"Iszonyatosan túlterheltek az osztályok"

Kathy Zsolt

Egy budapesti sürgősségi osztály rezidens orvosával beszélgettünk a szakma árnyoldalairól, a hétköznapi nehézségekről. Tekintve, hogy érzékeny témákat is érintünk, nem áruljuk el, melyik kórházról van szó, és az orvosunk nevét is megváltoztattuk. A Dr. Dániel Róbert álnevet szántuk neki interjúnkban.

HáziPatika.com: Minden orvosnak előbb-utóbb szakterületet kell választania, az öné miért erre esett?

D. R.: Eredetileg azt terveztem, hogy külföldön fogok dolgozni. Nőgyógyász akartam lenni, és tudtam, hogy odakint sokkal jobb körülmények között lehetne dolgozni. Mégis maradtam, mert itt nagyobb szükség van rám. Hogy miért a sürgősségi? Mert láttam, hogy itt különösen nagy az orvoshiány. Szándékosan olyan osztályt választottam, ahol nagy a betegforgalom, hogy minél rövidebb idő alatt minél többet tanulhassak. 

HáziPatika.com: Erre miért volt szükség? 

D. R.: Az egyetemen nagyon jó az elméleti oktatás, de a gyakorlati gyerekcipőben jár.

HáziPatika.com: Bejött a számítása, valóban a sürgősségi osztály az, ahol a legtöbbet lehet tanulni?

D. R.: Igen is meg nem is.  A sürgősségi osztályon nincs arra idő, hogy egy magasabban képzett orvos leálljon és tanítgasson.  Ezért inkább azt mondanám, hogy ráragad az emberre a tudás.

A sürgősségi ellátás hibái

A sürgősségi ellátásban történt hibák közvetlenül ugyan humán eredetűek, mögöttük mégis rendszerszintű, az egész egészségügyet érintő szervezeti problémák állnak. Kattintson!

HáziPatika.com: A rezidens agilitásán múlik, hogy mennyit tanul itt?

D. R.: Abszolút! Van most nálunk egy rezidens, aki szinte egyáltalán nem vesz részt a betegellátásban. A beteggel kapcsolatos papírmunkákat elvégzi, de nem végez effektív munkát.  Előfordul persze az is, hogy gyakorlaton lévő ember értékelhetőbb munkát végez, mint aki már régebb óta ott dolgozik. 

HáziPatika.com: Ha más rezidensek lazsálnak, akkor önnek több munkája lesz?

D. R.: Igen, mindenkinek az a célja, hogy a műszakváltásnál már ne legyen"nézetlen" beteg. Van, aki többet néz meg, van, aki kevesebbet. Persze ez nem jelenti azt, hogy aki gyorsabban dolgozik, az jobban is.

HáziPatika.com: Ezek szerint van egy ideális tempója a betegellátásnak. A túlzott alaposság hátráltató lehet?

D. R.: Abszolút, ez nem egy belgyógyászati vizsgáló, az életet veszélyeztető tényezőket kell nagyon gyorsan kizárni. Itt jelentkezik egy másik probléma is, miszerint a betegek egy sürgősségi osztályon azt várják el, hogy minden panaszukat megoldják.  A betegek zöme nem érti a sürgősségi ellátás fogalmát: gyakori, hogy több hetes, hónapos vagy éves panaszokkal érkeznek hozzánk. Kapott időpontot szakrendelésre, de nem bírta kivárni, ezért bejön most - hangzik sokszor a mentegetőzés. Nehéz elmagyarázni a betegeknek, hogy ez az osztály nem erre való. 

HáziPatika.com: Egy rezidens orvos egyedül is elláthat beteget?

D. R.: Nem adhatok ki úgy zárójelentést, hogy a felettesem ne nézne rá legalább egyszer a betegre, és ne hagyná jóvá a hazaengedést.  A rezidensekben nem nagyon bíznak meg, mert kevés ideje vannak még ott, ezért jobban ránéznek a körmükre.

HáziPatika.com: Mennyire fontosak a nővérek a gépezetben?

D. R.: Legalább annyira, mint az orvosok, meghatározzák a munka tempóját, a hangulatot, nem beszélve arról, hogy a beteggel való kommunikáció legalább 60 százalékát ők végzik. 

Ha érkezik egy súlyos sérült, az felborítja az ellátás menetét (fotónk illusztráció)
Ha érkezik egy súlyos sérült, akkor ez felborítja az ellátás menetét (fotónk illusztráció)

HáziPatika.com: Minden betegnél más nővér van?

D. R.: Nem, ha szerencsém van, akkor van egy saját vizsgálóm, ahol egész nap egy nővérrel vagyok együtt. Ha beosztásom miatt később érkezem, akkor lehet, hogy járkálok vizsgálóról vizsgálóra, ezt nem kedvelem annyira. Gyakran előfordul, hogy kevés az orvos vagy a nővér, ez is hátráltató tényező. Szintén megakasztja az ellátást, ha érkezik egy súlyos sérült: akkor borul minden.

HáziPatika.com: Előfordult már, hogy mást gondolt, mint a felettese?

D. R.: Igen. Nemrég bejött egy beteg, akinek nagyon csúnya, orbáncos volt a lába. Úgy ítéltem meg, hogy látnia kell egy sebésznek. Felhívtam a sebész szakorvost, de azt mondta, hogy őt nem érdekli az eset, küldjem belgyógyászatra. Úgy döntöttem, hogy megmutatom inkább egy másik sebésznek, aki fel is vette az osztályra. Kiderült, hogy súlyos esetről van szó, később le kellett vágni a beteg lábát.

De arra is volt példa, hogy a felettesem helyett döntöttem. Volt egy páciensünk, aki már hazamehetett volna, de nem akart. Nem értettük hogy miért, elmagyaráztuk neki többször is, hogy nem maradhat. Kezdtem elveszíteni a türelmem, így hoztam egy gyors döntést: átírtam a zárójelentést, és elküldtem a területileg illetékes belgyógyászatra. 

HáziPatika.com: A beteg foglalta volna a helyet mástól, aki jobban rászorult volna.

D. R.: Éppen ez probléma. A magyar emberekbe beivódott, hogy mindenkinek jár az alapellátás. Nem vesszük figyelembe, hogy másoknak nagyobb szüksége lehet rá. 

Iszonyatosan túlterheltek az osztályok, minden egyes betegelhelyezésért meg kell küzdeni. Gyakran a fektetőben várakoztatunk betegeket, akik nem annyira súlyosak, mert hátha jön egy súlyosabb eset, és neki kell a hely.

HáziPatika.com: Még mindig az a probléma, hogy kevés az ellátóhely és sok a beteg?

D. R.: Ezt nem mondanám, ennél rosszabb körülmények között is el lehetne látni több beteget. A főproblémának a pazarlást, a pénz rossz felhasználását látom: nincs jól megszervezve a betegellátás. Csak logisztikával rengeteget lehetne javítani a jelenlegi állapoton, minőségi ugrást elérni az egészségügyben.


HáziPatika.com: Sok szakterületen a magánrendelés jelenthet komolyabb egzisztenciális ugrást. A sürgősségi betegellátásban ez kizárt. Hogyan lehet mégis jól keresni?

D. R.: Másik szakmával. Komolyra fordítva a szót, csak úgy lehet többet keresni, ha másik kórházban vállalunk pluszműszakot. Szomorú, de az orvoshiány kell ahhoz, hogy megbecsüljék a sürgősségi orvost. 

HáziPatika.com: Mit tart a legkomolyabb gondnak a szakterületén?

D. R.: A szakdolgozók hiányát. Míg az orvosok kezdenek végre annyit keresni, hogy tudnak végre  aludni, addig a nővérek, ápolók és más szakdolgozók körében nyugodtan beszélhetünk kizsákmányolásról.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső