Kérdések és válaszok

Igaz, hogy a probiotikumok megszépítenek?

A probiotikumok, illetve az egészséges bélflóra hozzájárulhat a bőr szépségéhez bizonyos esetekben segít megakadályozni a nem hormonális eredetű pattanások megjelenését, az ekcéma vagy a pszoriázis kialakulását és fellángolását.

Elég probiotikum jut a szervezetembe, ha sok joghurtot eszem?

Bár a joghurt valóban nagyon népszerű, könnyen elérhető és olcsó módszer a jótékony baktériumok újratelepítésére, gyakran nem elegendő. Csak azon joghurtok probiotikus hatásúak, amelyek elegendő számban és élő állapotban tartalmazzák a baktérium csírákat még a lejárati idő legutolsó napján is. Enélkül csak egy finom reggeli részei.

Gyermekemnek gyakran van hasmenése, és legtöbbször a gyógyszeres kezelések sem rövidítik meg különösebben a betegség lefolyását. Mit tehetnék?

A gyerekkori hasfájások és szorulásos panaszok mögött több tényező állhat: próbáljuk első körben mérsékelni a gyermek életében a stresszt, tisztázzuk az esetleges szorongások eredetét, illetve a táplálkozás során pedig kíméljük gyomrukat a fűszeres, csípős ételektől, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása során pedig figyeljünk arra, hogy alaposan megmossuk azokat. A mozgás szerepe és fontossága is vitathatatlan.

Utazásra indulok, és félek, hogy az idegen ételek megfekszik a gyomromat. Hogyan kerülhetném el?

A probiotikumos készítmények eredménnyel alkalmazhatók a nyáron gyakran fellépő ún. "utazók hasmenése" megelőzésére, melynek fő kiváltó oka a szokatlan alapanyagok és fűszerezés. Utazás előtt és alatt is érdemes használni probiotikumot, hogy felkészítsük bélflóránkat a támadásra.

Lehetséges összefüggés a candida-gombák elterjedése és a bélflóra állapota között?

A természet nem tűri az űrt: ha egy helyről az addig ott élők kipusztulnak, meggyengülnek, akkor mások foglalják el helyüket. A bélflóra hasznos baktériumainak, a probiotikumoknak a pusztulása így gyakran más élőlényeknek, például az agresszíven terjeszkedő sarjadzógombáknak ad helyet. Ezek közül a legismertebb a candida-gomba, amely az egészséges szervezetben is jelen van, de nem okoz panaszokat. Ha azonban a bélflóra (és azzal együtt az immunrendszer egésze) meggyengül, és semmi sem állja útját a gombák szaporodásának, a candidiasis (sarjadzógomba-túlburjánzás) súlyos betegségeket is képes elindítani. Megjelenhet a fertőzés a bőrön vagy a különböző nyálkahártyákon, leggyakrabban az emésztőcsatorna valamelyik állomásán, illetve a nemi szerveken, de bekerülhet a vérkeringésbe is, amely bármely más szervet, így a szemet vagy a szívet is megbetegítheti.

Gyakran fáj a gyomrom, megy a hasam az idegességtől, pedig egészséges vagyok. Lehetséges, hogy a stressz közvetlen hatással van az emésztésemre?

Valóban, bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül az immunrendszer egyik legfontosabb bástyáját, a bélrendszerben élő hasznos baktériumtelepeket is érintik a minket érő stresszhatások. A kedélyállapot romlása, a görcsös feszültség, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és az alváshiány, a kimerültség sokféleképpen hat az egész szervezetre: megváltoztatja többek között a belek nyálkahártyáinak kémhatását, rontja az emésztés hatékonyságát. Nyelvi fordulatok tucatjai árulkodnak erről az összefüggésről: "egy görcs a gyomrom", "hasmenésem van az idegességtől", "kiszáradt a torkom, nyelni sem bírok", "ég a gyomrom". Érdekes tény, hogy még az ún. pozitív stressz is ilyen élettani hatást vált ki: például az utazási izgalmak is kiválthatják ezeket a hatásokat, melyek következtében felborul a bélflóra egyensúlya. Hasmenés, székrekedés, gyomorgörcs, puffadás és sok más tünet jelezheti a bajt.

Az antibiotikumokon kívül okozhatja más gyógyszer a bélflóra egyensúlyának felborulását?

Jó tudni azt is, hogy nemcsak az antibiotikumok, hanem több más gyógyszer alkalmazásánál is gondolni kell azok bélflórát károsító hatására. Így például a fogamzásgátló és az egyéb hormonális jellegű gyógyszerek, a szteroid gyulladáscsökkentők, valamint az emésztés javítására szedett savlekötő szerek is ártalmasak a bélflórára. Ezen készítmények mellé érdemes probiotikumokat fogyasztani, hogy a károsodást megelőzzük, mérsékeljük.

Mikor kezdjem el szedni a probiotikumokat?

Már az antibiotikum kúra idején érdemes elkezdeni a probiotikumok visszatelepítését, egyrészt olyan élelmiszerek étrendbe iktatásával, amelyekben természetes módon vannak jó baktériumok (például lactobacillusok az élőflórás tejtermékekben), másrészt olyan étrend-kiegészítők fogyasztásával, amelyek többfajta probiotikumot tartalmaznak. Ilyenkor ajánlott arra figyelni, hogy az antibiotikum bevétele és a probiotikum között teljen el 2-3 óra, hogy a probiotikum kellően ki tudja fejteni hatását.

Orvosom nem szívesen ír fel antibiotikumot. Helyesen teszi ezt?

Az antibiotikumok az orvostudomány fontos felfedezéseihez tartoznak, számos betegségben jelentenek hatékony segítséget. Használatukkal kapcsolatban azonban valóban jó betartani néhány egyszerű szabályt, hiszen ezek a gyógyszerek nemcsak a patogén mikrobákra vannak hatással, hanem a szervezet immunrendszerének működéséhez, egészségéhez feltétlenül szükséges, jótékony baktériumokra is. A legfontosabb, hogy csak az orvos által, az adott alkalomra rendelt antibiotikumot használja gyógykezelésre, vagyis se egy korábbi betegségből megmaradt, se más számára rendelt (ismerőstől, családtagtól kapott) baktériumellenes szert ne alkalmazzon.

Tudom táplálkozással befolyásolni az immunrendszerem állapotát?

A táplálkozás közvetlenül hat a bélflórára, hiszen az egyoldalúság, a rosszul megválasztott, egészségtelen ételek nem nyújtanak megfelelő életfeltételeket a bélrendszerben élő baktériumok számára. Ezzel szemben az egészséges, változatos táplálkozás hozzájárulhat a bélflóra egészségéhez. A bélflóránk pedig immunrendszerünk alapját képezi, így fontos, hogy megőrizzük egészséges egyensúlyát. A nem emészthető rostok (melyeket a zöldségekben és gyümölcsökben találhatunk meg) az ún. prebiotikumok az emésztőrendszer felső szakaszában változatlan formában haladnak végig, de a bélrendszer alsó szakaszán megtelepedő hasznos baktériumok, a probiotikumok számára tápanyagot biztosítanak, elősegítik szaporodásukat. Figyeljünk arra is, hogy elég folyadékot igyunk! Így ugyanis a vér nem sűrüsödik be, az immunsejtek is hatékonyabban tudnak mozogni, működni. Csökkentsük a zsíros fogások mennyiségét, és együnk kevesebb húst! Az adalékanyagokkal, tartósítószerrel teli ételek helyett pedig részesítsük előnyben a friss alapanyagokat! Ezek nemcsak egészségesebbek, de ízletesebbek is!

Cikkek

Mennyit tud a probiotikumokról?

Hogyan alakul ki a bélflóra?

Tippek

Ne csak hasmenés, puffadás esetén gyanakodjunk a bélflóra egyensúlyának felborulására: ezt mutathatják a bőrproblémák, a súlyos allergia, a visszatérő húgyúti vagy vaginális fertőzések is!