MOK: tömegek hagyhatják el az egészségügyet

A kamara szerint az egészségügyi rendszer sikeres átalakításához biztosítani kell a dolgozók pályán maradását.

Orvosok egy csoportja kampányt indított azért, hogy Magyarországon tegyék kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást. Részletek!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége szerint az egészségügyi rendszer szerkezetének és működésének átalakítása nem halasztható, de az csak abban az esetben lehet sikeres, ha előkészítése megfelelő szakmai és társadalmi konszenzuson alapul, és biztosítja, hogy a végrehajtásához szükséges egészségügyi dolgozók a pályán maradjanak. A MOK közleményében azt írta, a kamara elnöksége a médiahírekből értesült arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetése a szakmai kollégium tagozataitól négynapos - két munkanapos - határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben hol, milyen kapacitással, hány fekvő- és járóbeteg-intézményre van szükség. A kamara többször tett javaslatot az ellátórendszer komplex átalakítására, jelenleg azonban nem kaptak felkérést arra, hogy a munkában közreműködjenek - tudatták. Örülnek annak - tették hozzá -, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához, ugyanakkor a tervezési metodikát nem tartják "sem célravezetőnek, sem eredményesnek". Szerintük a két munkanapos határidő jelzi a kérés "komolytalanságát".

A kamara szerint félő, hogy rosszul sikerült átalakítás után egészségügyi dolgozók tömegei hagyhatják el a pályát. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A kamara szerint félő, hogy rosszul sikerült átalakítás után egészségügyi dolgozók tömegei hagyhatják el a pályát. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Ez a módszer a jelenlegi struktúrát konzerválja

Felhívták a figyelmet arra, mivel nem szorosabb értelemben vett orvosszakmai kérdésekről, hanem ellátásszervezési és kapacitástervezési feladatokról van szó, véleményük szerint célszerű lett volna lehetővé tenni, hogy a kollégium szakértőket is bevonjon, és ehhez forrást biztosítani. Úgy fogalmaztak: "mindezek nélkül ez csupán látszatkonzultációnak, felelősség-áthárításnak tekinthető". A MOK szerint a kollégium tagozatai - magas szakmai felkészültségű tagjai ellenére - infrastrukturális és szervezeti okok miatt sem alkalmasak ilyen ütemű és volumenű stratégiatervezés elkészítésére. Továbbá nem tartják eredményesnek azt a munkamódszert, hogy az egyes szakmák önállóan tervezik a szükséges kapacitásokat. A szakmák saját struktúrájuk megőrzésében érdekeltek, ezért ez a módszer inkább a jelenlegi struktúra konzerválásához, bővítéséhez vezet, nem pedig átláthatóbb, igazságosabb, korszerűbb szerkezethez - olvasható a közleményben.

Ez a MOK javaslata

A szerkezeti átalakítás céljaiként a MOK azt javasolja, hogy igazítsák hozzá az ellátórendszer szerkezetét a megváltozott technológiai környezethez, a megváltozott morbiditási mutatókhoz és a megváltozott lakossági attitűdhöz; alakítsanak ki fenntarthatóbb intézménystruktúrát a lakosságközeli ellátások erősítésével; egyenlítsék ki a területi hozzáférési egyenlőtlenséget, javítsák az igazságos hozzáférést; alakítsanak ki egyértelmű betegutakat; javítsák az ellátórendszer szerkezeti rugalmasságát.


A MOK közleménye kiemelte: a változások előkészítésénél figyelembe kell venni az ellátást nyújtó egészségügyi dolgozók lelki - mentális állapotát, a jogviszonytörvény "még elvarratlan szálai miatti feszültséget". Azt írták, "egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső