+13° - +31°
Nincs front

Mit gondolnak az egészségügyisek a hálapénzről?

HáziPatika

Közel 141 ezer egészségügyi dolgozót kérdezett a Belügyminisztérium megbízásából egy cég az egészségügy átfogó átalakítását megelőző programban, hogy véleményüket beépítsék a tervezetbe.

A magyarok szerint a hálapénz már az egészségügy része - egy friss felmérés érdekes eredményekre jutott. Részletek itt.

A koronavírus-járvány több olyan lépés meghozatalára kényszerítette az egészségügyi ellátást, amelyek felhívták a figyelmet az egészségügyi rendszer sérülékeny pontjaira. A jobb és még eredményesebb védekezés, a hatékonyabb egészségügyi ellátás érdekében áttekintik az egészségügyi rendszert és előkészítik annak megújítását. A kormány várja az egészségügyben dolgozók véleményét a rendszer megújításához - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága néhány hete.

Azóta két kérdőíven közel 141 ezer egészségügyi dolgozónak kellett válaszolni a Belügyminisztérium megbízásából készülő felmérésben, anonim módon, de kötelezően. Bár az eredményeket és az átalakító program részleteit csak augusztus 7-e után fogják nyilvánosságra hozni, az Mfor.hu utánajárt, milyen konkrét kérdésekre is kellett válaszolnia a szakdolgozók és egyéb egészségügyi dolgozók (gyógytornászok, logopédusok, klinikai szakpszichológusok stb.) csoportjának július 20-27. között. A lap emlékeztet, az orvosok és gyógyszerészek véleményét előtte, július 16-23. között kérték ki.

hálapénz, egészségügy
Közel 141 ezer egészségügyi dolgozót kérdeztek meg a kormány megbízásából. Fotó: Getty Images

Kérdések a hálapénzről és fizetésekről

A cikkből kiderült, a többi között a kormány kíváncsi volt a koronavírus-járvány miatt bevezetett telemedicinával, azaz távgyógyítással kapcsolatos tapasztalataikra, éss arra is, vajon megtartanák-e a válsághelyzet után is a rendszert. Hasonló kérdések vonatkoztak az e-recepttel kapcsolatos könnyítésekre is. Ám a kérdőív kétségkívül legérdekesebb és egyben legkényesebb kérdésköre a hálapénz volt.

Így vezették fel a kérdést: "A hálapénzrendszer a magyar eü. több évtizedes problémája. A nyugat-európai országok munkaerő-elszívó hatása is fokozottan érvényesül az egészségügyi dolgozók esetében." Ezt követően pedig arról faggatták a szakdolgozókat, vajon mekkora havi jövedelem (nettó, beleértve a pótlékokat és a túlórát is) szükséges a hálapénzrendszer megszüntetéséhez és a szakdolgozók elvándorlásának megállításához? Nem válaszolhattak azonban erre a kérdésre akármit, a válaszlehetőségek ugyanis ezek voltak: legalább 300, legalább 350, legalább 400, legalább 450, legalább 500 ezer forint. Emellett pedig, kapcsolódva ehhez a kérdéshez, azt is megpróbálták felmérni, vajon az érintettek az általuk elfogadott szintű bérezés mellett a továbbiakban szankcionálnák-e a hálapénz elfogadását és adását?


Nincs lehetőség a vélemény kifejtésére

A felmérésről - melyben mindezeken túl szerepeltek például az egészségügyi szakdolgozói életpályamodellel, a köz- és magánfinanszírozott ellátással, sőt egy bevezetendő új idősgondozási formával kapcsolatos kérdések is - Kunetz Zsombor, az Mfor által megkérdezett egészségügyi szakértő úgy fogalmazott, "a kérdések között vannak jók, de veszélyes irányba is mutatók, nem beszélve arról, hogy irányítottak és vezetettek, olyan, mint a Nemzeti Konzultáció. Nincs releváns lehetősége a kérdezettnek, hogy kifejtse a véleményét."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső