Hepatitisz C: a leggyakoribb tévhitek

A hepatitisz vírus világszerte okoz megbetegedéseket, amelyek elsősorban a májat érintik. A vírusnak több típusa is létezik, amelyeket az ABC betűivel különítik el egymástól. A vírusok közül a hepatitisz C létezését csak néhány évtizede, 1989-ben bizonyították be, ezért meglehetősen sok tévhit él még a betegségről a köztudatban.

Tévhit: "A hepatitisz C nem veszélyes, a HIV vírustól jobban kell tartani"

Tény: A hepatitisz C vírus az Egyesült Államokban és Európában is több halálesetet okoz, mint a HIV vírus. Statisztikák szerint 2010-ben hepatitisz C-fertőzésben tízszer többen haltak meg Európában, mint HIV-fertőzésben.

Tévhit: "Ha be vagyunk oltva hepatitisz A és B ellen, akkor a hepatitisz C-t sem tudjuk elkapni"

Tény: A hepatitisz vírusnak számos típusa létezik. A különböző típusokat más-más módon lehet megelőzni, az általuk okozott betegség lefolyása eltérő lehet, különböző kezelést igényelhetnek, és különféle módon fertőzhetnek. Míg a hepatitisz A és B ellen létezik védőoltás, addig a hepatitisz C ellen nincs vakcina - és nem is hatásosak ellene a már létező oltások.

Hogyan kerüljük el a fertőző májgyulladást? Részletek!

Tévhit: "A hepatitisz C szexuális úton terjedő vírus"

Tény: A hepatitisz C fertőzött vér útján tejed. A betegek nagy százaléka kerül ki tűt használó kábítószeresek közül, de vannak, akik vérátömlesztés során, netán transzplantáció miatt fertőződtek meg, mielőtt még felfedezték volna a hepatitisz C-t, és bevezették volna a gondos szűrővizsgálatot. A vírus szexuális úton terjedésére az esély minimális, de extrém esetben lehetséges. A hepatitisz B vírus az, amelynek a leggyakoribb fertőzési módja a szexuális kontaktus.

Tévhit: "A hepatitisz C-t fertőzött ételek vagy italok útján is el lehet kapni"

Tény: A hepatitisz C vérrel terjed, ha egy fertőzött személy vére más személy véráramába kerül. Ezzel szemben a hepatitisz A vírus - bár a leggyakrabban személyes érintkezés útján terjed -  fertőzhet szennyezett ivóvíz vagy étel fogyasztásával is.

Tévhit: "Ha a munkatársunk hepatitisz C-vel fertőzött, úgy is elkaphatjuk tőle, ha egy légtérben tartózkodunk"

Tény: A hepatitisz C nem terjed tüsszögés, köhögés, étel vagy ital által, de kézfogással vagy öleléssel sem lehet elkapni.

Kézfogással vagy öleléssel nem lehet elkapni
Kézfogással vagy öleléssel nem lehet elkapni

Tévhit: "Ha ismerősi körünkben van olyan, aki vérátömlesztésen esett át, akkor ő jó eséllyel hepatitisz C fertőzött lehet"

Tény: 1992 óta a legtöbb fejlett országban gondos szűrővizsgálat előzi meg a kórházakban a vérkészítmények használatát, valamint ellenőrzik a transzplantációra váró szerveket is. A kórházi körülmények tehát ma már biztonságosnak tekinthetők.


Tévhit: "Ha egészségesnek érezzük magunkat és nincsenek tüneteink, akkor biztosan nem vagyunk fertőzöttek"

Tény: A krónikus hepatitisz C-fertőzés akár 30 évig is tünetmentes maradhat. A fertőzést követő hat hónapban csak minden ötödik érintettnél jelentkeznek tünetek, mint például láz, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, émelygés vagy sárgaság. A hepatitisz C diagnózisának felállításához specifikus vérvizsgálat szükséges.

Tévhit: "A hepatitisz C gyógyíthatatlan"

Tény: A hepatitisz C-fertőzés ma már gyógyítható. Ha időben diagnosztizálják és kezelik a fertőzést, akkor megelőzhető a májzsugor, elkerülhetők a súlyos következmények. A korszerű, új gyógyszerekkel pedig lényegében minden fertőzöttnél elpusztítható a vírus.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait