Érkeznek a megemelt fizetések

A napokban kapja kézhez mintegy hetvenezer egészségügyi dolgozó a januárra előrehozott béremeléssel megemelt februári kereseteket.

Érkeznek az emelt bérek

A most érkező 8 százalékos emelés után 2019-ben is ugyanennyivel tervezik növelni az ápolók keresetét, így bérük 2016 és 2019 között összesen 65 százalékkal lehet több. Márciustól a háziorvosok és az alapellátó fogorvosok havi 130 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhatnak - írja a Magyar Idők.

130 ezer forintos rezsikiegészítés jön

A háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak márciustól 130 ezer forintot - ezt Lázár János kancelláriaminiszter jelentette be a kormányinfón.Februárban még csak a különbözetet kapták kézhez, a márciusi fizetéssel viszont már a megemelt bér érkezik a napokban a mintegy 70 ezer egészségügyi szakdolgozónak a számlájára.

béremelés, egészségügy, ápolók, ápolás, béremelés egészségügyi béremelés ápolók ápolók bére orvosok fizetés
A márciusi fizetéssel már a megemelt bér érkezik

A szaktárcánál hangsúlyozták, hogy nincs olyan egészségügyi szakdolgozó, akinek a minimálbér vagy garantált bérminimum januá­ri emelésével vagy a mostani béremeléssel ne nőtt volna a bére. Ráadásul az alapbéremeléssel az egyes mozgóbérelemek (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok) díjai is emelkedtek, amelyek tovább emelik a kereseteket. A januá­ri bérminimum-emelésben érintett dolgozók közel 20 ezer forintos béremelésben részesültek.

Emelkedik az alapellátók támogatása is

Mint azt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a közelmúltban bejelentette, a háziorvosi és fogorvosi praxisok működtetésre fordítható összeg 130 ezer forinttal emelkedik idén márciustól.


A lépést a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is üdvözölte, ám hozzátette, hogy egyelőre nem látják garantáltnak, hogy a többlettámogatásból az alapellátásban foglalkoztatott szakdolgozók - ápolók és asszisztensek - is többletjövedelemhez jutnak. A MESZK ezért azt kérte az államtitkárságtól, hogy az alapellátásban foglalkoztatott ápolók kiegészítő díjazását a jelenlegi 20 ezerről 60 ezer forintra növelje, és terjessze ki az alapellátó fogorvosok mellett dolgozó asszisztensekre is.

A védőnők bérét is rendezni kell

Ráadásul a védőnőknél, szemben a többi egészségügyi dolgozóval, a fizetések egyáltalán nem differenciáltak aszerint, hogy az illető mennyi ideje van a pályán, mekkora tapasztalattal rendelkezik.

Az egészségügyi államtitkárhoz intézett levelükben sürgetőnek tartják a védőnők helyzetének rendezését is, azt, hogy rájuk is vonatkozzon az egészségügyi szakdolgozói bértábla. Jelenleg ugyanis ennek hiányában egy védőnő átlagosan havi bruttó 275 300 forintot keres, míg ha a központi bértábla alapján kapná a fizetését, az 44 750 forinttal több, 320 050 forint lenne.

A 2016. őszi ágazati bérmegállapodás óta folyamatosan zajlanak az egészségügyi bértárgyalások a kormány, az ágazati reprezentatív szakszervezetek és az érdekképviseletek között. A következő tárgyalási fordulót holnap tartják, ezen várhatóan szóba kerül a MESZK javaslata is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső