Kis kedvencek

A macskák ezért szeretik a magasságot

HáziPatika

Könyvespolc, hűtőszekrény, pohárszék: a legtöbb macska él-hal lakásunk magasabb bútoraiért és szerkezeteiért. De vajon miért törekszik kedvencünk oly kitartóan felfelé?

Míg az emberek szemében a hűtő csak egy eszköz a konyhában, vannak macskák, akik számára egyenesen az ígéret földjét jelenti, amelyet minden áron meg kell hódítaniuk. De vajon miért? Szimplán csak a magasság miatt: "A macskák három dimenzióban léteznek, nem kötődnek úgy a földhöz, mint a kutyák; imádnak mászni" - mondja Trish McMillan Loehr macska-viselkedéskutató.

A macskák persze nem mostanában szerettek bele a magasságokba: már a mai házi cicák ősei is szívesen másztak fel a fákra, hogy onnan,  vagyis a többi ragadozótól többé-kevésbé biztonságban tekinthessenek körbe a potenciális élelemforrásokon. A biztonság pedig ma is szerepet játszhat magasra mászó macskánk viselkedésében, hiszen a gyerekek vagy a kutyák elől (mely utóbbiaknál egyensúlyérzéke eleve sokkal jobb) legjobb neki valahová felfelé kapaszkodnia a lakásban. Ezért aztán ajánlott is ilyen lehetőségeket biztosítani a számára. Ha pedig több macska él együtt, akkor a köztük formálódó hierarchiában is szerepet kaphat a magasság: aki megkaparintja a lakhelyen a legmagasabb helyet, általában is a domináns vezéregyéniség lesz, aki így a legjobb pozícióból láthatja be birodalmát és figyelheti meg a vele együtt élők tevékenykedését.

Macska a magasban: nem kérdés, ki van legfelül
Macska a magasban: nem kérdés, ki van legfelül

Mindezek mellett azért is hasznos, ha otthonunkban is biztosítjuk macskánk számára a felkapaszkodási lehetőségeket, mert így elkerülhetjük, hogy unatkozzon, ami macskák esetében katasztrofális (általában valamiféle rombolásban kicsúcsosodó) következményekkel járhat.

"A függőleges mozgás lehetősége nagyon-nagyon lényeges a macskák számára", mondja Dr. Jennifer Fry állatorvos, aki szerint egyetlen árva könyvespolc még nem elég a cicánk számára. Többféle lehetőséget szükséges biztosítani neki, közte akár magasabb macskavárat vagy cicaágyat is. Sokak szerint ez éppolyan fontos, mint hogy beszerzünk a macskának egy almot.  Kisebb méretű lakások esetén pedig különösen fontos a vertikális haladás lehetősége, hiszen hová máshová kalandozhatna el egy ilyenben a macska, ha nem fölfelé.


Érdemes észben tartani, hogy az ablakok eleve nagyon vonzzák a lakásban élő macskákat - pláne, ha madarak szemtelenkednek ezek közelében, amit akár magunk is elősegíthetünk egy külső madáretető felszerelésével -, így ezt is kihasználhatjuk, de ha lakásunk és így ablakainak kifejezetten magasan vannak, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek nyitva, nehogy balesetet szenvedjen az esetlegesen kikíváncsiskodó állat.

Petmd.com

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag