Miért is fontosak a kockázatok és a mellékhatások?

HáziPatika

A gyógyszereket azért alkalmazzuk, hogy meggyógyuljunk, vagy legalább jobban legyünk tőlük, miközben tudjuk, hogy mellékhatások is jelentkezhetnek használatukkor. Azaz elfogadjuk, hogy miközben a gyógyszerek kisebb-nagyobb kellemetlenséget okozhatnak, a nagyobb bajt megszüntetik. Ez a jelenség - a terápiás hatás és a mellékhatások párhuzamos jelenléte - a gyógyszerek alkalmazását végigkíséri.

Nem csoda, hogy a gyógyszerek káros hatásaival, a használatukkal összefüggő egyéb problémák észlelésével, értékelésével és megelőzésével foglalkozó tevékenység, a farmakovigilancia önálló tudományként nyert polgárjogot. A gyógyszerek biztonságos alkalmazása ugyanis a szakemberek számára sem egyszerű, s ezért szükséges a felhasználáskor tapasztaltak tudományos szintű értékelése.
A laikus közönséget azonban az a mondat izgatja, amely a gyógyszerreklámok mellett mindig elhangzik: "A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!" Milyenek lehetnek azok a mellékhatások és kockázatok, amelyek miatt kérdést kell intézni az orvoshoz vagy a gyógyszerészhez?

Hatások és mellékhatások

A farmakovigilancia.hu által idézett adatok szerint a kórházi felvételek egyötöde a gyógyszer-mellékhatások következménye. A kórházi kezelések során a betegek mintegy öt százalékánál lép fel valamilyen mellékhatás. Az Európai Unióban az ötödik leggyakoribb halálok a gyógyszer-mellékhatás, évente körülbelül 197 ezer halálesetet írnak ennek a számlájára. Az Egyesült Államokban ugyancsak ez áll a halálokok listájának ötödik helyén, évi 100 ezernél több halálesettel. Az EU-ban a gyógyszer-mellékhatások költségét évi 79 milliárd euróra becsülik. A gyógyszerek mintegy 4 százalékát azért vonják ki a forgalomból, mert mellékhatásaik nincsenek arányban az általuk biztosított előnnyel.
Habár a gyógyszerek terápiás hatásán olykor túlnőnek a mellékhatások, a legtöbb esetben természetesen a megbízhatósági intervallumban maradnak. Hogy ezt elérjék, a gyógyszerfejlesztő cégek hosszas és alapos laboratóriumi, majd azok sikere után humán klinikai kísérleteket folytatnak, mire a hatóanyagok gyógyszerként is alkalmazhatóvá válnak. Részben ezek a hosszú előkészületek magyarázzák a gyógyszerek igen magas árát. Mellékhatások így is maradnak, de a hatóanyag alkalmazásával elérhető terápiás haszon nagyobb, mint a valószínűsíthető kockázat.
Mindenki hallott már róla, hogy az orvosnak be kell állítani a páciens gyógyszerelését. Ez a terápiás céllal és a mellékhatásokkal összefüggő tevékenység. A legegyszerűbb példákkal pedig a legtöbben már találkoztak is. Például a nem szteroid gyulladáscsökkentők (így az aszpirin) gyomorirritációt okoznak, mert csökkentik a gyomorsavval szemben védő prosztagladinok termelését. Ugyanígy széles körben ismert, hogy egyes allergiagyógyszerek aluszékonyságot okoznak. Az is köztudott, hogy a vérnyomáscsökkentők adagolása érzékeny kérdés, minden embernél más és más a hatás, azaz valóban szükséges a finomhangolás, hiszen szédülés, tompaság, bizonytalanság lehet a túlzott hatás eredménye. Ezek a mellékhatások a legenyhébbek és a legkiszámíthatóbbak.
Egyes reakciók viszont már súlyosak is lehetnek, mert a gyógyszerekre való túlérzékenység bizonyos esetekben komoly károsodásokat is okozhat. A szervezet túlreakciói különféle formákban jelentkezhetnek, csökkenhet a fehérvérsejtek száma, romolhat a látás és a hallás, vesekárosodás, sárgaság, idegkárosodás és bőrreakciók is megjelenhetnek. Ezek az esetek csak kevés embert érintenek, de éppen a ritkaságuk, specializáltságuk, genetikai indikációjuk miatt veszélyesek. Ameddig ezek a zavarok elviselhetők, nem feltétlenül kell abbahagyni a gyógyszerek alkalmazását. Bizonyos esetekben pedig akkor is érdemes folytatni a kezelést, ha a mellékhatások nagyon erősek, például kemoterápia vagy transzplantáció esetén.
A gyógyszerek apró mellékhatásait elfogadjuk a gyógyulás reményében

A gyógyszerek apró mellékhatásait elfogadjuk a gyógyulás reményében

Megtörténhet azonban, hogy a gyógyszerek olyan súlyos károsodásokat okoznak a szervezetben, amely a páciensek életét veszélyeztetik. Ezek a hatások lehetnek immunreakciók, májkárosodások, szívritmuszavarok vagy idegrendszeri hatások.
A súlyos mellékhatások egy része a humán gyógyszerkísérletek esetében jelentkezik. A klinikai, orvosbiológiai kutatások elveiről és gyakorlatáról iránymutatást adó - minap bemutatott - Bioetikai Kódexet összeállító Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke, Dr. Mandl József szerint az orvosbiológiai kutatásoknál súlyozottan veszik figyelembe a betegbiztonságot. Alapvető, hogy egy kutatás során a beteg érdeke és védelme érvényesüljön.
Ezzel együtt az orvosoknak a kezeléstől várható haszon és a hatóanyag alkalmazása miatti kockázat koordinátarendszerében kell elhelyeznie minden egyes páciens gyógyszerezését. A végső cél a beteg gyógyulása, vagy a legjobb elérhető egészségi állapotba való juttatása. Nyilván a betegség súlyától, a betegség életet, életminőséget fenyegető hatásaitól függően fogadhatók el gyengébb vagy erősebb mellékhatások is, azaz az orvos kockázatokkal számol, amelyekre ráadásul hatással vannak az adott beteg egyéni kondíciói. Figyelembe kell venni az alkalmazott gyógyszerek egymásra hatását, és az egyszerre alkalmazott hatóanyagok számát is.

Bejelentések

Az egészségügyi szakemberek számára jogszabály írja elő, hogy a tudomásukra jutó mellékhatásokat bejelentsék az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél (OGYÉI). De a mellékhatások bejelentésére lehetőségük van a betegeknek és a hozzátartozóiknak is, illetve bárkinek, akinek a gyógyszerhasználattal feltételezhetően összefüggő nemkívánatos hatás a tudomására jut.
A gyógyszerek mellékhatásairól szóló bejelentések adják a legnagyobb támogatást a hatóság számára az egyes gyógyszerek lehetséges kockázatainak feltárására, és szükség esetén olyan intézkedések megtételére, amelyek segítenek a gyógyszer biztonságos használatában. Ezen az úton bizonyosodhatnak meg arról is, hogy a betegek számára a kezelésből származó előnyök folyamatosan meghaladják a lehetséges kockázatokat.
A bejelentési rendszer működtetését a gyógyszergyárak is támogatják. "Nemzetközi kutatások igazolják, hogy komoly tudományos értéke van a páciens által jegyzett eseteknek, mivel a betegbejelentések más mellékhatásokról szólnak, és bővebb információval szolgálnak az életminőségükre vonatkozóan, mint az egészségügyi szakemberek adatai. Minél pontosabb, részletesebb és szakszerűbb a mellékhatás-bejelentés, annál jobb minőségű a gyógyszer és a feltételezett mellékhatás közötti ok-okozati összefüggés értékelése" - vélekedik Dr. Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) igazgatója.
Az online bejelentőlap elektronikusan kitölthető, és egy kattintással egyszerűen továbbítható a OGYÉI részére. Lehetőség szerint ezt a bejelentési módot ésszerű választani. (Online bejelentőlap egészségügyi szakembereknek, illetve nem egészségügyi szakembereknek is.)
Néhány mellékhatás, amely a gyógyszerek szedését, a hatóanyagok terápiás alkalmazását kíséri.

Gyakori mellékhatások

Talán a leggyakoribb mellékhatások az emésztőrendszerben jelentkeznek, beleértve a hányingert, székrekedést és hasmenést, hiszen a legtöbb gyógyszer áthalad az emésztőrendszeren, s ott szívódik fel. Egyéb gyakori utóhatások közé tartoznak az álmosság, afájdalomés a bőrreakciók. Egyes gyógyszerek miatt a páciensek elveszíthetik az ízérzékelésüket, amnéziával, látászavarral vagy hallucinációkkal küzdenek.
Szédülés
Bár a szédülés nem tűnik súlyos mellékhatás, mégis súlyos következményekkel járhat. Idős betegek esetében, akik már amúgy is bizonytalanul járnak, ez könnyen eleséshez és csonttöréshez vezethet, ami idős korban komoly kockázatokat hordoz. A csípő vagy combnyak törésének halálos következményei is lehetnek.

A mellékhatásokat az előfordulásuk gyakoriságával együtt adják meg a gyógyszer csomagolásában található betegtájékoztatók.

A következő gyakorisági kategóriák és megnevezések használatosak:

  • nagyon gyakori: a kezelt betegek több mint 10 százalékánál fellép
  • gyakori: a kezelt betegek 1-10 százalékánál fellép
  • nem gyakori: a kezelt betegek 0,1-1 százalékánál fellép
  • ritka: a kezelt betegek 0,01-0,1 százalékánál fellép
  • nagyon ritka: a kezelt betegek kevesebb mint 0,01 százalékánál lép fel.

Hányinger

A hányinger és a hányás önmagában nem súlyos, és különösen nem halálos mellékhatás, de azoknál, akik idősek vagy más okokból legyengültek, sokat ronthat az általános állapoton. A kiszáradás, belső vérzés és a nyelőcsőszakadás halálhoz is vezethet. Különösen a kemoterápiás gyógyszereknél kell erre figyelemmel lenni, amelyek súlyos hányingert és hányást okozhatnak.

Fizikai legyengülés

Számos gyógyszer lehet fizikailag és érzelmileg legyengítő hatású, ideértve a teljes vagy részleges bénulást vagy súlyos fájdalmat. Ebbe a csoportba tartozik a fejfájás, a gyomorfájás, az ízületi és izomfájdalom, valamint a testi funkciók feletti csökkenő kontroll. Néha ezek a mellékhatások a gyógyszerek tompító hatásának köszönhetőek, amelyet az agy fájdalomérzékelő területén fejtenek ki.

Szívproblémák

Az olyan szívproblémák, mint a szívinfarktus, a pangásos szívelégtelenség, szívkárosodás és kardiomiopátia is összefüggésbe hozhatók gyógyszerek mellékhatásaival. Előfordul, hogy a gyógyszer növeli a víz visszatartását, aminek szerepe van a szívelégtelenségben vagy szívrohamban. Vannak készítmények, amelyek hosszú távú alkalmazása annyira kockázatos, hogy az orvosok lemondanak az ilyen jellegű alkalmazásáról.

Stroke, embólia

Az agyműködés véráramlási zavar, agyvérzés miatti leállása vagy a tüdőben, lábban kialakuló trombózis is többféle gyógyszerrel kapcsolatba hozható. Egyes esetekben a gyógyszerek hozzájárulnak az érrendszert elzáró vérrögök kialakulásához. Néhány antipszichotikus gyógyszer, köztük Alzheimer-kezelésre használt hatóanyagok és fájdalomcsillapítók, esetenként a fogamzásgátlók alkalmazása is vezethet stroke-hoz, embóliához.

Az Európai Unió gyógyszrekere vonatkozó szabályozása előírja, hogy a kiegészítő monitorozás alatt lévő gyógyszereket fekete háromszöggel kell jelölni, s ezt a készítmények kísérőirataiban (a betegtájékoztatóban és az alkalmazási előírásban) kell szerepeltetni. A fekete háromszög a gyógyszerhatóság oldaláról fokozott felügyeletet jelent, és arra hívja fel a betegek és a szakemberek figyelmét, hogy ezeknél a gyógyszereknél csak korlátozottan áll rendelkezésre információ a biztonságos alkalmazásra vonatkozóan.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait