+13° - +25°
Nincs front

Sok a tévhit a kullancsokról és a megelőzésről

Az olvasók tisztában vannak a vérszívók által terjesztett betegségekkel, előfordulási helyeivel, azonban még mindig sokan gondolják úgy, hogy a megfelelően zárt ruházat elégséges védelmet biztosít a kullancs- és szúnyogcsípés ellen.

Szakemberek szerint a veszély felismerése egy online kutatás szerint nem párosul a veszély elleni védekezéssel.

Lyme-kór

Lyme-kór
Az S. C. Johnson a témában folytatott kutatásából kiderült, hogy a kullancsok által terjesztett betegségekről meglepően széleskörű a tájékozottság, szinte minden válaszadó legalább az egyik legfontosabb, kullancsokhoz köthető betegséget ismerte. A kullancsveszélyről, és az egészségügyi szakértők által is kiemelten kezelt vírusos agyhártyagyulladás és Lyme-kór veszélyeiről szóló tájékoztatás eszerint sikeresnek mondható.

A válaszadók jelentős hányada már találkozott is kullanccsal kirándulásai alatt. Többségük szerint leginkább kullancsveszélyes helyek az erdők és mezők, azonban a válaszadók csekély hányada gondolta úgy, hogy a játszóterek és városi parkok is kedvelt "kullancs-lelőhelyek".

A védekezési módszereket illetően azonban már korántsem beszélhetünk ilyen mértékű felvilágosultságról. Bár néhány válaszadó szerint B-vitamin szedésével illetve fokhagymaevéssel is elijeszthetjük a kullancsokat, megnyugtató, hogy a többség mégis zárt öltözékkel és kullancsriasztó termékekkel védekezik.
Aggasztó, hogy a válaszadók közül többen amellett foglaltak állást, hogy a megfelelően zárt ruházat elegendő a kullancsok távol tartására, emellett már nem szükséges más típusú védekezés igénybe vétele. Szakemberek nem győzik hangsúlyozni: fontos lenne szem előtt tartani, hogy nincs olyan zárt öltözék, melynek résein ne férne be egy olyan apró rovar, mint a kullancs.

A kullancsriasztó termékeket használó válaszadók döntő többsége a legfontosabb szempontnak a krém vagy spray bőrbarát összetételét jelölte meg, csak második legfontosabb szempont volt a kiszerelés típusa. A vásárlók szemében döntési szempont természetesen a termék ára, de ugyanilyen mértékben meghatározó volt a válaszadók körében a termék márkája, és érdekes módon - zömmel valószínűleg a hölgy válaszadók esetében - pedig elengedhetetlen szempont volt a termék illata is.

Aki a késői nyarat a természetben kívánja élvezni, vagy kertje van, annak még mindig reális veszélyt jelentenek a szúnyogok és kullancsok - figyelmeztetnek a szakemberek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A faggyúmirigyek termelte zsíros anyagba rakódott szennyeződések és kozmetikumok nem vízzel és szappannal, hanem zsíros alapú arclemosótejjel moshatók le a legjobban.