+11° - +28°
Nincs front

Feléledhetnek az elvesztett emlékek

A titkolózó amerikai katonai kutatók azt állítják, hogy néhány hónap múlva nyilvánosságra hozzák az agyi implantátum fejlesztésében elért eredményeket, amelyekkel a jövőben helyre lehet állítani a sérült katonák memóriáját.

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) Barack Obama az emberi agy alaposabb feltérképezését célzó 100 millió dolláros ösztönző csomagjának köszönhetően egy négyéves terven dolgozik, melynek célja egy bonyolult emlék-stimulátor kifejlesztése. Ilyen kutatást korábban még nem végeztek, és a fejlesztés etikai kérdéseket is felvet azzal kapcsolatban, hogy szabad-e manipulálni az emberi elmét a háborús sérülések vagy az agy öregedésének kezelése nevében.
Egyesek szerint a vívmány többek között az öt millió Alzheimer-kóros amerikai betegen és a közel 300 ezer Irakban és Afganisztánban szolgált, traumás agysérülést szenvedett katonának segíthetne.

Előkészületben a memóriát helyreállító agyi implantátum (Fotó: Europress)

Előkészületben a memóriát helyreállító agyi implantátum
(Fotó: Europress)

"Ha valaki a frontvonalon teljesített szolgálat közben megsérült, és nem emlékszik a családjára, azt szeretnénk elérni, hogy helyreállíthassuk ezeket a fajta működéseket"- mondta a DARPA programigazgatója, Justin Sanchez a Texasi Egyetem által Washingtonban megrendezett konferencián. "Úgy vélük, kifejleszthetünk olyan neurális protéziseket, amelyek közvetlenül kapcsolódhatnak a hippokampuszhoz, és helyreállíthatják az általunk vizsgált első típusú emlékeket, a deklaratív (explicit) emlékeket."

A deklaratív emlékek közé az emberekről, eseményekről, tényekről és számokról alkotott emlékek tartoznak, amelyekről eddig egyetlen kutatásnak sem sikerült kimutatnia, hogy elvesztésük után visszanyerhetők.

A kutatóknak eddig annyit sikerült elérniük, hogy mély agyi stimuláció segítségével enyhítették a Parkinson-kóros betegek remegését, csökkentették a rohamok gyakoriságát az epilepsziásokban, és javították az Alzheimer-kóros betegek emlékezetét. A szakértők szerint azonban az emlékek helyreállításához ennél sokkal aprólékosabb eljárásra van szükség.

Robert Hampson, a Wake Forest Egyetem kutatója a rágcsálókon és majmokon végzett kutatásában kimutatta, hogy a hippokampuszban lévő neuronok másképp aktiválódnak, amikor az állatok pirosat vagy kéket látnak, illetve egy arc vagy egy étel képét. Ennek a tudásnak a birtokában Hampson és munkatársai ki tudták bővíteni az állatok rövidtávú munkamemóriáját a hippokampuszt stimuláló agyi protézisek segítségével.

Hampson szerint ahhoz, hogy helyre lehessen állítani egy ember bizonyos emlékeit, ismernünk kell az adott emlék pontos mintáját. "A lényeg az, hogy vissza kell állítani az agy emlékfeldolgozó területeinek működését a normálisra, vagy majdnem normálisra, hogy a személy elérhesse a létrehozott emlékeket, és szükség szerint képes legyen új emlékek létrehozására" - mondta a kutató.

Arthur Caplan, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának orvos etikusa szerint azonban könnyen elképzelhető, milyen etikai aknamezőt nyitna meg az emberek emlékeinek manipulálása.

"Amikor az agyat manipuláljuk, ezzel a személy identitását is manipuláljuk" - magyarázta Caplan. Az elme megváltoztatása azt a kockázatot rejti magában, hogy a személy elveszítheti önmagát, ami egy olyan veszély, amivel eddig még nem szembesültünk a tudományban."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag