Befektetési alapot választana?

Kiss Verus

A befektetési lehetőségek népszerű formája a befektetési alapok által kibocsátott befektetési jegy.

A befektetési alapok tulajdonképpen a háztartások megtakarításainak, illetve a vállalatok átmenetileg a termelésbe be nem vont pénzeszközeinek összegyűjtésére és befektetésére szakosodott pénzügyi közvetítők.
A befektetési alap a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg, melyet az alapkezelő (bankok vagy biztosítók közreműködésével) hoz létre és folyamatosan kezel. Az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg, melyeket az alapkezelő a befektetési jegyek vásárlói számára értékesít. A közös vagyontömegből egy adott napon az egy befektetési jegyre jutó hányadot az egy jegyre jutó nettó eszközérték, vagyis a befektetési jegy árfolyama mutatja meg.

A befektetési alapok legfőbb előnye, hogy a háztartások és vállalkozások megtakarításaikat az alapkezelő szakértelmének és tájékozottságának köszönhetően egyszerűbben, alacsonyabb költségek mellett, és a befektetési kockázatok megosztásával fektethetik be az értékpapír- és ingatlanpiacokon, és ezáltal az egyenként akár kisösszegű megtakarítások is bekerülnek a gazdaság vérkeringésébe.

A befektetési alap kezelőjének feladatai között szerepel az értékpapír (befektetési jegyek) kibocsátása (tőkegyűjtés), a befektetések lebonyolítása (tőkekihelyezés), illetve az alap befektetéseinek folyamatos kezelése (vagyonkezelés).

Az alapkezelő a befektetések (portfolió) összetételét - az alap jellegének megfelelő befektetési arányokat figyelembe véve - minden esetben igyekszik úgy alakítani, hogy a kockázatok kezelése mellett a befektetők a lehető legmagasabb hozamot érjék el.

Milyen típusú befektetési alapok léteznek?

A befektetési alapok megkülönböztetésének legfontosabb szempontja az alap által folytatott befektetési politika, amely azt mutatja meg, hogy az alapban összegyűjtött megtakarítások milyen típusú és kockázatú eszközökbe kerülnek befektetésre. Ennek alapján a következő fő típusokról beszélhetünk:

Alap típusa Mibe fektet?
pénzpiaci (likviditási) bankbetétek, 1 évet (3 hónapot) meg nem haladó hátralévő futamidejű állampapírok
kötvény az alap jellegétől függően hazai és/vagy külföldi államkötvények, banki értékpapírok
részvény az alap jellegétől függően hazai és/vagy külföldi részvények
vegyes ebben részvények és kötvények egyaránt szerepelhetnek
ingatlan közvetlenül ingatlanbefektetéseket valósítanak meg, értékpapírokat kizárólag folyamatos fizetőképességük fenntartása (likviditás) céljából vásárolnak
speciális alapok pl. más befektetési alapokba fektető, alapok alapja konstrukció, indexalapok (melyek lemásolják egyes tőkepiaci indexek összetételét)

Az alapok megkülönböztethetők visszaválthatóság alapján, így beszélhetünk nyílt végű alapokról (a befektetési jegyek folyamatosan vásárolhatók, visszaválthatók) és zárt végű alapokról (a vásárlás nem folyamatos, hanem csak egy adott időszakban jegyzés útján lehetséges, visszaváltásra csak a futamidő lejártával kerülhet sor). Az alapok között továbbá léteznek garantált (tőke-, illetve hozamgaranciával) és védett alapok (tőke-, illetve hozamvédelem) is.

Ne feledjük a kockázatot!

Fontos megjegyezni, hogy a hozamok jellemzően függenek befektetések kockázatosságától, ami a befektetés értékének, a befektetési jegyek árfolyamának ingadozásában mutatkozik meg. Magasabb kockázatokhoz jellemzően magasabb elérhető hozamok párosulnak, ezért a befektetési döntés meghozatalánál mindig a két tényezőt együttesen kell figyelembe vennünk.
A befektetési alapok hozamai a bankok betéti kamataihoz hasonlóan nyilvánosak, a gazdasági sajtóban és az interneten egyaránt hozzáférhetőek.

Mielőtt befektetési alapot választunk

  • Tájékozódjunk, hogy az alap milyen eszközökbe fekteti vagyonunkat, és hogy ezen eszközök értékének alakulása milyen tényezőktől függ, hiszen a befektetési jegyek árfolyamát is áttételesen ezek fogják alakítani!
  • Az alap múltbeli teljesítménye ugyan nem jelent garanciát a jövőre nézve, azért érdemes erről is információt gyűjteni, összehasonlítani más, hasonló befektetési politikájú alapok teljesítményével!
  • Ha devizában értékesített zártvégű alapot választunk, nézzünk utána, hogy történhet-e a kifizetés forintban, és ha igen, ez milyen feltételektől függ!
  • Informálódjunk a forgalomba hozatalhoz készített és a Felügyelet által jóváhagyott tájékoztatókból, melyek a forgalmazóknál térítésmentesen átvehetők! Az alapkezelők internetes oldalain további kiegészítő és a befektetési döntést segítő információkat találhatunk.
  • A magasabb várható hozam általában magasabb kockázattal is jár, ezért mérlegeljük, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandók vállalni! Gondoljunk arra is, hogy sokszor csak hosszabb távon érhető el a kívánt hozam, a befektetési jegy árfolyama rövid távon jelentősen ingadozhat!


Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.


További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag