Kis kedvencek

Kiderült, hogyan tanul a kölyökkutya

Nemcsak fajtársuktól, de akár az embertől is képes eltanulni egy feladat megoldását a kölyökkutya az ELTE kutatóinak új tanulmánya szerint.

A nyolchetes kölyökkutyák egy új feladat megoldását az emberektől és felnőtt fajtársaiktól egyaránt képesek megtanulni - mutatták ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói. A kutatók jutalomfalatot rejtettek el egy problémadobozban, majd megmutatták a különböző fajtából származó kutyakölyköknek, hogy miképpen kell azt kinyitni. A feladat megoldását a kísérletvezetők vagy egy előre betanított felnőtt kutya mutatta be, majd a kölykökre bízták, hogy mit tesznek.

Ezt jelzi, ha meleg a kutya orra

Ahogy az emberek, úgy a háziállatok egészségével kapcsolatban is számos tévhit él a köztudatban. Az alábbiakkal fontos tisztában lenni, ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk egészséges legyen. Kattintson!

"Azok a kölyökkutyák, akiknek volt lehetőségük megtekinteni, amint egy ember vagy egy kutya kinyitja a problémadobozt, sokkal gyorsabban oldották meg önállóan a feladatot, mint akik ilyen tapasztalat híján voltak" - idézi a közlemény Claudia Fugazzát, a kutatás vezetőjét. A kutatás - amelyről a Scientific Reports folyóiratban jelent meg tanulmány - azt is igazolta, hogy a kiskutyák később is képesek voltak hasznosítani megszerzett tudásukat, ami azt jelenti, hogy már egy rövid szociális tapasztalatról is stabil emléknyom alakul ki egy kölyökkutya elméjében.

A kölyökkutya nagyobb fajtársától és az embertől is tud tanulni
A kölyökkutya nagyobb fajtársától és az embertől is tud tanulni

A kutatók azt is vizsgálták, hogy vajon a kölykök hasonlóan jól tanulnak-e ismeretlen felnőtt kutyáktól, mint saját anyjuktól. Az eredmények meglepően alakultak, hiszen az ismeretlen kutyáktól tanulva még jobban teljesítettek, mert több ideig nézték az ismeretlen kutyát, mint a saját anyjukat - fejtette ki Pogány Ákos, a tanulmány egyik társszerzője.

Amennyiben gyakorlati szempontból vizsgálják a tudósok ezeket az eredményeket, egy új tanítási, kiképzési módszer lehetősége is felvetődik: a kölyökkutyák szociális tanulási képességeire is lehetne alapozni, amikor kutyakiképzésről van szó - érvelt Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék tanszékvezetője. Mint mondta, a kutatás rámutat: az lehet a legkönnyebb és legtermészetesebb módja egy kölyökkutya tanításának, hogy egyszerűen meg kell neki mutatni, mit hogyan kell csinálni. Ezután csak bátorítani kell őt. Ez alól persze a szobatisztaság kérdése kivételt képezhet - teszi hozzá a kutató.


További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag