+7° - +22°
Kettős front

Egy pofon még belefér? Sokan ezt gondolják

HáziPatika

Egy friss kutatás azt is feltárta, mi számít a magyarok szerint gyermekbántalmazásnak.

Ismerd fel, és tegyél ellene címmel gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. A világon egymilliárd gyermeket érint évente a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak és közülük 40 ezren válnak emberölés áldozatává. Magyarországon az elmúlt időszakban gyermekgyilkossági és szexuális kizsákmányolási bűnesetek irányították a közvélemény figyelmét erre a témára. A koronavírus-járvány okozta bezártság, félelem, egzisztenciális bizonytalanság 2020-ban még veszélyesebbé tette a világot a gyerekek számára, a pandémia alatt becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma.

A koronavírus-járvány alatt becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma. Fotó: Getty Images
A koronavírus-járvány alatt becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma. Fotó: Getty Images

Ingyenes minikurzusok

Az erre létrehozott oldalon a feliratkozó érdeklődők ingyenes minikurzusban ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak szülőknek, pedagógusoknak, maguknak a gyerekeknek, de legfőképpen mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.

Gyermekbántalmazás: betegségek formájában köszön vissza

Szakemberek kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiket szüleik fizikailag rendszeresen és durván bántalmaznak, felnőttkorukban rosszabb egészségi állapotban lesznek. További részletek itt.

Az első, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak

Mindenki találkozhat a jelenséggel és alighanem sokan sokszor találkozunk is - az utcán, játszótéren, az iskolában, a neten, bárhol, - csak nem feltétlenül gondolunk bele vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy ránk tartozik-e, közbeavatkozhatunk-e. Az első lépés, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak. A második, hogy átérezzük, hogy nekünk is közünk van hozzá és tegyünk a bántalmazás ellen, védjük meg a gyermeket - mégpedig megfelelő módon. Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk. A szervezet ezzel a kampánnyal abban is segít, hogy tudjuk, konkrétan mi a teendő ilyen esetekben, pontosan mi a szerepünk, hova fordulhatunk szakavatott, hivatalos segítségért - mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

gyermekbántalmazás Unicef Publicus kutatás

Döbbenetes eredmények

Az UNICEF Magyarország a kampányt megelőzően felmérést készített, amely a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. A Publicus 1003 fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint a többség (83 százalék) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel "nevelje" gyermekét. Tizennégy százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót. A megkérdezettek 38 százaléka szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességei vannak, nem jogai.

Gyermekbántalmazás, pofon, Unicef, Publicus-kutatás

A végzettségtől is függ

A felmérés résztvevőinek többsége (66 százalék) szerint a szülőnek joga van belenézni a gyereke telefonjába, személyes üzeneteibe. A kutatás rámutat arra, hogy minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál alacsonyabb a fizikai bántalmazás elfogadottsága, az "egy-egy pofon belefér" elvet például a diplomások 28 százaléka tartja elfogadhatónak, míg a szakmunkás végzettségűeknél ez az arány 42 százalékos.

gyermekbántalmazás, Unicef, Publicus-kutatás

A kutatás során rákérdeztek arra, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak. A szóbeli szidalmazást 30 százalék, a telefon elkobzását 14, a szobafogságot 20 százalék véli annak. Az eredmények azt mutatják, hogy a szeretetmegvonást (74 százalék), valamint a gyerek némaságra kötelezését, a "beszédmegvonást" (63 százalék) érzik a magyarok a leginkább bántalmazó gyakorlatnak.


A kutatás eredményei alapján bőven van még tennivaló a bántalmazáshoz fűződő attitűdökkel kapcsolatban, a testi fenyítést elfogadók viszonylagosan magas aránya különösen aggodalomra ad okot. Reméljük, hogy a kampány a szemléletformálásban is segít majd - mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag