+7° - +22°
Kettős front

Ön milyen típusú befektető lenne?

Kiss Verus

Amikor a befektető először keres fel befektetési szolgáltatót, és befektetési tanácsadás szolgáltatást venne igénybe, akkor a szolgáltató felméri tőkepiaci ismereteit, kockázatvállalási hajlandóságát, céljait.

Ez azért fontos, hogy a a kockázati profiljának megfelelő befektetési lehetőségeket tudjanak részére ajánlani.

Ahány ember, annyiféle magatartás

Ha befektetésről van szó, sokan sokféleképpen gondolkodunk. Vérmérséklettől, anyagi körülményektől, hosszú és rövid távú céloktól, élethelyzettől függően több befektetői személyiségtípus létezik. Van, aki biztonságra vágyik, míg van, aki nagyot kockáztat a nagyobb hozam reményében. A kockázat mellett fontos szempont, hogy milyen időtávban gondolkodik a befektető. Rövidebb időtávra - befektetés esetén - általában nem érdemes magas kockázatot vállalni. Szintén befektetési szempont, hogy valaki mennyire könnyen értékesíthető (likvid) eszközt kíván igénybe venni. Egyes befektetési formák esetében elképzelhető, hogy az eszköz eladása hosszabb időt vesz igénybe (pl. ingatlanok). Lássuk a típusokat!

A kockázatkerülő befektető

Ezen típus számára a befektetés biztonsága nagyobb prioritást élvez, mint a magasabb hozam lehetősége. Elfogadja az alacsonyabb hozam tényét, de rosszul tűri az árfolyamingadozást. Részvényalapok és más árfolyamjellegű befektetések ezért csak hosszabb futamidő esetén kerülhetnek a portfólióba - akkor is csak kisebb mértékben. Előnyt élveznek viszont a kamatot fizető befektetési formák. Portfóliójában kitűntetett helyet foglalhatnak el a pénzpiaci- és államkötvény alapok, a nagyvállalati kötvényalapok, valamint egyes garantált befektetési konstrukciók.

Az egyensúlyra törekvő befektető

Ez a típus szereti az egyensúlyt a befektetéseinek hozamát és kockázatát illetően. Célja az elfogadható biztonság melletti legmagasabb hozam elérése. Ennek érdekében diverzifikált portfóliók kialakítását részesíti előnyben. A kamatozó- és az árfolyam jellegű értékpapírok aránya ezen belül erősen függhet a mindenkori céltól és futamidőtől. Ez a befektető típus az árfolyam-ingadozást rendszerint csak bizonyos keretek között és korlátozottabb ideig tűri jól, ezen felül elbizonytalanodik. Befektetéseinek célja az államkötvények és a részvényalapok jellemző hozama közötti teljesítmény elérése.

A hozamorientált befektető

Ezen típus számára a legjobb hozamlehetőséget tartogató befektetés az első számú választás. A befektetési kockázatot kisebb-nagyobb mértékben tolerálja, az árfolyamok mozgását inkább esélyként mintsem kockázatként értelmezi. Ez a hozzáállás a megfelelő tapasztalati hátteret, futamidőt és következetességet feltételezve magas hozam eléréséhez vezethet, ezek hiányában viszont fájdalmas tanulópénzbe kerülhet. A portfólió kialakításában dominálhatnak az árfolyam-jellegű befektetések - hosszabb futamidő esetén előtérbe kerülhetnek a fejlődő piacok és iparágak is. Rövidebb futamidők esetén azonban itt is érdemes a tőzsdei befektetések súlyát csökkenteni.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag