Akcióban a vérellátó: irányított véradásra kérik a rokonokat

Az irányított véradás miatt egyre többen érzik úgy, hogy személyes ügyükké válik a bajbajutottak segítése. A barátoknak, rokonoknak "dedikáltan" leadott vért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) annak a betegnek adja, akinek a donor szánja - feltéve, hogy a két személy vércsoportja ezt engedi.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a hazai egészségügyben különleges pozíciót tölt be. Kevesen tudják, hogy nemcsak a szükséges vér kórházakba, gyógyító intézményekbe való gyors és szakszerű eljuttatásában, hanem számos betegség megelőzésében is kulcsszerepet játszik az intézmény - mondta a HáziPatika.com-nak az OVSZ főigazgatója, Dr. Jákó Kinga. Az OVSZ az ország legnagyobb szűrőhálózatát is üzemelteti egyben, hiszen a levett vért - mielőtt az más ember szervezetébe bekerülne, vagy abból speciális készítményeket állítanának elő - különböző szűréseknek vetik alá.
A véradás biztonsága miatt ma az egész világon, ahol szervezett vérellátás van, kötelező jelleggel azonos ellenőrző vizsgálatokat végeznek. (Bár azért az éghajlattól függnek ezek a szűrések, hiszen Magyarországon például a malária kiszűrése nem olyan kockázati tényező, mint mondjuk bizonyos trópusi, szubtrópusi államokban. Viszont éppen ezért, akik maláriafertőzött területen jártak, egy bizonyos ideig nem adhatnak nálunk vért - ez is olvasható az OVSZ honlapján.)

A véradás ABC-je

A magyar vérellátórendszerben gyakorlatilag el lehet végezni minden fertőző betegséget kiszűrő vizsgálatot. Amennyiben új fertőzés veszélye merül föl, a modern technológiák segítségével szinte napok alatt be lehet vezetni újabb ellenőrző vizsgálatokat. A részletekért kattintson!

Évente 410 ezer esetben vesznek vért - ez ténylegesen mintegy 220-250 ezer személyt érint, hiszen van, aki többször is megfordul véradáson egy évben - és ez azt jelenti, hogy ennyi esetben végzik el a fertőzések, betegségek bizonyos csoportjára vonatkozó szűréseket - magyarázta a főigazgató. Minden véradásnál, minden egyes donor vérmintájából Hepatitisz B vírus antigén, HIV 1-2 vírus ellenanyag, Hepatitisz C vírus ellenanyag, szifiliszt okozó baktérium ellenanyag vizsgálata történik - derül ki a szervezet tájékoztatóiból.

Mindezt tehát közegészségügyi szempontból is rendkívül lényeges funkciónak tekinthetjük - hangsúlyozta Dr. Jákó Kinga. Aki véradáson vesz részt, és bármilyen problémát találnak nála, azonnal megkapja a szükséges tájékoztatást és az OVSZ segít az érintettnek a megfelelő szakorvoshoz, egészségügyi szakintézményhez való gyors eljutásban.

Már dedikáltan is adhatunk vért

Már dedikáltan is adhatunk vért


Az országban működtetett egészségügyi intézményeknek évente több mint 400-410 ezer egység vérkészítményre van szükségük, ezt az igényt tehát éppen ki tudja elégíteni a szolgálat, illetve a vele együttműködő szervezetek - tudtuk meg Dr. Jákó Kingától.

Az OVSZ 1300 dolgozójának egyik legfontosabb feladata, hogy megszervezze az ellátást az országban: népszerűsítő kampányok, hetente 300-320 kiszállásos vérvétel - fesztiválokon, rendezvényeken, bevásárlóközpontokban - a vér levétele, feldolgozása, országos "terítése", a vér útjának betegig történő nyomon követése, mind-mind ehhez tartozik.

A vér semmi mással nem pótolható, így a betegek ellátása a rendszeres véradókon múlik, akik ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken. A biztonságos ellátáshoz egyre több új véradóra lenne szükség, ezért az OVSZ elindított egy új programot, az irányított véradásért.

Irányított véradásnak nevezzük, amikor a véradó ismeri a vért igénylő beteget, és kifejezetten azért ad vért, hogy neki segítsen. Ez természetesen nem lehet feltétele a beteg ellátásának, de kérik, hogy aki tud, segítsen. Az OVSZ ilyen esetekben - a szakmai szabályok figyelembe vételével - kötelezően ahhoz a beteghez juttatja el a vérkészítményt, akit a véradó megjelöl. Amennyiben bármilyen egészségügyi ok miatt ez nem lehetséges, akkor az adomány a hagyományos véradás rendszerének megfelelően kerül felhasználásra. Az egészséges, 18 és 60 év közötti hozzátartozókat, ismerősöket célozza ez a kampány, mert látható, hogy az érzelmi érintettség okán könnyebb megszólítani az embereket. Irányított véradásra az OVSZ bármely vérgyűjtési helyszínén lehet jelentkezni.

A szolgálat munkatársai a véradásokon levett vért hűtőberendezésekbe helyezik, majd Budapesten és a vidéki regionális vérellátó központokban (Győr, Pécs, Debrecen, Szeged) centrifugálással három nagyobb részre bontják. A centrifugálással három részre bontott vérkészítmények közül a leggyakrabban csak egyik készítményt kapják vérátömlesztéskor a betegek, ilyenkor a vörösvértesteket tartalmazó részt adják be a pácienseknek, ezt nevezzük vérátömlesztésnek a hétköznapokban.

Két fontos komponenst is előállítanak: a vérplazmát, illetve a trombocitákat, melyek szintén vérkészítmények, és a terápiában felhasználják. A plazma speciális gyógyszeripari feldolgozásával állítják elő például a véralvadási faktorokat, vagy a gyógyszerként használt albumint, ami egy speciális fehérje a vérben. A trombociták, vagyis a vérlemezkék rendkívül fontosak a vérzések kezelésében. A vérlemezkék ugyanis a vér alvadásában játszanak döntő szerepet.

Szervtranszplantáció szervezésével is foglalkoznak

Az OVSZ tevékenységei közé tartozik a szervtranszplantáció megszervezése, a donor - a szervet adó - és a recipiens - szervet kapó - ember egymásra találásának biztosítása is. Ehhez speciális immunológiai laboratóriumokat tartanak fenn, ahol a két ember immunológiai hasonlóságának mértékét vizsgálják, mert az az alapja annak, hogy a vendégszervet ne lökje ki a gazdaszervezet, és a transzplantált beteg teljes emberként élhessen tovább. A szervezés az Eurotransplant segítségével tudja a leginkább hasonló szervet megtalálni a betegnek, mert a sok országot magába foglaló adatbázis segítségével biztosítható a legnagyobb immunológiai hasonlóság.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag