+10° - +26°
Nincs front

Életveszélyes az alacsony fizetés

A munkanélküliség megduplázza a korai elhalálozás kockázatát, de az alacsony fizetés is súlyos veszélyeztető tényező - derült ki egy németországi kutatásból.

A munkanélküliek körében kétszer magasabb a korai halálozás valószínűsége, mint a munkaviszonyban lévőknél - derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a Max Planck kutatóintézeti hálózat népességtudományi intézete (MPIDR) készített.

A fizetés is sokat számít

Furcsa dologtól függ, hogy meddig élünk - részletek itt!

Azonban nemcsak az számít, hogy van-e valakinek munkája, hanem a fizetés nagysága is. Ezt jelzi, hogy a munkavállalók legrosszabbul kereső 20 százalékánál 150 százalékkal nagyobb az elhalálozás kockázata, mint legtöbb pénzt kereső 20 százaléknál. A képzettségi szint viszont kevésbé fontos ebből a szempontból. Az iskolázatlanok és a legalacsonyabb végzettségűek körében csupán nagyjából 30 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, mint a legmagasabb végzettségűeknél.
fizetés, jövedelem, pénz, szegény, alacsony jövedelem, kevás fizetés, munkanélküliség,
Az alacsony jövedelműek körében gyakoribb az idő előtti halálozás. Fotó: iStock

A lakhely is fontos?

De vajon mekkora szerepe van annak, hogy valaki Németország nyugati részén, vagy keleten, az egykori NDK területén él-e? A kutatók azt látták, hogy ez önmagában nem meghatározó. Igaz, hogy a keleti tartományokban élő férfiak körében nagyjából 25 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, mint az ország nyugati részén élőknél, ám a munkanélküliség, a jövedelem, a képzettségi szint és az állampolgárság hatásának kiszűrésével eltűnik ez az eltérés. A magasabb halálozási valószínűség így inkább annak tulajdonítható, hogy keleten magasabb a munkanélküliek, a kevésbé képzettek és az alacsony fizetésűek aránya. Egyéb regionális tényezők, például az egészségügyi infrastruktúrában megfigyelhető különbségek hatása elhanyagolható.
Az úgynevezett szocioökonómiai státusznak - mindenekelőtt a jövedelemnek, a munkaviszony meglétének és a képzettségnek - a túlélésre gyakorolt rendkívüli hatását jól mutatják a keleti tartományokban élő, illetve legalacsonyabb jövedelemmel és képzettséggel rendelkező férfiakra vonatkozó adatok. Ebben a csoportban ugyanis több mint nyolcszor nagyobb az elhalálozás életkortól független kockázata, mint a németországi lakosság legmagasabb jövedelmű és képzettségű rétegében.

Az "egészséges migráns hatás"

A kutatók szerint adataik megerősítik az úgynevezett egészséges migráns hatás (healthy migrant effect) létezését. A szocioökonómiai és egyéb változók súlyozása után ugyanis azt látták, hogy a Németországban élő munkaképes korú nem német állampolgárok körében feleakkora a halálozási valószínűség, mint a német állampolgárok körében. Ugyanakkor az adatokból az is kitűnik, hogy a nem német állampolgárok a németekhez képest jóval nagyobb valószínűséggel kerülnek alacsony fizetéssel járó munkakörbe.
Ezek az eredmények csak Németországra vonatkoznak, azonban egybevágnak hasonló svédországi kutatások eredményeivel.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag