Kiderült, melyik a leghosszabb várólista

HáziPatika

Közel harmincezer beteg vár valamilyen orvosi beavatkozásra jelenleg Magyarországon. A legtöbben szürke hályog miatt kerültek várólistára, míg a leghosszabb várakozási idő a fél évet is meghaladja.

Megbüntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a műtétre váró betegeket. Részletek itt.

Az elmúlt napokban átalakult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistákra vonatkozó adatbázisa, így a betegek immár nem csupán a tervezett, de a ténylegesen várakozási időről is tájékozódhatnak az egyes beavatkozások kapcsán - írta meg az mfor.hu. A portál egy korábbi cikkére reagálva maga a NEAK foglalt úgy állást, hogy nem a tervezett, hanem a tényleges várakozási idő a mérvadó, csakhogy ez utóbbira vonatkozóan eddig nem közöltek adatot az említett adatbázisban, illetve a honlap egy másik pontján is csupán régebbi adatokat találhattak a látogatók.

Egyes műtétekre hónapokat kell várni
Egyes műtétekre hónapokat kell várni. Fotó: iStock

A mostani frissítést követően kiderült, hogy jelenleg több mint 29 ezer páciens vár valamilyen műtétre. A leghosszabb várakozási idővel transzkatéteres szívbillentyű-beültetés esetén kell számolni, amely esetén a tényleges idő 191 nap. Összesen 287 betegnél kellene elvégezni ezt a beavatkozást, miközben az elmúlt 6 hónap során 133 esetet láttak el Magyarországon. Urológiai kisműtétekre 148 napot kell jelenleg várni, míg a nagyobb bélrendszeri műtétekre 136 napot, amennyiben nem rosszindulatú daganatokról van szó.


A legtöbben szürke hályog miatt műttetnék meg magukat, összesen 9247-en. Erre átlagosan 44 nap a várakozási idő, az egyes térségek között ugyanakkor jelentős eltérések lehetnek: míg Észak-Magyarországon csupán alig több mint három hetet kell várni a szemészeti beavatkozásra, addig a Nyugat-Dunántúlon 61 napot. Szintén rengetegen várnak térd- (5209 fő) és csípőprotézis (3883 fő) beültetésére. Előbbi esetén 126, utóbbi esetén 94 nap az átlagos várakozási idő.

A várólistákra vonatkozóan további információt találhat a NEAK adatbázisában ide kattintva.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső