Tovább nőtt a várólista

HáziPatika

A várólisták hosszát az egynapos sebészeti ellátások kiterjesztésével és egy megfelelő információs rendszerrel lehetne csökkenteni.

A márciusban publikált váró­listaadatokhoz képest májusban 551 beteggel többen, összesen 28 376-an vártak valamilyen műtéti beavatkozásra a hazai kórházakban - írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva a vg.hu.

A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak
A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak

A legtöbben, 11,5 ezren szürkehályog-műtétre várnak. A beavatkozásra az átlagos várakozási idő 92 nap, a legtöbbet, 347 napot a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban kell várni a szemműtétre. A második leghosszabb várólista a térdprotézisműtétre várakozóknál van, itt márciushoz képest 136 beteggel nőtt a várakozók száma.

Már magánkórházban is van várólista

Van olyan magánszolgáltató, ahol egy-két év alatt annyi lett a beteg, hogy a műtéteknél kisebb várólista alakult ki. Igaz, nem hónapokat, legfeljebb két-három hetet kell várniuk a pácienseknek. Részletek!

Kincses Gyula egészségpolitikus a lap kérdésére elmondta, hogy a várólisták hosszát szerinte úgy lehetne rövidíteni, ha a betegek felkerülését nem a kezelőhelyek "intéznék", hanem a pácienst központilag helyeznék a listára, és a megfelelő információ birtokában dönthetné el a beteg, hogy hol és mennyit vár.


"A betegek gyors forgása miatt a csökkentés másik kézenfekvő eszköze az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztése" - mondta a vg.hu-nak Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) elnöke, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos-igazgatója. Kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarországon az egynapos műtétek aránya az indokoltnál kisebb mértékben bővült: az összes tervezett sürgősségi és onkológiai műtéten belül 15,5 százalékról nem egészen 20 százalékra nőtt, miközben a MEST megítélése és a külföldi tapasztalatok szerint akár 60 százalék is lehetne a bővülés aránya.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső