+13° - +25°
Nincs front

Képzés indul azoknak, akik COVID-osztályon segédkeznének

HáziPatika

Néhány héten belül elindul az az orvosok által tartott képzés, amelynek keretén belül önként jelentkezőket tanítanak meg arra, hogyan kell COVID-betegek ápolásában segédkezni.

Koronavírus: ilyen meglepő tüneteket is okozhat - kattintson ide!

Nemcsak a COVID-osztályok, hanem a teljes egészségügyi rendszer túlterhelt itthon.
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron Megyei elnöke, Szijjártó László például hétfőn beszélt arról az ATV Híradónak, hogy jelenleg 30-40 betegre jut 3-4 ápoló. Az ideális azonban 5 lenne, ezért a Facebookon egy felhívást tettek közzé, melyben önként jelentkezőket kerestek egy képzésre. A képzés, amelyet nem kifejezetten szakképzett ápolóknak, hanem gyakorlatilag laikusoknak terveztek meg, segít felkészülni a COVID-os betegek ápolására.

A képzés néhány héten belül indul, és orvosok tartják majd. A jelentkezők egyebek mellett megtanulhatják, hogyan kell etetni, itatni a fekvő beteget, hogyan történik az oxigén adása különböző eszközökkel, illetve az ágyazás, ágyneműcsere és a pelenkázás közbeni segédkezés.


Emmi: kezelhető a helyzet

Az ATV Híradó a felhívással kapcsolatban megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), akik azt írták, minden beteg megfelelő ellátásban részesül, a kórházon belüli kapacitások átrendezésével és a megfelelő betegirányítással kezelhető a helyzet. A MOK területi vezetője szerint azonban Magyarországon az egészségügyben nem jellemző, hogy mindig a protokoll szerint dolgoznának és használnák a minőséggaranciát. Szijjártó László úgy vélekedik, valóban az lenne az ideális, ha a betegekkel csak szakképzett ápolók foglalkoznának, azonban ha ez nem lehetséges, akkor alternatívát kell találni.

További szigorításokat tart indokoltnak a Magyar Orvosi Kamara a járvány gyors terjedése miatt. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső