+7° - +22°
Kettős front

FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Ha fáj a szex...

Egy felmérés szerint minden 2. nő érez valamilyen típusú fájdalmat szex közben vagy utána. Riasztóan magas szám, főként azért, mert a különböző egészségügyi okokból fakadó nyilallás, szúrás vagy tompán hasogató kellemetlen érzés gyakran könnyen megszüntethető.

A fájdalmas nemi életet orvosi szaknyelven dyspareunianak nevezik, és többféle oka lehet. Előfordul, hogy bizonyos lelki - gyakran tudattalan - tényezők játszanak kulcsszerepet abban, hogy a nő számára nem élvezetes a szex, az ilyenkor fellépőfájdalomis lehet tisztán pszichés eredetű. "Ettől függetlenül érdemes először szakorvossal megvizsgáltatni, hogy nincs-e valamilyen fizikai eltérés, hiszen egy sor elváltozás is megkeserítheti a szexualitást" - mondja dr. Skriba Eszter szülész-nőgyógyász. Segítségével összeszedtük a leggyakoribb okokat, melyek a fájdalmas szex hátterében állhatnak.

Huh, ez tényleg fáj - közben

Szűk hüvely

A panasz jellege: Nehezebb behatolás, illetve aközben fellépő fájdalom, főként, ha viszonylag gyors az együttlét, és nincs idő vagy kedv az egymásra hangolódásra.

A megoldás: "Azt szokták mondani, hogy a méret a lényeg, itt azonban pontosan arról van szó, hogy az ilyen szempontból "szerencsésnek" mondott férfiak fájdalmat is okozhatnak, amennyiben kifejezetten szűk a hüvely. Mindannyian mások vagyunk, anatómiai szempontból sem tökéletesen azonosak. Vagyis alkati adottság, hogy ki milyen hüvelybemenettel rendelkezik. Nem kell, hogy ettől megijedjünk, hiszen a hüvely rugalmas és a gát is nyúlékony. Ahhoz azonban, hogy ne történjen felmaródás, komolyabb súrlódás, sérülés, ilyen anatómiai adottságok esetén több testi-lelki előkészítésre van szükség az együttléthez" - ajánlja dr. Skriba Eszter.

Hüvelygyulladás

Tudta?

Az intim mosakodószerek túlzott használata szintén elbillentheti a hüvely kémiai egyensúlyát, és mindennapos tisztaságibetét-használat mellett (bármilyen "lélegző" betétet is használunk), nem tudnak megfelelően szellőzni az intim testtájak, megnövelve afertőzésesélyét.

A panasz jellege: égő, viszkető hüvelybemenet, illetve diszkomfort-érzet, mely az együttlétek után fokozódhat, közben pedig folyamatosan felléphet, esetleg folyás.

A megoldás: Az első és legfontosabb kideríteni, hogy milyen jellegű a gyulladás, mi okozza azt. A hüvelyben bizonyos tejsavbacilusok tartják fenn a hüvely egészséges, savas kémhatását, melynek köszönhetően képes a szervezet megküzdeni a betolakodó, fertőzést okozó baktériumokkal. Ám amennyiben ez a kémhatás megváltozik, a védelem is gyengül, és ez gombás illetve bakteriális fertőzéseknek ad utat.

"Gomba esetén a nemi szerv lehet lilás vagy pirosas színű, a kellemetlen érzések mellett sárgás-fehéres, "túró jellegű" folyást tapasztalunk, akut bakteriális fertőzésnél pedig szürkésebb, "halszagú" lehet a váladék. Krónikus fertőzések esetén előfordulhat, hogy az összes tünet a diszkomfort-érzet, más komoly panasz nincs. Ha érezzük, hogy nem stimmel valami, csakúgy, mint az egyértelműbb tünetek esetén, keressünk fel nőgyógyászt, mert csakis a kenet kitenyésztésével lehetünk biztosak a fertőzés eredetében, és ennek megfelelően tudunk adott kezelés mellett dönteni - mondja a doktornő.

Szülés utáni gátseb

A panasz jellege: Még a szülés után három hónappal is fájdalmas az együttlét.

A megoldás: Érdemes síkosító készítménnyel masszírozni a gátat, mely rugalmasabbá teszi a területet, megkönnyítve a behatolást. A gátseb gyógyulását jégkockával és körömvirág krémmel is elő lehet segíteni illetve különböző illóolajos fürdőkkel, de ehhez előbb kérjük nőgyógyász jóváhagyását.

A fájdalmas szexet számos nőgyógyászati probléma okozhatja

A fájdalmas szexet számos nőgyógyászati probléma okozhatja


Petefészek-ciszta

A panasz jellege: Nyomó vagy nyilalló fájdalom, esetleg csak az egyik oldalon.

A megoldás: "A kismedencében bizonyos térfoglaló folyamatok is állhatnak amögött, ha szex közben fájdalmat tapasztalunk. Már a tüszőrepedéskor létrejövő húzó-nyilalló fájdalom is érezhető lehet, gondoljunk bele, miért is ne okozna akkor fájdalmat az érett tüszőnél is nagyobb ciszta! Az ilyen elváltozás döntő részben jóindulatú, általában a következő hónapban spontán elmúlik, így ha az orvos is ezt javasolja, nem szükséges foglalkoznunk vele. A fájdalmas együttléteknél a pozícióváltás hozhat enyhülést" - tanácsolja a szakorvos.

Hüvelyszárazság a menopausa idején

A panasz jellege: A hüvely nedvességet veszített, csökken a nyálkahártya feszessége, sőt viszkethet, húzódhat is.

A megoldás: Recept nélkül kapható ösztrogéntartalmú krémek kúraszerű használatával karban tartható a hüvely, megszüntetve a problémát.

Allergia (az óvszerre)

A panasz jellege: bőrirritáció, kipirosodás, viszketés gumióvszer használata mellett.

A megoldás: "Amennyiben kizártunk minden fertőzést, fény derülhet rá, hogy a latex, esetleg a síkosító allergizáló hatása okozza a panaszokat. Ne felejtsük el, hogy az intim lemosó összetevőjére vagy bármilyen más kozmetikumra is reagálhat irritációval a bőr, ilyenkor a megoldás ezek használatának mellőzése" - mondja a nőgyógyász.

Utána a legrosszabb

Húgyúti fertőzés

Tudta?

A vérbőség, így a szexuális élet és amenstruációis kedvez a húgyúti tünetek kialakulásának, de az is előfordulhat, hogy a végbél környékén lévő baktériumok jutnak el a gáton át a húgycsőhöz, és az okoz fertőzést. A húgycső irritációjának érzete hasonlíthat a G-pont stimulációjához, így azoknál, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésre, maga az együttlét is elindíthat egy félelmi reakciót a másnapi "eredménytől".

A panasz jellege: órákkal az együttlét után csípő, égő érzés kíséri a vizelést, egyre gyakoribb a vizelési inger, ám ilyenkor a vizelet mennyisége elenyésző is lehet és folyamatos a fájdalom.

A megoldás: "Akut panasz esetén elkerülhetetlen, hogy amennyiben van konkrét kórokozó, célzottan kezelhessünk. Még az is előfordulhat, hogy a vizelettenyésztés eredménye negatív, mégis baktérium áll a háttérben, mivel bizonyos atípusos baktériumok megjelenhetnek a húgycsőben, ott szubakut tüneteket okozva. A hólyag nyálkahártyája képes "emlékezni" a korábbi baktériumokra is, és a határértéknél alacsonyabb csíraszámra is reagálni, belobbantani a gyulladásos tüneteket - magyarázza dr. Skriba Eszter.

Azt ajánlja, ha hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, az együttlétek után figyeljünk oda rá, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk (legalább fél litert), és szex után közvetlenül látogassuk meg a mosdót, hogy a hólyagban, húgycsőben ragadt baktériumokat szinte "kimossuk" a vizelettel. "A tőzegáfonya vagy medveszőlőlevél tablettát is érdemes ilyenkor bevetni, vegyünk be kettőt megelőzésképpen ahelyett, hogy kúraszerűen, csak időszakosan használnánk a készítményt" - ajánlja a doktornő.

Hüvelyi fertőzés

A panasz jellege: Szex után 1-2 nappal is jelentkezhet égő, viszkető érzés a hüvelybemenetnél.

A megoldás: A fehéres folyást eredményező gombás, a sárgásszürke, halszagú folyással járó bakteriális illetve a zöldes-habos váladékkal járó úgynevezett trichomonas egypetéjű kórokozó által történt fertőzés bármelyike állhat a háttérben, deherpeszvírussal is lehet dolgunk, így orvoshoz kell fordulni.

Endometriózis

A panasz jellege: éles, lüktető vagy tompa fájdalom az egész alsó tájékon nemcsak a behatolás közben, hanem szeretkezés után is és esetleg máskor, a mindennapok során is, emellett különösen fájdalmas a menstruáció.

A megoldás: Endometriózisnak azt nevezik, amikor a méh üregét borító belső réteg, az úgynevezett endometrium a méh üregén kívül a szervezet más részeiben is jelen van. Normál esetben az endometrium a havi menstruáció alkalmával leválik, ám a méh üregén kívül elhelyezkedő szövetek erre nem képesek, így a szervezetben felhalmozódnak, csomókat és ezáltal gyulladást okozva.

"Mivel az endometrium számos helyen lehet, akár a hólyagfalban, akár a végbél vagy a vastagbél falában, sőt akár a méhszalagok között is kialakulhat endometrikus csomó, a fájdalom az egész alhasi tájékon jelentkezhet. Mivel ezek a gócok hegesedést, gyulladást tartanak fenn, a bizonytalan alhasi fájdalom mellett véres lehet a széklet és a vizelet" - mondja a doktornő. A megoldás tehát mindenképpen az orvosi szakvélemény függvénye, a lehetséges kezelési módokat meghatározza azendometriózissúlyossága és kiterjedése.

Egy sor lelki tényező befolyásolhatja szexuális étvágyunkat, kedvünket, bár a szex fizikai elutasítása mögött húzódó pszichés okok a leggyakrabban tudattalanok. Lehetséges, hogy azért fájdalmas az együttlét, mert nincs elég idő, energia, kedv egymásra hangolódni, de az is előfordulhat, hogy nem olyan magas fokon ég közöttünk a vágy. A szervezet minden esetre jelez a fizikai elutasítás útján, amit gyakran nehéz bevallani - még magunknak is. Amennyiben azonban nincs fizikai ok a fájdalom mögött, érdemes terápiás közegben felszínre hoznunk ezeket az esetleges félelmeket, gátlásokat, feltárni valódi belső vágyainkat. Az önkontroll-vesztettségtől valófélelemis vezethet az együttlét elutasításához, hiszen a szex a leginkább a gátlásaink feloldását igénylő tevékenység. A családból hozott, a neveltetésből fakadó hiedelmek szintén korlátozhatják az örömérzetet, de a terhességtől való tudatos vagy tudattalan félelem is meggátolhatja, hogy átadjuk magunkat a testi élvezeteknek. A vaginizmus, vagyis a hüvely orvosi értelemben megmagyarázhatatlan, szervi okokat mellőző fájdalma, görcsös összerándulása, mely lehetetlenné teszi a behatolást, szintén fakadhat a fenti tényezőkből, egy esetleges gyermekkori vagy későbbi szexuális atrocitásból.Szakértő: Dr. Skriba Eszter szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember.

További hasonló cikkeket olvashat a Nők Lapja Egészség most megjelenő, novemberi számában.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag