+13° - +31°
Nincs front

"A magyar egészségügy életeket veszélyeztet"

HáziPatika

A magyar egészségügyet felkészületlenül érte a koronavírus-járvány, a legtöbb kórházban nem tudtak megfelelő védőfelszerelést, illetve ellátást biztosítani, ezért életek kerültek veszélybe - állapította meg a Human Rights Watch.

A napokban jött ki egy nemzetközi felmérés eredménye, mely szerint a magyar lakosság aggódik legjobban az egészségügy helyzete miatt. Erre pedig a Human Rights Watch (HWR) vizsgálata szerint jó okunk van, mivel tényleg elhanyagolt az ellátó rendszer, amelyben számos hiányosságot tártak fel. "Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek" - mondta Tom Porteous, a HRW programigazgató-helyettese.

5 millió vakcinát foglalt be Magyarország

Több országhoz hasonlóan hazánk sem szeretne lemaradni egy jövőbeni koronavírus elleni oltóanyagról, ezért a kormány előre szerződést kötött egy nagyobb adagra - közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Részletek itt.

Túl sok a kórházi fertőzés

2019. májusa és 2020. júliusa között a szervezet 3 orvosszakértővel, valamint 24 olyan beteggel és elhalálozott beteg rokonával készített interjút, aki vagy akinek a rokona az elmúlt években kórházi kezelés alatt szerzett fertőzést. A koronavírus-pandémia kihirdetése óta továbbá beszéltek két háziorvossal, egy orvosszakértővel és három, a járvány idején kórházban kezelt pácienssel is. A megkérdezett betegek beszámolói szerint az állami kórházakban való tartózkodásuk során hiányoztak az alapvető egészségügyi cikkek és nekik vagy családtagjaiknak kellett saját szappant, fertőtlenítőszereket és tisztítószereket a kórházba vinniük.

Ennél is súlyosabb probléma a kórházi fertőzések gyakorisága, ami a legtöbb esetben a nem megfelelő higiéniai körülményekre vezethető vissza. A HRW-nek például egy fiatal anyuka arról beszélt, hogy szülése közben Klebsiella baktériummal fertőződött meg. Egy másik kórházban pedig egy koraszülött csecsemő kapott E.coli fertőzést. "De hogyan kap E.coli fertőzést egy állítólag steril inkubátorban lévő csecsemő?" - tette fel a kérdést édesanyja. Ám ő még szerencsés volt, mert felépült: egy másik család Klebsiella-fertőzés és a nem megfelelően működő orvosi felszerelések miatt elvesztette kisbabáját - derült ki egy másik interjúból. 

Sürgős változás kellene a koronavírus-járvány második hulláma előtt

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban orvosok számoltak be személyi védőeszközök beszerzésének nehézségeiről, valamint a COVID-gyanús esetek kezelésével kapcsolatos iránymutatások és eljárások zavarairól. Az emberek szűrése nehézkes volt, ezt tetézve pedig a fertőzésgyanús és megerősítetten fertőzött betegek nem mindig voltak a kórházakban megfelelőképpen elkülönítve.

Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy beteget. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Beteget vizsgálnak a Szent László kórház COVID-osztályán 2020. áprilisában. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Human Rights Watch összegzése szerint a magyar kórházak hiányosságai is hozzájárulhattak a koronavírus-járvány terjedéséhez. Emlékeztettek, hogy az állami tisztifőorvos szerint július 12-ig 1,062 beteg fertőződött meg kórházakban a SARS-CoV-2 vírussal, akik közül 260 beteg meghalt. Ez azt jelenti, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek július 15-ig Magyarországról jelentett 4,263 diagnosztizált eset és 595 elhunyt 25 százaléka kórházban szerzett fertőzés volt, amelyeknek közel 50 százaléka halállal végződött.  "Noha úgy tűnik, hogy Magyarországot nem sújtotta olyan erővel az új koronavírus, mint más európai országokat, a vírus nem tűnt el és a magyar hatóságoknak sürgős reformokat és beruházásokat kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy a betegeket és egészségügyi dolgozókat megvédjék a fertőzéstől vagy az esetleges halálesetektől" - fogalmazott Tom Porteous. 


A szervezet közleményében felhívta arra is a figyelmet, hogy Magyarország számos olyan egyezménynek tagja, mely biztosítja az egészséghez való jogot. Ebből fakadóan az állam mindenkori kötelessége, hogy ehhez megfelelő, mindenki számára egyenlően hozzáférhető egészségvédelmi rendszert biztosítson. Ehhez pedig szükség van tudományos és orvosi szempontból megfelelő és jó minőségű egészségügyi intézményekre, egészségügyi cikkekre és szolgáltatásokra, továbbá képzett orvosi személyzetre, tudományosan jóváhagyott és le nem járt határidejű gyógyszerekre, kórházi felszerelésekre, biztonságos ivóvízre, valamint megfelelő higiéniai körülményekre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső