+7° - +22°
Kettős front

A legkorábbi időpontot kell adni a betegnek

HáziPatika

Áprilistól megújul a kórházakban a várólisták rendszere. A cél, hogy a műtéti lehetőségeket kihasználva az intézményekben a lehető legkorábban operálják meg a betegeket.

Az új várólista rendszerrel kapcsolatban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója, Kiss Zsolt nyilatkozott az InfoRádiónak.  "Ha egy kórházban heti tíz műtétet tudnak végezni, az az elvárás, hogy ezt a mennyiséget töltsék fel a várólistáról. A gyakorlat szerint azonban ez nem mindig történik így" - mondta Kiss Zsolt. Az áprilisban induló új rendszer szerint az egészségügyi intézményeknek lehetőleg a legkorábbi elérhető időpontot kell adnia a betegnek.

Büntetnék a hálapénzt elfogadó kórházakat - részletek!

 Az új rendszer heti 8-9 műtétet tervez be, az akut műtétekre tartalékot képezve. Ha pedig egy beteget hátrébb vagy előrébb kívánnak sorolni, azt a rendszer nem engedi az orvos írásos indoklása nélkül.  A vezérigazgató az is elmondta, hogy ha szakmailag indokolt a műtéti időpont áthelyezése, akkor nem jár érte szankció. Abban az esetben azonban szankcióra kell számítani, ha nem megfelelően rögzítették a tervezett időpontot, vagy nem jelezték, hogy elvégezték a műtétet.

Büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek
Büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek. Fotó: 123rf

De egy új szankcionálási elem is bekerült a rendszerbe: azt is büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek. "Ezzel az intézkedéssel az is elkerülhető, hogy az orvos hálapénzért cserébe korábbi időpontot tudjon biztosítani a beteg számára" - tette hozzá a főigazgató.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső