Ez lehet az orvosbéremelések következménye

HáziPatika

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az orvosok béremelése ellenére nőhet a műtéti várakozási idő. Mint elmondta, nem biztos, hogy megoldja ezt a problémát a hálapénz eltörlése, amely valamiféle motivációt jelentett az orvosoknak.

Kincses: "az indokoltnál is rosszabb állapotban vannak orvosaink" - részletek itt.

Sinkó Eszter az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy mivel az orvosok tartanak a megbízhatósági vizsgálatoktól, most nem nagyon fordul elő, hogy hálapénzt fogadjanak el. Azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy mi lesz később.

Hálapénz: rengeteg negatív következménye volt

Arra a kérdésre, hogy a nagymértékű orvosbéremelés miatt kisebb-e az igény a hálapénzre, Sinkó Eszter úgy válaszolt: "ha azt gondoljuk, hogy az orvosok eleve egy összeggel kalkulálnak, hogy mennyit kéne hazavinniük, akkor igen, de nem minden vizsgálat igazolja ezt az összefüggést." A szakértő szerint fontos lépés a kormány részéről, hogy megpróbálkozik a hálapénz kivezetésével. Már csak azért is, "mert a betegekre vonatkozóan is rengeteg negatív következménye volt a hálapénz jelenlétének, hiszen felesleges beavatkozásokat indukált, plusz a betegeket tovább tartották bent az egészségügyi intézményekben, mint amennyire szükséges volt".

A szakértő szerint az orvosok tartanak a megbízhatósági vizsgálatoktól.

A szakértő szerint az orvosok tartanak a megbízhatósági vizsgálatoktól.

A kép illusztráció, forrás: Getty Images

A béremelések miatt nőnek a sorban állások

Az egészségügyi közgazdász ugyanakkor rámutatott, hogy a paraszolvencia egyfajta motivációt is jelentett, hogy több műtétet végezzenek el. "Most ez a felhajtóerő elmarad, és kérdés az, hogy egyáltalán a megfelelő műtétszámot tudják-e biztosítani az egészségügyi intézmények. Hiszen az orvosok széttárják a kezüket, hogy eddig naponta négy műtétet végeztek, most csak kettőt fognak elvégezni. Tehát az a méltatlan helyzet fog kialakulni, hogy a jelentős béremeléseknek az lesz a következménye, hogy a sorban állások nőnek" - magyarázta Sinkó Eszter.


Nagyon jelentős a nővérhiány

Sinkó Eszter szerint egyébként nem az orvoshiány a meghatározó a magyar egészségügyben, hanem a nővérhiány, amely nagyon jelentős. A szakértő úgy véli, a kormánynak meg kellett volna ragadnia a lehetőséget, és a jövő januárra tervezett szakdolgozói béremeléseknek legalább egy részét előre kellett volna hoznia. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső