Kis kedvencek

Bajt okozhat a jutalomfalat kutyáknál

Az emberekhez hasonlóan a kutyák között is nagy az eltérés abban, hogy mennyire érzékenyek a különféle jutalmakra, és ez az érzékenység akár túlzott mértéket is ölthet - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és az MTA munkatársai.

A kutatás bebizonyította azt is, hogy a jutalomérzékenység akár egészségügyi vagy társas problémákat is okozhat az állatoknál, és az eredmények alapján elmondható az is, hogy a kutya ígéretes modell lehet az emberi viselkedés jutalmazással kapcsolatos kognitív folyamatainak tanulmányozásához.

Tárgyi jutalmat is használnak

Napjainkban igen népszerűek és elterjedtek a "pozitív" kutyakiképzési módszerek, amikor a trénerek valamilyen tárgyi jutalmat is használnak az elismerés eszközeként, amely általában élelem vagy valamilyen játék. "A pozitív megerősítésen alapuló módszerek előnyét a büntetést alkalmazó módszerekkel szemben korábbi tudományos eredmények is bizonyítják. Ennek ellenére meglepő módon eddig senki nem vizsgálta a kutyák egyedi érzékenységét a különböző jutalmakra, és nem létezett megbízható, hitelesített mérési módszer" - mondta Miklósi Ádám, az ELTE Etológia Tanszékének vezetője.

A kutyák jutalomérzékenységét kutatták az ELTE-n
A kutatás során vizsgálták, hogy mennyire fogékonyak a kutyák  a jutalomfalatra vagy -játékra

Jelentős eltérések

A vizsgálat során a kutatók egy szakszerűen összeállított online kérdőív segítségével gyűjtöttek adatokat, melyben két skála mentén megbízhatóan jellemezhető a kutyák fogékonysága a kiképzés során gyakran jutalomként alkalmazott táplálékra és játékra. A beérkezett válaszok alapján elmondható, hogy az egyedek között jelentős eltérések vannak, többek között életkortól és fajtától függően, sőt vannak egyedek, amelyek a mindennapokban szélsőségesen reagálnak ezekre a jutalmakra.

"Általánosságban véve a természetes jutalmak, mint az evés és a játék, hozzájárulnak a jóléthez, mert örömteli belső állapothoz köthetőek mind az embereknél, mind az állatoknál. Ezzel szemben a túlzott jutalomhajszolás utalhat arra, hogy a jóléti állapot sérült" - mondta Gerencsér Linda, az Etológia Tanszék munkatársa. A kutató szerint a létrehozott skála segítségével azonosították azokat az egyedeket, akik átlagon felül érzékenyek különböző jutalmakra. A kutyák figyelmi képességei, aktivitása-impulzivitása, valamint egyes kiképzéssel kapcsolatos tényezők - úgy, mint a jutalmazás gyakorisága vagy a kiképzési módszer - meghatározóan együtt járnak a fokozott jutalomérzékenységgel. Egy fontos eredményünk alapján a szélsőségesen jutalomérzékeny kutyák között jellemzőbben fordultak elő a jutalmakra való fokozott reakciókhoz köthető egészségügyi és/vagy szociális, társas problémák is."

Viselkedési problémák is kialakulhatnak

Ez nemcsak a kutyakiképzésben, hanem állatjóléti vonatkozásban is lényeges. "Eredményeink arra utalnak, hogy kialakulhatnak a kutyáknál a jutalomérzékenységhez köthető viselkedési problémák. Fontos lesz további vizsgálatokban arra is fényt deríteni, hogy ez milyen valós kockázatot jelent - közölte Alexandra Moesta, a Waltham Alapítvány munkatársa.


Az emberi vonatkozás miatt is érdekes a kutatás

A kutatás az emberi viselkedés szempontjából is érdekes a felfedezhető párhuzamok miatt. "Azok az emberek, akik impulzívabbak, általában hajlamosabbak a különféle jutalomorientált tevékenységeket, mint például a szerencsejátékot vagy az alkohol- és drogfogyasztást akár olyan mértékig is fokozni, amikor ez már komoly negatív következményekkel jár. A jutalmazásra adott idegrendszeri válaszban megmutatkozó egyéni különbségek ráadásul bizonyos pszichiátriai és idegi-fejlődési rendellenességekhez is köthetőek. A jelen jutalomérzékenység-vizsgálat alapján is megerősítést nyert, hogy a kutya ígéretes modellje az emberi viselkedés és a kognitív funkciók tanulmányozásának" - tette hozzá Bunford Nóra, az MTA tudományos munkatársa.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag