+13° - +25°
Nincs front
Kis kedvencek

Kiderül, hogyan öregednek a kutyák

HáziPatika

Hogyan öregednek a kutyák, és mik az első problémák, amelyek a korral jelentkeznek náluk? Az ELTE kutatói ezekre a kérdésekre keresik a választ.

A kutya mint társállat számos ökológiai, etológiai és élettani szempontból hasonlít az emberhez, sok szempontból természetes biológiai modellje. Aki végigkövette már egy négylábú életét, láthatta, hogy az öregedést is hasonló módon éli meg, mint az ember. Mégis keveset tudunk a kutyák utolsó életszakaszának lefolyásáról, az ilyenkor jelentkező betegségekről és a testi-szellemi leépülés folyamatairól. Az ELTE kutatói ezért egy átfogó vizsgálatot indítanak.

Az elmúlt években családi kutyákon folytatott kutatások nagy része kérdőívek segítségével próbálta felderíteni az öregedés velejáróinak előfordulási gyakoriságát és súlyosságát. Ezek a tanulmányok általában a viselkedés szintjén megfigyelhető hanyatlás leírására korlátozódnak, az ezt kiváltó, kognitív funkciókat érintő változások vizsgálata nélkül. A kutatók most elsősorban ez utóbbival foglalkoznának.

A kutyák úgy öregednek, mint az emberek

A 11-12 éves kutyák közel harmada, a 15-16 éveseknek pedig körülbelül 70 százaléka az emberekre is jellemző, időskori demenciának megfeleltethető kognitív zavarokat mutat: jellemzőek a térbeli tájékozódás zavarai, szociális viselkedéssel kapcsolatos rendellenességek (például családtagok felismerésével kapcsolatos problémák), ismétlődő (sztereotip) viselkedések, apátia, megnövekedett ingerlékenység, az alvás-ébrenlét ciklus felborulása, vagy szobatisztasággal kapcsolatos problémák. Viszont az már kevésbé ismert, hogy ezek a folyamatok mikor és milyen intenzitással jelennek meg.

A kutyák öregedése sok szempontból hasonlít az emberekéhez
A kutyák öregedése sok szempontból hasonlít az emberekéhez

Közismert, hogy a kutyafajták élettartamát testméretük is befolyásolja: a nagyobb (70-80-kg-os) kutyák átlagosan 7-8 évet élnek, 6 évvel kevesebbet, mint a 10-20 kg-osak. Ugyanakkora méret esetén számít a fajtatisztaság is, a keverék kutyák ugyanis átlagosan hosszabb életre számíthatnak. A fajtatiszta kutyák génállományát nemcsak a beltenyésztettség gyengíti, de az is, hogy a tenyésztők számára sok esetben a küllem mindent felülírt.

Társállatként a kutyákra nagyjából ugyanazok a környezeti tényezők hatnak, mint az emberekre (például légszennyezés, zajártalom, mozgásszegény életmód), ezért fontos azt is megvizsgálni, hogy mindezek hogyan fejtik ki hatásukat az öregedés folyamataira.


Hogy többet megtudjanak az öregedési folyamatokról, az ELTE kutatói több mint száz idősödő kutya életét követnék nyomon négy éven át. Ehhez várják 8 évnél (50 kg felett 6 évnél) idősebb kutyák gazdáinak jelentkezését, akik rendszeresen részt vennének a Szenior Családi Kutya Program vizsgálataiban. A programról bővebben az alábbi linkre kattintva olvashatnak!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag