Nagy a botrány a miskolci kórház körül

Három évvel ezelőtt a beleegyezése nélkül távolították el egy nő mindkét petevezetékét a miskolci kózházban - legalábbis ezt állítja a 168 óra szombati cikke. Az intézmény orvosigazgatója azonban azt mondja, több bizonyíték is van arra, hogy ez nem igaz.

A közelmúltban bejárta a sajtót a hír, miszerint a miskolci kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője Orbán Viktor kormányfőhöz fordult a feltétezett meddővé tétel ügyében, és azonnali beavatkozást követelt.
kórház, Miskolc, Borsod megyei kórház, műtét, petevezeték, rasszizmus, művi meddővé tétel, botrány
A szakértő szerint minden szabályos volt. Fotó: iStock

"Senkivel nem csinálhatnak ilyet"

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy találkozott az érintettel. A nő úgy érzi, hogy nőiességétől és az anyasághoz való jogától fosztották meg. Az országgyűlési képviselő szerint hatóságnak átadott bizonyítékok vannak arra, hogy a gyermektelen nőt a műtőasztalon rasszista indítékból meddővé tették. Az áldozat három év után, egy orvosi per nyomozati szakaszában szembesült először állapotával - idézte fel. "Ma Magyarországon senkivel nem csinálhatnak ilyet, bármilyen vallása van, bármilyen kisebbséghez tartozik" - jelentette ki a politikus.

A kórház cáfolja a vádakat

Afogamzásgátlásmodern módszereiről itt olvashat!

Bizonyítékok sora mutat arra, hogy ez az állítás nem igaz. A most 26 éves - egyébként nem is roma származású - nőt 3 évvel ezelőtt görcsös alhasi fájdalmai miatt, előbb a járó-, majd fekvőbeteg osztályra vették fel. A vizsgálatok után egyértelművé vált méhen kívüli terhessége. A szükséges műtétről szakmai konzultáción döntöttek, a beteg pedig a tájékoztatás után a beleegyező nyilatkozatot is aláírta - ismertette Nagy Gábor, a Borsod megyei kórház orvosigazgatója, aki 10 éve vezeti az intézmény szülész-nőgyógyászati osztályát. A műtét során egyébként csak a baloldali petevezetéket vették ki.

A szakértő szerint minden szabályos volt

A nő - kórházi dokumentációkkal igazoltan - azóta hatszor járt az intézményben, és a zárójelentésben is mindent világosan leírtak. "Azt, hogy valójában mi történt tehát 2016-ban, műtéti leírás, fénykép, szövettan, patológiai jelentés és a nő zárójelentése is bizonyítja" - tette hozzá. A kórház főigazgatója egyébként belső vizsgálatot is elrendelt a médiahírek miatt. A külső igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a beteg gyógykezelése a szakmai szabályok szerint történt. Az ügyben a kórház jogi lépéseket tesz rágalmazás miatt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső