+13° - +34°
Nincs front

Csak újraéleszteni ne kelljen!

Még mindig gondunk van az újraélesztéssel, és valójában azt sem tudjuk, mi a teendő, ha valaki elájul mellettünk a tűző napon - derül ki a 2015-ös Nagy Elsősegély Tesztből. A korábbi évekhez képest azért lassú javulás már látható.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány harmadik év végez felmérést a lakosság körében, hogy megvizsgálja, gyakori vészhelyzetekben tudjuk-e, mi a teendő. "Különböző helyzetek esetén nagy eltérések mutatkoznak - egyes vészhelyzetekben úgy tűnik, tájékozottak vagyunk a teendőket illetően, ám sajnos sok esetben még mindig rosszul tudnánk csak segíteni" - mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke.
Az Alapítvány az egyes kérdésekre adott válaszok részletes értékelése mellett "össztájékozottságot" is vizsgált, ezért tavaly létrehozta az Elsősegély Tájékozottsági Indexet, amely az összes helyes válasz és az összes feltett kérdés hányadosából mutatja meg, hogy egy 10-es skálán milyen eredményt értek el a megkérdezettek. 2013-ra visszamenőleg ez az érték a skálán 6,8 pont, 2014-ben 7 pont, 2015-ben pedig 7,1 pont lett, ami javulást mutat, ám fontos hangsúlyozni, hogy több helyen mégis nagy hiányosságok láthatóak.

Gyakori vészhelyzetekben nem tudjuk, mi a teendő

Gyakori vészhelyzetekben nem tudjuk, mi a teendő

Helyzetek, amiket jól tudunk kezelni

A megkérdezettek több mint háromnegyede jól tudja, hogy az agyrázkódás tünete a hányinger, az aluszékonyság, a szédülés. A válaszadók több mint 16 százaléka szerint viszont a fülzúgás, beszédzavar és szédülés a "jel", ám az első kettő nem tünete az agyrázkódásnak.

Így segítsen, ha baj történt a kiránduláson!

Itt az őszi kirándulószezon, cikkünkben kap néhány tanácsot, milyen elsősegély-felszerelést vigyünk magunkkal és mit kell tenni, ha bekövetkezne valamilyen baleset.

Ha üvegszilánk kerülne a szemünkbe, több mint 67 százalék tudná, hogy mi a teendő: mindkét szemet steril gézlapokkal kell lefedni, ezt követően pedig azonnal szakorvoshoz kell fordulni, és nem csukott szemmel feküdni és orvost hívni, vagy kimosni a szilánkot a szemből és orvost hívni, esetleg kézzel eltávolítani a szilánkot és orvost hívni.

Az előző két évhez hasonlóan az egyik legmagasabb helyes válaszadási arány (idén csaknem 98 százalék) arra a kérdésre érkezett, hogy mi a teendő, ha nagyon magas láza van gyermekünknek. A legtöbben tehát jól tudták, hogy gyerekeknek való lázcsillapító, hideg borogatás vagy hűtőfürdő a megfelelő reakció.

A csuklóvágás is olyan eset, amelynél nincs nagy tanácstalanság: 87,74% jól tudja, hogy le kell fektetni a sérültet, megemelni a karját, és a vérzésre kötést tenni. Amire még figyeljünk: nyomókötést alkalmazzunk, ne szorítsuk el a végtagot, illetve azt a szív magassága fölé emeljük! Közel 74% szintén jól tudja, hogy ha leforrázzuk a kezünket, azonnal hideg folyó víz alá kell tartani. Sokan azonban hideg borogatásban gondolkoznak, ez azért nem célszerű, mert az anyag könnyen beleragadhat a sebbe.

Helyzetek, amiket nem tudunk jól kezelni

A problémás esetek közé tartozik még mindig a magas vérnyomás, hiszen bár némi javulással az előző évhez képest már 59 százalék tudja, hogy a 140/90-es szám is magas értéknek számít, még mindig sokan a 150/100-as értéket tekintik az alsó határnak. Bár elsőre nem tűnik nagynak a különbség, a valóságban mégis sokat számít.

Az idei forró nyáron sajnos gyakori volt a tűző napon történő ájulás. A teszt kitöltőinek sajnos még mindig csak közel 28 százaléka tudja, hogy amellett, hogy árnyékba kell húzni az ájultat, valahogy hűteni is kell a testet.

Újraélesztés - a "mumus"

2013-ban a válaszadók kevesebb mint 42 százaléka tudta csak, hogy mi a teendő újraélesztéskor - a fej hátrahajtása és szájból orrba vagy szájból szájba levegőfújás, mellkasnyomás 30:2 arányban -, addig 2014-ben ez az arány 50 százalék fölé nőtt, igaz, idén néhány tizedszázalékkal csökkent.

"Úgy tűnik, hogy itt még sajnos hiányosság van. Éppen ezért indítottunk el év elején egy társadalmi tudatformáló kampányt, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki a szájon át történő újraélesztést nem is szeretné alkalmazni, a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomásával ugyanúgy menthet életet" - mondja dr. Czakler Éva.

Csaknem 2 millióan látták a kisfilmet

A kampány 2 perces kisfilmjét a videómegosztó és közösségi csatornákon már közel 2 millióan látták. A "Tartsd életben!" minden idők legnagyobb internetes nézettséget elérő magyar társadalmi célú kisfilmje lett, amely az angol British Heart Foundation azonos célból készült, 2011-es kampányfilmjének adaptációja. A magyar kisfilmet Herendi Gábor forgatta a Valami Amerika 2 népszerű színészei közreműködésével, és a magyar vígjáték gegjeire épülve, humorral, zenével fűszerezve próbálja megjegyezhetővé tenni a kizárólag a mellkas nyomására irányuló, laikus újraélesztés legfontosabb lépéseit.(A nem reprezentatív online kutatás 2015 áprilisában készült 1009 fős mintán a Survey Monkey rendszerének használatával. A válaszadók 20,9%-a férfi, 79,1% -a nő volt, 6,97% 18 év alatti, 25,37% 19-30 év közötti, 29,15% 31-45 közötti, 21,29% 46-60 közötti, 17,21% 61 év fölötti.)

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag