Tovább csökkenhetnek a várólisták

Az új ellenőrzés értelmében büntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a beteget. A várólista-csökkentési program azonban tovább folytatódik, idén mintegy 6 milliárd forintot áldoznak erre a célra.

Új funkcióval egészül ki hétfőtől az intézményi várólistarendszer, az előjegyzésekben a sorrendiség érvényesül. Egyes esetekben akár szankciókat is kiszabhat a kórházakra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) - írta a NEAK közlésére hivatkozva a Világgazdaság.

Mint írták, az intézkedés nem csökkenti a várakozók számát. 2018-ban és 2017-ben is átlagosan 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra. A műtéti várólista következményeiről ebben a cikkünkben olvahat!

Az új ellenőrzés keretében az alapkezelő arra figyelmezteti a szolgáltatókat, hogy ha a lehető legkorábbi szabad időponthoz képest egy későbbi időpontra tervezik a beteg ellátását, és ezt nem is korrigálják, akkor szankciókra lehet számítani. "Az elsődleges cél a betegek érdekének erősítése" - emelte ki a NEAK.

várakozás, váró, várólista, kórház, kórházi ellátás, műtét, előjegyzés, időpont, beteg
Évente mintegy 28 ezren várnak műtétre. Fotó: 123rf

191 ezer műtét évente

A kormány egyébként 2010 és 2018 között 26 milliárd forint többletforrást biztosított a leghosszabb ideje várakozó betegek ellátására. A várólista-csökkentési program tovább folytatódik. Idén 6 milliárd forintot szánnak erre a célra. "A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető" - olvasható a cikkben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső