+15° - +33°
Nincs front

Már az emelt fizetést kapják az egészségügyi dolgozók

A napokban kapják kézhez januári, emelt alapbérüket az egészségügyi szakdolgozók - közölte Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár.

Ahogy már korábban is olvashatták a HáziPatika.com-on, idén január 1-jétől 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek. Az intézkedés mintegy 78 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Emellett novemberben további 20 százalékos emelés várható. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint. 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz.

egészségügy, magyar egészségügy, egészségügyi béremelés, egészségügyi szakdolgozók,
Novemberben további 20 százalékos béremelés várható. Fotó: iStock

Új nővérszállók is épülnek

A béremelésen mellett egyéb intézkedésekkel is megkönnyítik a szakdolgozók helyzetét. Az országban például tizenhat helyszínen indul nővérszálló-fejlesztési program. Nyíregyházán, Szombathelyen, Kecskeméten és Kaposváron új nővérszállók épülnek, tizenkét helyszínen pedig a meglévőket újítják fel. Erre 8,8 milliárd uniós forrást áll rendelkezésre. További 8 milliárd forintból pedig a munkafeltételeket javítják: több mint 16 ezer kórházi eszközt szereznek be, amelyeket 65 állami fenntartású intézmény között osztanak szét.

Az idei év mérföldkő a szakdolgozók és az ápolási szakma egésze számára, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanis az nővérek és szülésznők évévé nyilvánította a 2020-as esztendőt.

Elindult a szakdolgozói életpálya kidolgozása is, amelynek célja, hogy minél többen válasszák ezt a hivatást. Az ápolói létszám növekedését emellett ösztöndíjakkal is segítik. Több mint egymilliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak a középfokú egészségügyi szakképzésben részt vevő ápolójelöltek részére. A Mihalicza-ösztöndíjprogram pedig az ápolói felsőfokú mesterképzést szolgálja, amit 247-en igénybe is vettek.


Fontos lépések

A béremelés egy fontos lépés, amely az ágazat egészét érinti, de az ösztöndíjak és a nővérszállók fejlesztése is előremutató - emelte ki Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója. Az intézet ápolási igazgatója, Ralovich Csilla pedig arról beszélt, hogy az intézményben 280 szakdolgozót érint a béremelés, ami átlagosan 28 600 forintot jelent dolgozónként. Az alapbéremelés ráadásul magával hozza a különböző mozgóbérelemek - például ügyeleti, készenléti és túlóradíjak, pótlékok - emelkedését is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső