+17° - +39°
Nincs front

Ezt a súlyos bőrbetegséget is a napsugárzás okozza (x)

A borús hónapok után a napsütés igazi ajándékot jelent mindenki számára. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy serkenti a D-vitamin-termelést, élénkíti a vérkeringést, azonban a napsugárzás rendkívül káros is lehet.

Különösen fontos, hogy bőrünknek a megfelelő, állandó védelmet biztosítsuk egész évben, hiszen Nap okozta ártalmak lehetnek a többi között a bőr idő előtti öregedése, a hiperpigmentáció, vagy az aktinikus keratózis. Ez utóbbi akár bőrrákká is átalakulhat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, a cikkünkből kiderül.

fényvédelem

Ha a bőrünk túl hosszú ideig van kitéve az UVA- és UVB-sugaraknak, annak rövid és hosszú távú következményei egyaránt lehetnek, ezek közt pedig kiemelkedően fontos tényező a bőrrák lehetősége. Az UV-sugárzás, különösen az UVA-sugarak mindennap jelen vannak - télen és nyáron egyaránt -, ezért az arcbőr fényvédelmét a mindennapos bőrápolás részének kell tekinteni, akárcsak az egyéb szépségápolási termékek használatát.

Aktinikus keratózist is okozhat

Az aktinikus keratózis egy előzetes állapot, mely könnyen bőrrákká alakulhat, ha nincs megfelelően kezelve. Nem okoz különösebb panaszokat, ezért is szükséges elővigyázatosnak lenni, és időben felismerni, mielőtt rosszindulatú kórképpé módosulna. Az érintettek első körben bőrelváltozást észlelhetnek a leggyakrabban napfénynek kitett bőrfelületeken. Testrészeink közül főként az arc, a kéz és a dekoltázs sorolhatóak ide. Ilyen bőrelváltozás a bőr külső rétegének túlszaporodása és megvastagodása folytán keletkezik: lehet lapos vagy a bőr felszíne felé kiemelkedő, pikkelyes, lemezes vagy piros foltos heg, esetleg seb. Mérete általában néhány millimétertől akár 2 centiméterig terjed.

fényvédelem

Kialakulására bárki bőre hajlamos lehet, viszont vannak tényezők, melyek fokozhatják a károsodás esélyeit - ilyenek például a világos bőrszín, a természetes szőke vagy vörös haj, a szeplősödésre, napégésre való hajlam, a rendszeres szoláriumozás vagy napozás, illetve napégés is.

Hogyan előzhetjük meg?

A napsugárzás káros hatásaira vonatkozó egészségügyi figyelmeztetések ellenére sajnos mind a nem-melanóma, mind a melanóma típusú bőrrákok gyakorisága növekedett az elmúlt évtizedekben. Az innovatív Eucerin® Actinic Control napozó fluid MD SPF 100 egy orvostechnikai eszköz, melyet az aktinikus keratózis és a nem-melanóma típusú bőrrák (NMSC) megelőzése, valamint az aktinikus keratózis terápia kiegészítő kezelése céljából fejlesztettek ki.

Felvitel után a bőrön finom filmréteget képez, ami által hatékonyan védi a bőrt az UVA- és UVB-sugaraktól. Fizikai és kémiai fényszűrőket egyaránt tartalmaz, melyek elnyelik, visszaverik, valamint szétszórják a napsugarakat.

fényvédelem

Valódi történetek valós személyektől

Az Eucerin márka olyan személyes interjúkat készített, amelyek valódi emberek valódi történeteit mesélik el. A beszélgetések közt találkozhatunk Tonyval, aki aktinikus keratózissal küzdött, illetve a családtagjai közt többen is bőrrák következtében hunytak el. Amikor Tony szembesült saját diagnózisával, sokkot kapott és aggódott, hogy ez milyen hatással lesz majd a kisfiával való kapcsolatára. Apaként tudta, hogy mindent meg kell tennie azért, hogy megvédje napkárosult bőrét, és megakadályozza az aktinikus keratózis újbóli kialakulását. Az Eucerin® tudásába vetett bizalmának és a termékek hatékony napvédelmének köszönhetően ismét biztonságban érzi magát, és végre újra a szabad ég alatt játszhat a fiával.

Ismerje meg jobban az említett interjú segítségével, hogy mi is az az aktinikus keratózis. 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Hetente érdemes bőrradírral eltávolítani az elpusztult hámsejteket, és felpezsdíteni a bőr anyagcseréjét. Radírozás után jobban szívódnak fel az ápoló krémek értékes anyagai.