Koronavírus: mi lesz az elmaradt műtétekkel?

HáziPatika

Számos műtét esetében eleve is hosszú várólisták alakultak ki, ezek pedig a halasztható beavatkozások felfüggesztésével még tovább nyúlhatnak.

Kedd reggelig 103 újabb haláleset történt COVID-19 következtében Magyarországon. Részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a mai naptól kezdődően elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését. Az utasítás célja, hogy ezáltal biztosítható maradhasson az egyre növekvő számú koronavírusos betegek folyamatos ellátása. A műtétek elhalasztása mellett a miniszter immár szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos páciensek kezelésére.

A járványhelyzet miatt felfüggesztik a halasztható műtéteket a kórházakban
A járványhelyzet miatt felfüggesztik a halasztható műtéteket a kórházakban. Fotó: Getty Images

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Sok ezer beteget érintenek a halasztások

Mint azt az index.hu írja, nyilvánosan elérhető összesítés hiányában egyelőre nem lehet megmondani, hány műtét maradt el eddig az idei évben a koronavírus-járvány miatt. A várólisták ugyanakkor kétségkívül hosszabbodni fognak. A szürkehályog-, gerinc-, térd- és csípőízületi műtétekre eredendően is hosszú sor alakult ki, márpedig ezek most mind teljesen leállnak. Szürkehályog-kezelésre például nyolc és félezer embernek lenne szüksége, nekik viszont a halasztások miatt még az átlagos 54 napnál is többet kell majd várakozniuk. Ezen felül több mint ezren várnak gerincoperációra, mintegy négy és félezren pedig csípőprotézis-beültetésre.


Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke az index.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, a mostani rendkívüli helyzet mind a betegeket, mind az egészségügyi dolgozókat komoly kihívások elé állítja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az intézkedés azok biztonságát is szolgálja, akiknek el kellett halasztani a műtétjét. Ezzel együtt leszögezte, hogy amint a járvány lecsendesedik, ismét megtesznek majd mindent a kórházak annak érdekében, hogy pótolni tudják az elmaradt beavatkozásokat. Az akut ellátást igénylőket pedig, különös tekintettel a daganatos és a szív- érrendszeri betegekre, késedelem nélkül el fogják látni, illetve mindent megtesznek, hogy a kórházi tartózkodás alatt ezek a páciensek ne kapják el a koronavírus-fertőzést.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső