Kérdések és válaszok

Olvastam, hogy két rákszűrés között min. 6 hétnek kell eltelnie. Ez igaz?

Természetesen nem igaz, a citológiát akár naponta is meg lehet ismételni.

A bébikomp milyen kortól használható? Erről is sok mindent hallottam. Hasznos lehet? Nekünk is van, de nem mertem még használni, legalábbis amíg magától nem ül a pici. Olvastam közösségi portálokon, hogy valaki így hamar megtanult járni, de azóta is lábujjhegyen jár a gyerek.

Semmilyen életkorban nem javasoljuk a bébikompot. A túl gyenge izomzat nagyon nagy megterhelést kap. Kóros minták alakulnak ki járásban, mászásban a nem fejlett ideg- és izomrendszer összehangolatlan működése révén. Másrészről pedig rengeteg borulás, baleset van ezekkel a bébikompokkal. A rugós babahinta nagyon jó, azt gyermeke imádni fogja!

Nemrég ajánlották nekem a mosópor alternatívájaként a mosodíó alkalmazását. Az ebben lévő szaponin hatóanyag a bőrön felszívódva nem mérgező? Van valami veszélye a mosódió mosásra történő alkalmazásnak?

A szaponin intravénásan mérgező, orális felhasználása egyes gyógynövények esetén (kankalin) köpetőként történik. A gyógyászatban bőrgyógyászati célra nem alkalmazzák, ezért nem tudok 100 százalékos biztonsággal nemet válaszolni. De valószínűleg nem okoz panaszokat.

Anyósomnak, aki 80 éves, többször volt agytörzsi TIA-ja. A legutóbbi rosszullétnél az ügyeletes orvos agyvérzésre gyanakodott, de ezt a CT nem mutatta ki. A mentő a hívást követően kb. másfél óra múlva jött ki, és a kezelőorvos azt mondta, hogy az időablakból kitolódtunk. Szeretném tudni, hogy mit jelentenek a következő diagnózisok: "Hypertónia, Inf.lac.cer. Hyperlipidemia, Obs.ad.morbus sacer.". A kezelőorvos még annyit mondott, hogy agysorvadása van a mamának, ami a mozgató idegeket támadta meg. Sajnos most is előfordul, hogy zavart, leül, feláll, lefekszik - amit szinte percenként megismétel -, járása nehézkes, szédül, nagyon nehezen lehet a mozgását irányítani. Mire számítsunk a továbbiakban?

A TIA múló keringészavart jelent, CT-vizsgálattal legtöbbször nem látható eltérés ilyen esetben. Az agyvérzést a CT napok múltán is kimutatja, itt valami félreértés lehet. Időablakról akkor beszélünk, ha a hirtelen kialakult tünetek miatt vérrög-oldó kezelésre van szükség, ezt ugyanis 3 órán belül érdemes beadni (ezt követően a szövődmények kockázata a várható terápiás nyereséget meghaladja). Ez alatt a 3 óra alatt számos vizsgálatot - CT, laborok, neurológiai vizsgálat - is el kell végezni. A kapott diagnózisok: magasvérnyomás-betegség, kicsiny méretű agyiér-elzáródás, magas vérzsír-szint. Epilepszia-gyanú. A leírt tüneteket kiterjedt agyi keringészavarok - pl. sok agyi infarktus - mellett agysorvadással járó betegségek is okozhatják. A teendők megítéléséhez célszerű részletes kikérdezés, neurológiai vizsgálat, az eddigi leletek áttekintése. Ezt neurológiai szakrendelőben az önök lakhelyéhez közel is meg tudják tenni.

Hogyan kell egy stroke-os beteget kezelni itthon? Azt tudom, hogy nagy türelem kell hozzá és megértés. Én mindent megteszek, hogy anyósomnak jó és könnyebb legyen. De nagyon nehéz. Nekem is rengeteg a problémám, már teljesek ki vagyok és így nehezebb. A Mamáról annyi, hogy a bal fele részlegesen lebénult, beszédje lelassult, sokszor összefüggéstelenül beszél. A vizeletét sem tudja tartani sokszor. Csak járókerettel tud mozogni, fürdetni is segíteni kell, és öltöztetni is.1 hete teljesen félrebeszél, nem tudja, hol van, hol lakik. Egyszerűen nem lehet megmagyarázni neki a dolgokat. Az orvosa azt mondta, ez javulni nem fog, csak romlani. De senki nem mondja el nekem, mit kell tennem.

Mint ahogy már azt most látja, igen embert próbáló feladat, ami önt terheli. Nagyon jó lenne ezt megosztani valakivel, mert ha emellett a saját életét is élni szeretné, akkor ebben ön is tönkre mehet. Nem ismerem családi állapotát, de ennek megszervezésében az egész családnak osztoznia kellene. Ne ön legyen mindennap a felelőse a feladatoknak. Mivel lassan majd egyedül sem maradhat az idős asszony, így komplett heti-napi bontásban kellene megszervezniük a család életét. Ha vannak ismerősök, barátok, esetleg ők is tudnak segíteni. Vannak kifejezetten ilyen feladatra szakosodott szociális munkások, szakemberek. Kutasson interneten, hátha talál szervezetet, egyesületet, akik továbbiakban segítenek. Amennyiben képtelenek ezt ''jól'' csinálni, el kell gondolkodni, hogy állami intézményben hogyan lehet egy önmagával tehetetlen embert elhelyezni.Azt, hogy mire van szüksége, csak ő tudná megmondani. Kérdezze meg, hátha kap választ. Persze rengeteg zavart pillanata van az ilyen betegnek, így nagyon nehéz korrekt tájékoztatást kapni. Amennyiben nem jut dűlőre, akkor egy szabad, csendesebb időszakban üljön le, gyújtson egy gyertyát, mélyedjen magába, és kérdezze meg saját magától, hogy ön mit kérne, ha ilyen helyzetbe kerülne az élete folyamán. Mindannyian emberek vagyunk, vannak olyan vágyaink, amelyek mindenkire jellemzőek, így lehet, hogy talál olyan választ, amire az anyósának is szüksége lenne. A kifejezett testi ápoláson túl a lelki ápolásban a legtöbb, amit adhat a meghallgatás, a jelenlét. Ez roppant nehéz, ha pont a gondolkodási és memóriát érintő képességek lesznek az áldozatok. Ez néha nagyon megterhelő. Ilyenkor jó, ha az, aki ezt az ápolást és segítséget adja, szintén csatlakozik egy csoporthoz, ahol neki adnak tanácsot és lelki támogatást.

A penészes fal lakásunkban okozhat-e allergiát, vagy más betegséget?

Igen, okozhat allergiát, elsősorban penészgombára alakulhat így ki könnyen érzékenység. Allergiás nátha, asztma , bőrtünetek is lehetnek a következményei. Tehát mindenképpen javasolt lenne valahogy megoldani penészhelyzetet, hogy ne kelljen sokáig egészségtelen légtérben élni.

Igaz-e, hogy a méz allergiát okoz, ha egy éves kor alatt bármilyen formában adjuk a kisbabának? S ha tényleg allergiát okoz, akkor milyen formában jelentkezik az allergia?

Ha a babának nincs allergia hajlama, akkor kaphatja, de csak módjával, mint ilyen korban minden mást.
A virágpor allergiásoknál,- mivel a méz is maga tömény virágpor,- akár egy kiskanál méz okozhat allergiás rohamot, az arra érzékeny egyéneknél.
Ez lehet szénanátha, asthma, csak csalánkiütés is, vagy ezek együttesen.
Ha egyébként a gyermek jelenleg tünetmentes, akkor kaphat mézet, de én inkább csak 2 éves kora után javasolnám.
Dr. Radeczky Éva

Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a tartósan fekvő beteg testén felfekvés alakuljon ki?

Gyakran kell forgatni, ha lehet, felültetni, illetve jó hatású lehet a masszírozás is.

Létezik babáknak adható nyugtató? Nagyon nyűgös a féléves kisfiunk, sem ő, sem mi nem tudunk pihenni.

Nem szoktunk adni csecsemőknek nyugtatót és nem is tanácsoljuk. Helyette azt javasoljuk, hogy itassák meg, rendszeresen játsszanak vele, halk zene is jó lehet, vigyék sokszor friss levegőre. Gondolják végig és beszéljék meg a gyermekorvossal, védőnővel, nem lehet-e szükség az étkezés átalakítása, például rostos gyümölcs és főzelék adására.

Cikkek