezelési mód jóval nagyobb szabadságot enged a kettes típusú cukorbetegség esetén, a cukorértéket és a beteg reakcióit is figyelembe véve elég széles a paletta. Bizonyos esetben a rövidebb inzulinos kezelést felválthatja a gyógyszeres, vagy akár fordítva" - mondta el a témában Kocsis Erika háziorvos-szakorvosjelölt. Cukorbetegség a jelenlegi meghatározás értelmében akkor alakul ki, ha a vizsgálatok során az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, illetve a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Kicsivel ez alatti értékek esetén diétáztatni kell a beteget, a fegyelmezett életmódváltozással ugyanis még lehet esély a cukorháztartás helyrebillentésére. Mivel a sejteket kiéhezteti a szőlőcukor hiánya, így azt a szervezetben lévő zsírok és fehérjék lebontásával próbálják kompenzálni, ettől a beteg fáradttá, enerválttá válik, ijesztőbb tüneteket azonban jellemzően nem produkál. Sok ember emiatt nem is tud a cukorbetegségéről, vagy egyszerűen félvállról veszi azt, holott kezeletlenül a magasvércukorszintkomoly szervi problémákhoz is vezethet.

Egy cukorbeteg esetében nagyon fontos, hogy betartsa a diétás szabályokat

Egy cukorbeteg esetében nagyon fontos, hogy betartsa a diétás szabályokat

Sport és diéta az egészség kulcsa

Amíg nem érintett, a legtöbb embernek korlátozott ismerete van csupán a cukorbetegség veszélyéről. Legnagyobb kihívás az orvos részéről az, hogy a pácienssel elhitesse: saját maga teheti a legtöbbet egészsége megőrzéséért. Mivel a kettes típus döntő többsége az egészségtelen életmód, átgondolatlan életvitel szülötte, a betegeket nagyon nehéz rávenni, hogy az évtizedek óta bevett szokásaikon változtatva váljanak önmegtartóztatóvá. "A kezelés kardinális pontja a diéta és a rendszeres testmozgás, ez azonban jelentős életmódbeli változásokat kíván. Tanácsos kellő időt szánni a beteg tájékoztatására, ahol kitérhetnek az okokra és a következményekre egyaránt" - mondta el a szakorvosjelölt. A testsúly normalizálásához olyan étrend kialakítását kell szorgalmazni, amelyben a zsírok, szénhidrátok és fehérjék a megfelelő arányban képviseltetik magukat.

A rendszeres orvosi vizsgálat mindkét cukorbetegség esetén rendkívül fontos, hiszen a magas cukorszint károsíthatja a szem ideghártyáját, a vese kisereit, vegetatív működési zavarokat okoz. "Mivel sok esetben hosszú ideig élnek magas vércukorszinttel a betegek azelőtt, hogy a diagnózist felállítjuk, fontos megvizsgálni, hogy okozott-e már valamilyen mértékű szervi problémákat. Gondozásba kell venni a szemészeten, kardiológián és ideggyógyászaton ennek kiderítéséhez" - emelte ki Kocsis Erika.

Figyelem: az alacsony vércukorszint is veszélyes!

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a magas vércukorszint mellett az alacsony érték is komoly rizikófaktort jelent. Hipoglikémia esetén ugyanis jóval nagyobb az esélye az infarktusnak és az agyi érkatasztrófának. Azért is különösen veszélyes ez az állapot, mert semmilyen jelentősebb tünettel nem jár addig, amíg nincs nagyon nagy gond - hangsúlyozta az orvos. A páciensnek ezért javasolni kell a rendszeres vércukorszintmérést, hogy még időben felfedezhessék a betegséget.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.