Kérdések és válaszok

Régebben voltam ortopédiai kivizsgáláson, megállapították hogy fokozott háti kyphosisom van. Most szeretnék testtömeget növelni, néztem neten különböző edzésterveket, de nem tudom melyek azok a gyakorlatok amiket nem szabad végeznem.

Mindenképpen javaslom a mély hátizom megerősítését. Ezt olyan gyakorlatokkal érheti el, mikor hason fekvésben vagy a felső testét vagy/és a lábait emeli el a földről. Erre van egy speciális eszköz is a konditermekben (hypernyújtó). Semmilyen olyan gyakorlatot ne végezzen nagy súllyal, ami a gerincét függőleges irányba terheli, ilyen pl. a vállból nyomás is. Ha kisebb súlyokkal csinálja, a dereka mindig legyen megtámasztva

20 kg-os súlyfeleslegemmel milyen tornagyakorlatokat végezhetek, úgy hogy közben 3 csigolyám is el van csúszva a helyéről, és az orvos szigorúan megtiltotta a hajladozást, emelést?

Mozgással kapcsolatban érdemes gyógytornász tanácsát kikérni, hogy pontosan mit engedélyez. A támlás szobakerékpár, ellipszis tréner, esetleg szabadban, vagy futópadon gyaloglás megteheti hatását, de mindenképpen kérje ki orvosa véleményét. Az úszás szintén jó lehet. Ha fogyás miatt szeretne mozogni, akkor két alapelv van, amit figyelembe kell venni, az egyik a rendszeresség a másik pedig az intenzitás. Heti 3-4 alkalommal, minimum 60-90 percet kell mozognia ha eredményt szeretne látni. A pulzusa ne legyen túl magas sportolás közben, különben nem tudja a szervezet lebontani a raktározott zsírt. A zsírégetés az edzés 20-25. percében indul csak be a szervezetben. Ha van pulzusmérő a cardio gépen, vagy van pulzusmérő órája, érdemes ellenőrizni az edzés alatti pulzusát, ami átlagosan 120-130 bpm kell hogy legyen. Ez olyan intenzitású mozgás, ami közben akár beszélni is tud, tehát elegendő oxigén jut a szervezetébe, ugyanis zsírégetés csak oxigén jelentélében történik, viszont az edzés végére garantáltan le kell izzadnia. Evéssel kapcsolatban, pedig semmilyen speciális diétát nem javasolnék. Ehelyett próbálja meg a következőt: nagyon fontos, hogy napi 4-5ször étkezzen, és semmiképpen ne koplaljon közben. Elegendő mennyiségű kalóriát kell a szervezetének biztosítania ahhoz, hogy az ne raktározza el a bevitt kalóriák nagy részét, és hajlandó legyen a raktározott zsírt elengedni. Reggelizzen felkelés után 1 órán belül, és az utolsó étkezés pedig 2 órával a lefekvés előtt legyen. Próbálja mellőzni a fehér kenyeret, és a cukrot, helyette inkább teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut fogyasszon, és mézet. Ezek vitaminokban is gazdagabbak, és a jóllakottság érzését is tovább tarják fenn (alacsonyabb a glikémiás indexük). Lehetőség szerint minden étkezéshez fogyasszon nyers zöldséget. A gyümölcsök fogyasztását délelőttre, vagy kora délutánra ütemezze.

26 éves nő vagyok, alacsony termetemhez sok-sok plusz kilóval. A legproblémásabb a fenék és a csípő területe. Sportolni nem sok mindent tudok, mert mind a két térdem problémás, terhelni nem igazán lehet. Azt olvastam, hogy az úszást nem ajánlják fogyókúrázóknak, mert inkább megerősít ott, ahonnan fogyni kéne. Ez igaz? Akkor mivel fogyhatnék?

A biciklizéssel, gyaloglással, ellipszis trénerrel, vagy egyéb kardiogép használatával tökéletesen le lehet fogyni, az úgynevezett pulzus-kontroll módszerrel. Ezek egyike sem terheli túl a térdet. A futást egyáltalán nem javaslom jelen esetben. A zsírégető pulzus zónája kb. 125-135 bpm. Fontos megjegyezni, hogy a zsírégetés az edzés 20-30. percében kezdődik, tehát minimum 60 perc folyamatos mozgás ajánlott, lehetőségekhez mérten, annál hatásosabb, minél tovább tart, akár 90 percig is. Az edzések gyakorisága is meghatározó. Heti 2 alkalommal végzett kardioedzés még nem fog fogyást eredményezni, legalább heti 3-4 alkalommal kell mozogni ahhoz, hogy az edzés valóban hatásos legyen. Szinte minden kardiogépen vannak szenzorok, amiket ha megfog, a gép méri a pulzusát, ezáltal tudja ellenőrizni azt. Hosszú távon érdemes beszerezni egy pulzusmérő órát, hogy amikor jobb idő van, esetleg szabadban is tud majd ilyen típusú mozgást végezni (gyalogolni, biciklizni, túrázni). Az úszás is jó a fogyásra, lehet, hogy izmosodik tőle, de pl. nagyon jót tesz a hátizmoknak. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy helyi fogyás, vagy helyi zsírégetés nem létezik. A szervezetben genetikailag kódolva van, hogy az ember hova hízik először, és honnan kezd el fogyni. Ez egyénenként eltérhet, de azért általánosságban hasonlóan történik minden embernél. Ön az úgynevezett körte típusba tartozik, akik a fenékre, és csípőre híznak. A lábemelések, és hasonló gyakorlatok megerősítik a fenék, és combizmokat, de nem fog fogyni tőlük. Emellett érdemes odafigyelni az étkezésre is, ha fogyni szeretne, ugyanis a súlytöbblet hátterében általában nem csupán a mozgásszegény életmód, hanem rossz táplálkozási szokások is állnak. Sajnos, ha a biztos siker reményében túl keveset, túl kevésszer eszik, azonnal beindul a szervezet túlélő mechanizmusa, és gyorsan beindul a raktározás. Hiába eszik egyre kevesebbet az ember, ha az egyre kevesebből is egyre többet raktároz a szervezet a zsírraktárakban.

Tíz kiló súlyfelesleg van rajtam,és szeretném leadni. Tornázom és kevesebbet is eszem, de nem mennek le a kilók.

Napi 1200 Kcal-t javaslok, heti 3*1 órás intenzív kardioedzés mellett. Az alakformáló torna nem a legjobb a zsírégetés szempontjából. A kardioedzés lényege a megemelkedett pulzusszám, amit pulzusmérő órával tud ellenőrizni. A max. pulzus 65-75 százalékán kell edzeni, hogy valóban a zsírból származzon az izmomműködéshez szükséges energia. Max. pulzus: 220-életkor. Ilyen sport pl. a kocogás, gyaloglás, kerékpározás, úszás ill. a különféle kardio gépeken végzett gyakorlatok (taposó gép, ellipszistréner).

31 éves vagyok kb.15 kg súlyfelesleggel, amit a terhesség alatt szedtem fel. Fél éve keresztszalag plasztikai műtétem volt, és sajnos nem igazán megy a torna a térdem miatt. Vannak gyakorlatok (támadó kilépés, guggolás, térdelés stb.) amelyeket képtelen vagyok megcsinálni. Mivel tudom helyettesíteni?

Ha fogyni szeretne, alapvetően nem is izomfejlesztő gyakorlatokat kellene végezni. Javasolni tudom a biciklizést, szobabiciklin, vagy szabadban, az úszást, ha edzőterembe jár, ott az ellipszis-tréner is ízületkímélő, és mégis nagyon hatékony kardiogép. A fontos, hogy bármilyen mozgást végez, a pulzusa az ún. zsírégető zónában legyen, ami kb. 130 BPM. Ezt vagy pulzusmérő órával tudja mérni, vagy a kardiogépeken van olyan szenzor, amit ha megfog, beméri a pulzust, és folyamatosan tudja ellenőrizni. Ezen kívül heti rendszerességgel kell sportolni, ha hatékony szeretne lenni, akkor minimum 4 alkalommal egy héten. Egy-egy alkalommal 60-90 perces edzés javasolt. Tudom, hogy nehéz beiktatni a mindennapokba, de megéri, mert így heti 1 kilótól meg tud szabadulni mindenféle drasztikus diéta nélkül. A sport felgyorsítja az anyagcserét, ezzel elősegítve a fogyást. A mozgás időtartama pedig azért fontos, mert a szervezet az edzés 20-30. percében kezd a zsírt égetni. Ezért fontos a nem túl intenzív, de hosszabb időtartamú mozgás. Az étkezéssel kapcsolatban csak néhány alapgondolat. Egyen ötször egy nap (3-4 óránként) . Fogyasszon lehetőleg minden étkezéshez nyers, vagy párolt zöldséget. A reggeli legyen bőséges, tízóraizzon, ebédeljen is. Uzsonnára és vacsorára kerülje a magas zsírtartalmú ételeket. Ne igyon, és egyen cukros italokat, ételeket. Ha megkíván valami édességet, akkor azt csakis ebéd után desszertnek fogyassza el, és hetente maximum két alkalommal.

Milyen gyakorlatokkal lehet a kart vékonyítani? Nekem elég széles vállam van, amit édesapámtól örököltem, így főként olyan módszerek érdekelnének, amik a vállat már nem erősítik.

A kardioedzések fogyasztanak a legjobban. Heti 2-3 alkalommal, 60-90 percet javaslok alkalmanként. Pulzus kb. 130-as (zsírégető zóna). Kerülni kell minden súlyzós edzést, ami felsőtestre van írva, mert a váll és a hát szinte minden izomcsoportnak besegít, és ezáltal szélesíti azt.

Porcleválás van a térdemben. Csavaró és guggoló mozdulatoknál fáj. Az orvos azt javasolta, erősítsem az izmokat körülötte. Érdeklődnék, milyen gyakorlatokat végezzek?

Az ízület gyógyításának egyik módja az azt áthidaló izmok erősítése. Érdemes edzőteremben speciális (izolált) gyakorlatokat végezni, az ön esetében a combfeszítés gépen és a combhajlítás gépen nevezetű gyakorlatok végzése javasolt. Érdemes magasabb ismétlésszámmal (4×20) végezni rövid (fél perc) pihenőkkel. Erősítés után a megdolgoztatott izmok nyújtása, előtte a bemelegítés nagyon fontos.

Milyen otthoni gyakorlatokat végezzek a combom és vádlim vékonyítására? Ez a két testrészem, ami aránytalanul vastag a többihez képest. 60kg vagyok és 165 cm. A futás hatásos lehet erre? Vagy inkább aerobic?

A futás, és az aerobic is hatásos lehet. A fontos, hogy az edzés intenzitása megfelelő legyen. Ez azt jelenti, hogy edzés közben figyelje a pulzusát. A testmozgás intenzitása akkor a legmegfelelőbb a zsírégetéshez, ha edzés közben egybefüggően tudunk beszélni. Ha már kapkodnunk kell a levegő után, vagy zihálva, felületesen lélegzünk, akkor túlléptük azt a terhelési szintet, amely a testsúlycsökkentéshez igazán hatékony. Ellenőrizni tudja pulzusát még kardiogépeken ha gyaloglás, vagy kerékpározás közben megfogja az erre a célra készített szenzorokat, vagy beszerez egy pulzusmérő órát. Az úgynevezett zsírégető zóna / pulzustartomány kortól függően kb. 110-150 BPM (fiatalabbaknak magasabb, kb. 30 éves személyek esetében ez 125-140BPM). Összességében minimum heti 2,5-3 óra edzés javasolt (természetesen lehet több is), amely kezdetben lehet naponta 20-30 perces gyaloglás vagy kerékpározás, vagy heti 3-4 alkalommal, 45-90 perces időtartamban végzett, közepes intenzitású kardioedzés. A zsírégetés az edzés 15-30. percében indul csak be a szervezetben, ezért hosszútávon mindenképpen a ritkábban, de hosszabb ideig tartó edzések a célravezetők.

Májusban eltörtem 2 hátcsigolyámat, azóta sokszor fáj a hátam. Szeretnék elkezdeni mozogni, fogyni (-20 kg), de nem tudom igazán, hogy melyik mozgás forma lenne a legmegfelelőbb.

A gyógytorna nagyban segít, hogy megerősödjenek a hátizmok, így azok le tudnak venni bizonyos terhet a csigolyákról. Az úszást is tudom ajánlani, valamennyit lehet azzal is fogyni, de elsősorban a hátizmok erősítése miatt javasolnám. A fogyáshoz pedig elsősorban a szobakerékpárt ajánlom. A biciklizéssel, de az intenzívebb gyaloglással, ellipszis trénerrel, vagy egyéb cardio gép használatával is tökéletesen lehet fogyni, az úgynevezett pulzus-kontroll módszerrel. Fontos megjegyezni, hogy a zsírégetés az edzés 20-30. percében kezdődik, tehát minimum 60 perc folyamatos mozgás ajánlott, lehetőségekhez mérten, annál hatásosabb minél tovább tart, akár 90 percig is. Az edzések gyakorisága is meghatározó. Heti 2 alkalommal végzett cardio-edzés még nem fog fogyást eredményezni, legalább heti 3-4 alkalommal kell mozogni ahhoz, hogy az edzés valóban hatásos legyen. Ezenkívül az étkezésben is lehet, hogy módosítani kell.

30 éve megfertőztek HVC-vel. Nemrég vették észre, mikor már egyéb betegségeim is voltak (gyomorpanaszok, epegyulladás, vesebántalom, nyelőcső-visszértágulat, alacsony trombocitaszám). Csak a máj transzplantáció jöhet szóba, de még az sem biztos. Őssejtterápiával gyógyítható-e a betegségem, és ha igen, hol?

Betegsége akkor lesz gyógyítható saját őssejtekkel, ha sikerül májsejteket, vagy egész májat tenyészteni őssejtekből. Ekkor ugyanis elkerülhető idegen (donor) szerv beültetése, és nem kell immunszupresszív szereket szednie. Jelenleg kísérleti körülmények között már megvalósították az őssejtekből történő májsejt tenyésztést. A kutatók szerint 5-10 éven belül már klinikumban is működhet ez a rendszer.

Cikkek