+16° - +38°
Nincs front

"Évtizedek múlva is emlékeznek az első halott gyermekre"

A járvány hónapjaiban minden eddiginél nagyobb teher nehezedett a mentősökre, akiket egyébként is veszélyeztet a kiégés. A testi és lelki egészségükkel is foglalkozó Pszichológiai és Mentálhigiénés Csoport munkatársaival beszélgettünk arról, hogy milyen nyomot hagy az egészségügyi dolgozókban a járvánnyal folytatott elkeseredett küzdelem.

Március 16-án rekordot döntöttek a fővárosi mentők: 4369 riasztáshoz vonultak ki és 27 ezer koronavírustesztet végeztek el - írta meg közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat. Az egészségügyi dolgozók számára azonban ez a márciusi nap is csak egy volt a sok közül, hiszen a járvány kitörése óta extrém terhelésnek vannak kitéve. A beszámolók alapján nem ritka, hogy a mentősöknek 15-20 órán át kell megfeszített tempóban dolgozni úgy, hogy rövid időt tudnak csak étkezésre és pihenésre fordítani. Testi és lelki egészségüket az idén tízéves Pszichológiai és Mentálhigiénés Csoport munkatársai felügyelik. A szakemberek szerint majdnem minden második dolgozót fenyeget valamilyen mértékben a kiégés veszélye, az elmúlt hónapok nagyon kimerítették őket. A csoport krízisvonal üzemeltetésével és egyéni terápiákkal próbál enyhíteni a nyomáson, illetve egy alapítványt is létrehoztak, hogy külső források bevonásával segíthessék a dolgozókat.

Koronavírus: óriási a terhelés a mentőkön

A koronavírus-járvány harmadik hullámának erősödése példátlan terhelést jelent az egészségügyi dolgozóknak, egyebek mellett a mentőknek is. Egy, a neve elhallgatását kérő dolgozó például arról számolt be az egyik tévécsatornának, hogy sokszor még enni vagy pihenni sincs idejük. Kattintson a részletekért!

Az Országos Mentőszolgálaton belül működő Pszichológiai és Mentálhigiénés Csoport 2011 óta fokozatosan épült fel, 2019 óta már az egész ország területén biztosít pszichológiai, mentálhigiénés segítséget a mentőszolgálat dolgozói részére. A jelenleg kilenc fős csoportban pszichiáter, pszichológus, mentálhigiénés szakemberek, illetve rekreációért felelős mentőtiszt is dolgozik. Egyéni és csoportos terápiákat és tréningeket is tartanak, illetve állandó figyelemmel követik a mentődolgozók pszichés állapotát.

"Speciális terhelés a sürgősségi ellátásban - így a mentőmunkában is - az akut, súlyos, érzelmileg megterhelő esetek ellátása. A frontvonalban dolgozók a nulladik pillanatban érkeznek meg kritikus helyzetekbe, ahol nagy stressz mellett rövid idő alatt kell jó döntéseket hozni" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére dr. Csucsai Borbála pszichiáter, a Pszichológiai és Mentálhigiénés Csoport vezetője. Mint mondta, a csoport korábban évente egy-két nagyobb felmérést végzett a dolgozók aktuális mentálhigiénés állapotáról, a járvány kitörése óta azonban mind a három hullám alatt kérdőívekkel vizsgálták őket. A kapott eredmények nagyjából megegyeznek az egészségügyben tapasztalt állapotokkal - vagyis nem túl jók.

Minden hullám egyre nehezebb helyzetbe hozta a mentősöket

A szakemberek szerint a mentődolgozókat ért terhelés az elmúlt egy évben változó volt. Az első hullám idején a betegellátást tekintve valamelyest csökkent. Amikor az egész ország leállt, az emberek csak a valóban súlyos esetekhez hívtak mentőt, így a nem annyira sürgős hívások elmaradtak. Ugyanakkor a járvány kezdetén új szakmai protokollok és adminisztrációs feladatok jelentek meg a munkájukban. A második és főleg a harmadik hullámban a betegek számát tekintve fokozatosan nőtt, majd megsokszorozódott a terhelés, hiszen nem csak a mentés, de a tesztelés jelentős része is az Országos Mentőszolgálatra hárult.

"Az első hullámban a dolgozók jelentős mértékben tapasztaltak különböző stressztüneteket: többek között a hangulat romlását, szorongást, alvászavart. A mentődolgozók nagy része élt át aggodalmat családjával kapcsolatban, és sokak számára nehézséget jelentett meghúzni a határt a munka és a magánélet között. Az első időszak tapasztalatait felhasználva a második hullámban egyéni szinten több kontrollt éltek meg a dolgozók, és megtanultak alkalmazkodni bizonyos helyzetekhez. A betegek száma azonban ebben az időszakban kezdett el rohamosan növekedni, miközben a mentődolgozók közül is sokan elkapták a vírust, és ezekben a hónapokban számos veszteség is nehezítette a helytállást. Az őszi hullámban pedig előtérbe került a betegek állapota és elvesztése miatti aggodalom. Emellett azonban nagyobb figyelem hárult a testi-lelki egészség fenntartására, és ezért egyre többet tettek a dolgozók egyéni szinten is. A munkánk szempontjából pedig kiemelten fontos, hogy a pszichés terhelés növekedésével párhuzamosan nőtt az igény a pszichológiai támogatásra" - magyarázta Gerzonné Losonczki Bernadett pszichológus.

Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakemberek szerint a kiégés veszélye a mentőszolgálat dolgozóinak körében jelentős, 20-40 százalék közé tehető az érintettek aránya. Ugyanakkor a kiégés egy nagyon összetett folyamat, amelynek több fázisa van és minden fázisnak megvannak a jellegzetes tünetei. A pályafutás különböző szakaszaiban más és más nehézségek növelhetik a kockázatát. Míg egy pályakezdő számára az első halálesetek vagy a szakmai bizonytalanságok jelenthetnek fokozott kockázatot, egy több évtizede a pályán lévő mentődolgozó már inkább az érzelmi megterheléstől, a kiüresedettség érzésétől szenvedhet. Az egyén pályafutása során akár több alkalommal is elindulhat a kiégés útján, de a szakemberek szerint ez a folyamat a legtöbb esetben megfelelő beavatkozásokkal visszafordítható.

Évtizedek múlva is emlékeznek az első halott gyermekre

A mentősöknek létrehozott krízisvonalon a csoport munkatársai a nap 24 órájában várják a hívásokat, de e-mailen is kérhetnek segítséget a dolgozók munkahelyi, vagy akár magánéleti problémák esetén. A kiemelten súlyos esetek után a csoport tagjai telefonon keresik a mentésben résztvevők állomásának vezetőit, de előfordul az is, hogy egy dolgozó környezete (például a felettese) jelzi, hogy problémát észlel. Szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a mentődolgozó pszichiátriai segítségre szorul, ekkor általában külső orvosi segítséget vesznek igénybe.

"Tapasztalataink szerint a mentődolgozók számára a legnagyobb nehézséget a gyermekek súlyos állapota, halála és újraélesztése jelenti, és azok az esetek, amelyekben saját kollégát, ismerőst, rokont kell menteni, újraéleszteni. A személyes érintettség vagy a saját élettel vonható párhuzam mindig növeli a személyes bevonódás és az érzelmi sérülés kockázatát" - magyarázta Kovács Petra pszichológus. Az érzelmileg megterhelő esetek a szakember szerint mélyen bevésődnek, sokan évtizedekkel később is ugyanolyan élénken emlékeznek például az első gyermekhalott arcára. "Fontos, hogy ezek a történetek elmesélhetők legyenek, mert ez része a gyógyulásnak és a poszttraumás stressz tünetek megelőzésének. A nagy horderejű eseményeket követően csoportos krízisintervenciót ajánlunk az esetben érintett dolgozók részére" - tette hozzá a pszichológus.

A járvány ideje alatt sok súlyos állapotú, esetenként haldokló beteget kell ellátni, és a szolgálat alatt most sokkal kevesebb idő marad a regenerálódásra, továbbá a védőruhában eltöltött órák is megterhelik a szervezetet. A mentődolgozók elmondása szerint a mostani helyzet nehézsége, hogy míg például egy baleset felszámolását követően az eset fejben lezárható, addig most nincs kilépés, mert az elhúzódó krízishelyzet ugyanúgy része a hétköznapoknak is.

Színházjegyeket és masszázst is felajánlottak

Az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz a mentődolgozók testi és lelki egészségének megóvásáért: az elmúlt időszakban OMSZ SE néven sportegyesületet alapítottak, ahol többféle módon támogatják a mentődolgozók egészséges életmódját, rekreációját. Meggyőződésük, hogy az életmentés során a megfelelő fizikai erőnlét nélkülözhetetlen, ráadásul a mentőmunkával együtt járó lelki feszültség és stressz feldolgozásához is hozzájárul a testmozgás.

 A Pszichológiai és Mentálhigiénés Csoport munkatársai egy alapítványt is létrehoztak a mentődolgozók megsegítéséért. "Az Országos Lélek-Mentők Alapítványt csoportunk tagjai hívták életre 2018-ban azzal a céllal, hogy külső forrásokat is be tudjunk vonni munkánkba, hiszen a mentődolgozók rekreációja költségigényes, és a bajtársak nem mindig engedhetik meg maguknak az aktív pihenést" - mondta Ivánkovits László, az alapítvány elnöke. Az alapítványon keresztül befolyó támogatásokból kulturális és csapatépítő programokat, kirándulásokat szerveznek a mentődolgozók részére, valamint az ország több pontján ingyenes fogászati ellátást és gyógymasszázst is felajánlottak nekik az elmúlt időszakban. Sok vendéglátóhely ingyenes hétvégi szállásokat is biztosított a mentősöknek és családjuknak, illetve több színház is jegyeket ajánlott fel az előadásaikra.


A járvány ideje alatt az alapítvány a koronavírusos betegek kórházi tartózkodását is igyekezett megkönnyíteni. Az első hullám ideje alatt például támogatói segítséggel tableteket adományoztak a kiskunhalasi járványkórháznak azért, hogy a súlyos állapotú betegek így tudják tartani a kapcsolatot hozzátartozóikkal. A második hullám ideje alatt pedig az orvos-beteg kommunikációt szerették volna megkönnyíteni úgy, hogy a védőruhára rögzíthető fényképeket készítettek a kórházi dolgozókról, a betegek így a maszk és védőfelszerelés mögött álló embert is megláthatták.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag