+10° - +26°
Nincs front
Kis kedvencek

Az állatok így gyászolnak

HáziPatika

Nemcsak az emberek, de az állatok is meggyászolják az elhunytakat - csak egy kicsit más módon.

A társállatként tartott kutya és macska, illetve az ember között az évezredek alatt szoros kapcsolat alakult ki. Ennek egyik jó példája a hűség jelképévé vált Hacsikó esete: az akita fajtájú kutya mindennap kint várta a gazdáját a vasútállomáson még azután is, hogy az már meghalt. A japán eb története bejárta a világot: szobrot állítottak neki, és film is készült róla, de az állatok hűségéről és gyászáról máshol is olvashatunk megrendítő példákat. 

Meddig egészséges a gyász?

Bár a halál az élet természetes velejárója, szeretteinek elvesztése mindenkire nagy lelki terhet ró. Meddig tart egészséges módon a gyász, és mikor van szükség segítségre? Kattintson a részletekért!

Az állatok is gyászolnak - de nem ugyanúgy

Több kutatás is kereste a választ rá, hogy a társállatok miként élik meg egy másik, hozzájuk közel álló állat vagy ember elvesztését. Az ausztrál viselkedéskutató, Kate Mornement szerint az élővilágban sem ismeretlen fogalom a gyász, főleg a társállatként tartott kutyák és macskák esetében, de megfigyelték már nyulaknál, madaraknál és lovaknál is. 

Az állatok is meggyászolják az elhunytakat
Az állatok is meggyászolják az elhunytakat

Persze, ahogy az emberek sem ugyanolyanok, úgy az állatok sem: nem mindegyiken mutatkoznak a gyász jelei, amelyiken pedig mégis, azon sem feltétlenül ugyanolyan módon. Vannak azonban általános viselkedésformák, amelyek nagyon hasonlítanak a gyász feldolgozásának embereknél is megfigyelhető lépéseire. Marc Bekoff, a Colorado Egyetem ökológiai és evolúciós tudományok professzora szerint a leggyakoribb jel, hogy az állat kevesebbet vagy egyáltalán nem eszik, mozgása lelassul, abbahagyja a játékot, és folyton a társa nyomait kutatja. Állandóan visszatér azokra a helyekre, ahol az elhunyt személy vagy állat sokat tartózkodott, és szimatolja, kutatja nyomait. Ilyenkor általában azok a dolgok sem érdeklik, amelyekkel korábban szívesen foglalkozott. 

A professzor egyik kutyáját hozta fel példának, amely korábban hiperaktív, sokat ugató kutyából csendes, letargiába süllyedt eb lett, miután a család másik kutyája elpusztult. A gyászoló állat két napig ételt sem volt hajlandó magához venni. Az ehhez hasonló viselkedésbeli változások egyértelműen a veszteség okozta bánat tünetei az állatnál - magyarázta Bekoff.


Bár az emberhez hasonló tünetekkel jár, az állatoknál rendszerint sokkal rövidebb idő alatt zajlik le a gyászfeldolgozás - magyarázta a szakember. Az otthoni környezetben a kutya és macska rendszerint nagyjából négy nap alatt újra a régi lesz. A Hacsikóhoz hasonló, halálig tartó gyászolás az állatoknál csak nagyon ritka esetben figyelhető meg.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag