Kis kedvencek

Macskaeledeleket vizsgáltak: itt az eredmény

HáziPatika

Ismét egy különleges termékkör, a száraz macskaeledelek vizsgálatát végezte el Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak, minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás. Biztonsági szempontból azonban mindegyik termék megfelelő volt.

A legújabb Szupermenta-teszten 42 teljes értékű, száraz macskaeledelt ellenőriztek a Nébih munkatársai - olvasható a szervezet honlapján. A vizsgált hazai és külföldi gyártású termékek között marha- és csirkehúsos, valamint halas ízesítésű eledel is helyet kapott. A Nébih laboratóriumaiban minőségi és biztonsági szempontból is ellenőrizték a macskaeledeleket.

A vizsgálat és az eredmények

Ételek, amelyek ártanak a macskának - részletek!

A termékek nyersfehérje-, nyersrost-, nyershamu-, összes nyersolaj- és zsírtartalmának vizsgálata során mindössze 1 termék nyersfehérje-tartalma nem felelt meg a termék jelölésén feltüntetett értéknek. Azonban jó hír, hogy a nehézfém- és mikotoxinszennyezettségre irányuló vizsgálatok alapján minden termék megfelelőnek bizonyult.

A legújabb Szupermenta-teszten 42 teljes értékű, száraz macskaeledelt ellenőriztek a Nébih munkatársai.

A legújabb Szupermenta-teszten 42 teljes száraz macskaeledelt ellenőriztek.

A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A gyártók által garantált paraméterek közül a szakemberek ellenőrizték egyes aminosavak, vitaminok, valamint a makroelemek és mikroelemek mennyiségét is. Míg a termékek makro- és mikroelem-tartalmát minden esetben megfelelőnek találták, addig a macskák számára nélkülözhetetlen aminosav, a taurin vizsgálati eredménye 9 termékben kevesebb volt, mint ahogy azt a jelölés ígérte. A vitamintartalom vizsgálata 7 macskaeledelben A-vitamin-hiányt, további 2 eledelben A- és E-vitamin-hiányt is kimutatott.

Összesítve, míg biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig minőségi hibák miatt összesen 17 termék esetében kellett intézkedni. A termékek jelölése miatt 1 termék esetében a takarmányjelölési előírásoknak nem megfelelő takarmány forgalmazása miatt indult hatósági eljárás.


A legjobb száraz macskaeledelek

Ezúttal sem maradt el a Szupermenta-teszt kedveltségi vizsgálata, ahol szakértő és laikus résztvevők pontozták a termékeket. Az értékelés 5 szempont - csomagoláson feltüntetett információk, csomagolás, szag, állomány, szemmel látható idegenanyag-szennyezettség - szerint történt. A kedveltségi vizsgálaton túl a hivatal szakértői pontozással értékelték, hogy a csomagoláson feltüntetett garantált beltartalmi értékek milyen mértékben felelnek meg a laboratóriumi vizsgálatok során kapott eredményeknek. Így az összesített rangsor ezúttal a hatósági vizsgálat és a kedveltségi vizsgálat összesített eredményei alapján született meg.

A marhahúsos száraz macskaeledelek versenyében első helyen a Happy Cat Adult Sterilised Voralpen-Rind Teljes értékű eledel végzett. A csirkehúsos száraz macskaeledelek között az IAMS for Vitality Indoor prémium állateledel, míg a halas száraz macskatápok között a legjobbnak a Happy Cat Adult Atlantik-Lachs Teljes értékű állateledel bizonyult.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag