+15° - +33°
Nincs front

Koronavírus: ijesztően sokan halnak meg lélegeztetőgépen

HáziPatika

A Magyar Orvosi Kamara szerint ijesztően magas a lélegeztetőgépre kapcsolt fertőzöttek halálozási aránya, van olyan kórház, ahol a 95 százalékot is eléri. A szervezet nyílt levélben hívta fel a figyelmet a hazai COVID-ellátás problémáira, amelyet Pintér Sándor belügyminiszternek címeztek.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) területi szervezetei listába szedték a jelenlegi magyarországi COVID-ellátás problémáit, és javaslataikkal kiegészítve nyílt levélben elküldték azt Pintér Sándor belügyminiszternek - számolt be róla a HVG. A levélből kiderül, hogy egyes helyeken ijesztően magas, akár 95 százalékos is lehet a lélegeztetőgépre kapcsolt fertőzöttek halálozási aránya.
A MOK javaslata szerint érdemes lenne bevezetni ennek kötelező mérését, hogy az adatok elemzésével a szakma kidolgozhasson egy olyan eljárásrendet, ami lehetővé teszi azt, hogy több életet menthessenek meg az orvosok - ennek része lehetne például az, hogy a hazai körülmények között esélytelen betegeket ne lélegeztessék invazívan.

koronavírus lélegeztetőgép COVID-19 kórház ellátás
A hazai COVID-ellátás hatékonyabbá tételére tett javaslatokat a Magyar Orvosi Kamara.
Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Stadionokban, színházakban, iskolákban is oltanának

Bár a dokumentum szerint a közvetlen fekvőbeteg-ellátás tekintetében van a legkevesebb panasz, ez a MOK szerint az egészségügyi dolgozók kötelességtudatának köszönhető. Kiemelték, hogy a mai napig sokan végzik a munkájukat napról napra úgy, hogy nem tudják, pontosan mennyi fizetést is kapnak érte, emellett rendezetlen az önként vállalt többletmunka díjazása is. A koronavírus-járvány miatt megalakított praxisközösségi vállalások a szervezet szerint teljesíthetetlenek, ezért félő, hogy azok sem jutnak hozzá az emelt bérkompenzációhoz, akik vállalták az új működési formát.

Márciustól jelentős változások léptek életbe az egészségügyben, amelyek a betegellátást is alapvetően átalakítják. Íme a legfontosabb változások - kattintson!

A háziorvosok kapcsán kiemelték, hogy az alapellátást jelenleg két sürgető probléma foglalkoztatja: az oltási helyzet, az ahhoz köthető adminisztrációs terhek, valamint az elvezényelhetőség. Javaslatuk szerint biztosítani kellene, hogy a háziorvosok sportlétesítményekben, színházakban vagy iskolákban is olthassanak, emellett kulcskérdés az oltószemélyzet bővítése - az oltási rendbe például be lehetne vonni a fogorvosokat és azokat a háziorvosokat is, akik eddig nem vállaltak szerepet a vakcinázásban.

Fontos lenne a hiteles tájékoztatás

A MOK levelében hangsúlyozta, mennyire fontos lenne a kórházi helyzet és az ellátás során felmerülő problémák részletesebb és reálisabb bemutatása, hogy a lakosság pontos képet kapjon a jelenlegi járványhelyzetről. Az eddig szerzett tapasztalatokat szerintük szakmai fórumokon és beszélgetéseken kellene megvitatni a nagy nyilvánosság előtt.


Az egészségügyi dolgozók támogatására is kitértek a levélben, javasolják például, hogy a COVID-osztályokon dolgozók kaphassanak periodikusan egy hét rekreációs időt, emellett csökkenteni kellene az egészségügyi dolgozókra nehezedő adminisztrációs terheket, és az is nagy segítség lenne, ha körjáratokat szerveznének annak érdekében, hogy a munkavállalóknak ne tömegközlekedéssel kelljen eljutniuk a munkahelyükre. Szorgalmazzák, hogy szülessen egységes protokoll a nem kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek ellátására, ennek részeként például javasolják, hogy a favipiravir gyógyszer felírását ne kössék pozitív PCR-teszthez.

Az Egyesült Államokat már a koronavírus-járvány negyedik hulláma sújtja. Arról, hogy minek köszönhetően súlyosbodik ismét a járványhelyzet a tengerentúlon, ide kattintva olvashat részletesebben. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső