+16° - +37°
Nincs front

Kevéssé ismert tények a balkezességről

A lakosság mindössze 10 százaléka balkezes. Tudjuk, hogy az eszközök jó részét, sőt a római írást is a jobbkezesek számára "fejlesztették ki". De mi más következik a balkezességből?

Ez nem csak a genetika

A tudósok nem ismerik pontosan, hogy miért alakul ki a balkezesség, de tudják, hogy a gének felelősek ezért mintegy 25 százalékban. A balkezesség trendszerűen megjelenik egyes családokban, de nem öröklődik olyan erősen, mint más tulajdonságok, például a magasság. Tény, hogy az egypetéjű ikreknek, akik ugyanazt a génkészletet öröklik, néha eltérő domináns kezük.

A terhesség alatti stressznek köze van hozzá

Egy 2008-as svéd kutatás tanulmányozta az anyukákat és 5 éves gyermekeiket. Azok a nők, akik depressziósak vagy stresszesek voltak a terhesség során, nagyobb valószínűséggel adtak életet kétkezes vagy balkezes gyereknek. Más vizsgálatok szerint a babák alacsony születési súlya, vagy az anyák idősebb kora is valószínűsíti a balkezességet.

Az ikreknél gyakoribb

A balkezesség mintegy kétszer gyakoribb ikreknél. Egy 1996-os belga tanulmány szerint mintegy 21 százaléka az ikreknek (akár egy- vagy többpetéjűek) balkezes.

Az agy ugyanúgy működik

A legtöbb jobbkezes ember használja a bal agyféltekéjét, de ez nem azt jelenti, hogy a legtöbb balkezes a jobb agyféltekéjét használná. A jobbkezeseknek például a nyelv feldolgozására a bal agyfélteke szolgál 98 százalékban, ez az arány 70 százalék a balkezeseknél.

A balkezesség az anyaméhben eldől?

Sikerült azonosítani egy bizonyos génhálózatot, amely eldönti az agyban, hogy jobb- vagy balkezesek leszünk-e. Kattintson!

Máshogyan szavaznak

A társadalom hajlamos társítani a baloldalon lévő dolgokat a rosszhoz, és a jobboldalon lévőket a jóhoz. Egy 2009-es kutatás, amit a Stanfordi Egyetemen készítettek kimutatta, hogy ez a balkezeseknél éppen fordítva van, s önkéntelenül a baloldali dolgokat tartják jónak. Ez például befolyásolhatja, hogy hogyan döntenek, sőt szavaznak.

A balkezesek kevesebbet keresnek

A balkezesek kevesebbet keresnek

Hatással lehet az iskolai teljesítményre

Egy 2009-es ausztrál kutatás 11 éves és fiatalabb gyermekek között azt találta, hogy a balkezes gyerekek rosszabbul teljesítettek, mint a jobbkezesek számos dologban, beleértve a szókincset, az olvasást, írást, társadalmi fejlődést, és ügyetlenebbnek is mutatkoztak. A kétkezes gyerekek még rosszabb eredményeket mutattak.

A sportban előnyös

Van egy dolog, amelyben a balkezesek biztosan előnyben vannak, s ez a sport. Akár az egyéni, akár a csapatsportokat nézzük. Ide tartozik a tenisz, az ökölvívás, a labdajátékok legtöbbje. Az edzők egész stratégiákat szoktak építeni a balkezességre. Sőt primitív társadalmakban folytatott kutatások azt bizonyítják, hogy a balkezesekből jobb harcosok válnak, mert több közöttük a harcias jellem.

Kevesebbet keresnek

Egy 2014-es Harvard tanulmány arra utal, hogy a balkezes emberek fizetése átlagosan 9-19 százalékkal alacsonyabb, mint a jobbkezes társaiké. Azt is megállapították, hogy balkezesek nagyobb valószínűséggel nem jutnak be a felsőoktatásba, vagy esnek ki onnan, és gyengébb kognitív képességet kívánó munkahelyeken dolgoznak, például kétkezi munkát végeznek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok napsütés várható, legfeljebb északkeketen lehet elvétve helyi zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag