+14° - +33°
Nincs front

Koronavírus: sokan tévesen gondolkodnak a nyájimmunitásról

HáziPatika

Noha becslések vannak, még mindig nem lehet tudni, mikor érhetjük el a koronavírus-járvány visszaszorítását elősegítő nyájimmunitás küszöbét. Vagy hogy elérhetjük-e egyáltalán.

A koronavírus-járvány kitörésével ismét fókuszba került a nyájimmunitás fogalma, és ahogy egymás után váltak széles körben elérhetővé a különféle COVID-19 vakcinák, úgy kezdték egyre többen szinte kézzelfogható tényként kezelni, hogy amennyiben sikerül ezt elérni, vége szakad a pandémiának. Csakhogy a helyzet nem ennyire egyértelmű, ahogy az sem, ki mit tekint nyájimmunitásnak, és hogy a COVID-19 esetében egyáltalán reális-e ebben reménykedni - hívja fel a figyelmet a problémára cikkében a slate.com.

nyájimmunitás
Egyelőre csak álom a járvány visszaszorítása. Fotó: Getty Images

A sokat emlegetett nyájimmunitás

A nyájimmunitás elérése, ezzel együtt a koronavírus-járvány legyőzése az elmúlt évben nagyjából minden, a pandémia egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásait reálisan felmérő ember szeme előtt vágyott célként lebegett. Mert azzal kecsegtet, hogy legyőzhetjük a rettegett vírust és úgy élhetünk, mint a COVID-19 járvány előtt. Hogy életünk visszatérhet a normális kerékvágásba, eldobhatjuk a maszkot, bepótolhatjuk az elmaradt utazásokat, nyaralásokat, baráti összejöveteleket, a járvány pedig múltunk részévé válik, amire idővel már csak rossz álomként gondolunk. Az eddigi eredményeket kísérő tudományos pesszimizmus viszont rávilágít, hogy a nyájimmunitás a gyakorlatban egészen másként működik, mint elméletben. 

A nyájimmunitás nem azt jelenti, hogy a koronavírus egyszer csak eltűnik és végleg megszűnik. Hanem azt, hogy a védőoltással vagy természetes megfertőződés útján védettséget szerzetteknek köszönhetően csak nagyon kevesen betegszenek meg azok közül, akik valamilyen okból nem szereztek immunitást a vírussal szemben. Egyszerűen azért, mert a populáció legnagyobb része védett és nem is adja tovább a fertőzést. 

Dél-koreai szakértők szerint egyre valószínűtlenebb, hogy sikerül közösségi immunitást kialakítani az új típusú koronavírus ellen. "Várhatóan meg kell szoknunk, hogy a normális, mindennapi életünkhöz hozzá fog tartozni a koronavírus csakúgy, mint a szezonális influenza. Még a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem vezet majd közösségi immunitáshoz" - vélekedett O Mjong Don, a dél-koreai betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője. Részletek!

Amikor a nyájimmunitás tökéletesen működik

Az emberre veszélyes betegségek közül egyedül a fekete himlő az, amit az elmúlt negyven évben a védőoltás következtében kialakult immunizációnak - és nyájimmunitásnak - köszönhetően sikerült teljesen felszámolni. De eltűnéséhez közel kétszáz év kellett. A COVID-19 esetében ez a forgatókönyv jelenleg elég valószínűtlennek tűnik az epidemiológusok többsége szerint. Ha valaha is sikerül elérni a globális nyájimmunitást - hogy ez százalékos arányban mit jelent, arról megoszlanak a vélemények -, ahhoz sokkal gyorsabb vakcinációra, több oltóanyagra és jobban szervezett oltóanyagellátásra lenne szükség. És arra, hogy a jelenleginél jóval többen vállalják a védőoltás beadatását, mert az oltást ellenzők és a habozók száma világviszonylatban még mindig nagyon magas. 

Amikor lazul a fegyelem és oda a nyájimmunitás 

Hogy a nyájimmunitást jelentő egyensúly mennyire törékeny, és milyen könnyen megbillen, azt jól mutatják az Egyesült Államokban utóbbi évtizedekben dokumentált kanyarójárvány-kitörések. 2000-ben ugyan a CDC bejelentette, hogy megszűnt a kanyaró az országban, de a nyájimmunitás gyengülése miatt - az egy év körüli gyerekek egy része a szülők tiltakozása miatt nem kapott védőoltást - a kanyaró újra és újra felüti fejét. A kötelező MMR-védőoltást (kanyaró, mumpsz és rubeola ellen) Magyarországon 15 hónapos korban adják be, és 11 éves korban egy ismétlő oltásra is sor kerül, hogy a védettség egy életre szóljon. De a kanyaró esetében még a nagyon magas, 95 százalékos átoltottság sem feltétlenül elég a betegség terjedésének megakadályozásához.


A koronavírus esetében a nyájimmunitás küszöbe - vagyis a határ, ami felett fenntartható a populáció immunitása - máig kérdéses. Korai, optimista becslések szerint elegendő lehet a 60-70 százalékos globális átoltottság (ami a legtöbb országban még igen távoli cél), de az epidemiológusok egy része úgy gondolja, hogy csak 80-90 százalékos átoltottsággal lenne elérhető a nyájimmunitás. Ezt azonban számos tényező befolyásolja és nehezíti, többek között a vírus egyes, fertőzőképesebb, ezáltal gyorsabban terjedő, dominánssá váló mutációi, amelyek képesek lehetnek arra is, hogy kijátsszák a vakcinák vagy a természetes megfertőződés kiváltotta immunvédelmet. Minden replikáció alkalmat kínál a SARS-CoV-2 vírusnak arra, hogy megpróbáljon alkalmazkodni az időközben megváltozott körülményekhez, és egy vagy több helyen változtatva a tüskefehérjét, megtalálja az immunvédelem gyenge pontjait. Éppen ez az oka, hogy még a tudósok sem értenek egyet abban, vajon a COVID-19 ellen egyáltalán kialakulhat-e nyájimmunitás. És ha igen, mikor.

Mi várható?

A tömeges oltás következtében valami olyasmire lehet számítani, amit a szakértők szemléletesen apadó hullámként írnak le. Mivel egyre többen kapják meg valamelyik koronavírus elleni vakcinát, és egyre többen szereznek védettséget a vírussal szemben, azok, akik a betegség lefolyásának szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak, nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat. De ahogy a slate.com cikke is felhívja rá a figyelmet: biztosan számíthatunk még néhány hullámvölgyre. Hamarosan viszont - az oltásoknak és a járványügyi szabályok további betartásának köszönhetően - várhatóan csökken majd a fertőzöttek száma és alacsonyabb lehet a vírusátvitel.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag