Parabének - tiltott, támogatott vagy tűrt?

HáziPatika

Érvek és ellenérvek hangzanak el a parabénekről, a kozmetikumok tartósítóiról pró és kontra. Ellenzői azt állítják, befolyásolni tudja az ösztrogéntermelést és rákkeltő. A támogatói szerint viszont a parabének ártalmatlanok, felesleges hisztériáról van szó. Annak jártunk utána, vajon igaz-e.

Parabénábécé

A parabének stabil, nem illékony vegyületek, megjelenési formájuk kismértékben eltérő, azonban mindenképp szagtalan vagy enyhe szagú szilárd anyagok. A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben, ugyanis hatékony gomba- és baktériumölők.
Tartósítószer nélkül a vizes részt is tartalmazó termékek 1-2 hét alatt megpenészednének, megromlanának, így mindenképpen szükséges a használatuk. Többféle parabén is van, pl. methyl-, ethyl-parabén, butilparabén. A parabén ellenzői szerint az anyag befolyásolja a hormonháztartást, és összefüggésbe hozták a mellrákkal. Egyre több kozmetikai cég dob piacra éppen ezért parabénmentes kozmetikumokat. De vajon kell tőle félnünk? És feltétlenül biztonságosabbak a nem parabénnel tartósított kozmetikumok?

A kutatók nem tartják veszélyesnek

A Food & Drug Administration, az Egyesült Államokban a hivatalos egészségügyi szervezet nem tartja veszélyesnek. A Nemzetközi Rák Intézet sem talált olyan bizonyítékot, amely szerint a parabéneknek vagy az izzadság gátlóknak köze van a mellrákhoz. A Journal of Applied Toxicology egyik cikke szerint sincs arra bizonyíték, hogy a parabén rákot okoz.
Merjünk parabéntartalmú kozmetikumot vásárolni?
Merjünk parabéntartalmú kozmetikumot vásárolni? Fotó: Getty Images
Ezzel szemben egy globális kutatás szerint a parabén lebomlik, majd kiválasztódik a szervezetben. Meg szokta kapni a parabén azt is, hogy befolyásolja a hormonokat, ugyanis a parabén fitoösztrogén. Azonban a vonatkozó EU szabályozás szerint legfeljebb 0.4 százalékos fitoösztogén lehet a krémekben. Ez annyira kevés, hogy semmilyen hatással nincs a szervezetre.

Durvább az uborka?

Egyes tesztek szerint a parabének tízezerszer gyengébbek, mint a természetben előforduló fitoösztrogének. Egyes élelmiszerek, például a szója, a cseresznye, az áfonya, a meggy és a sárgarépa termelnek is parabént, melyből kialakul a fitoösztrogén. Ráadásul sokkal nagyobb mértékben teszik mindezt, mint a kozmetikumokban engedélyezett parabén. Sőt, további kérdéseket vet fel: vajon mivel tartósítják az adott kozmetikumot, ha nem parabénnel? Hiszen a kozmetikumokba mindenképpen kell tartósítószer, úgyhogy valami más szintetikus tartósítószert használnak, ami már nem kerül fel a reklámokra.

Amit egy nő se kenne magára

Szóba jöhet például a denaturált alkohol a tartósításra, ami ugyancsak nem hangzik túl jól, és bőrirritáló lehet. A kutatók sajnos még nem tudtak természetes alapanyagot kifejleszteni tartósításra, azonban semmi ok a túlzott aggodalomra a parabénekkel kapcsolatban. Ne feledjük, a krémbe kerülő gombák, baktériumok sokkal komolyabb gondot okozhatnak, mint a parabén.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A hidratáló krémeket fürdés után, a még nedves bőrbe masszírozzuk be, mert ilyenkor könnyebben felveszi a bőrápoló anyagokat.