+15° - +34°
Nincs front

125 éve az emberekért

Idén ünnepli a Vöröskereszt fennállásának 125. évfordulóját. A szervezet szinte mindenütt ott van, ahol az emberek szükséget szenvednek, hogy segítsen a rászorulókon. Megszámolni is lehetetlen, hogy fennállása óta hány bajbajutottnak nyújtott segítő kezet

I. Ferenc Józseftől Habsburg Györgyig

A magyar szabadságharc leverése után, az 1867. évi kiegyezéssel létrejövő Osztrák-Magyar Monarchia csatlakozott a Genfi Egyezményhez, és megkezdődött egy bécsi székhellyel működő önkéntes segélyegylet szervezése. A Monarchia közös hadügyminisztere 1872 szeptemberében hivatalosan javasolta a magyar kormány elnökének és honvédelmi miniszterének az önkéntes egészségügyi szolgálat megszervezését. A magyar kormány egyetértett a kezdeményezéssel, de ragaszkodott ahhoz, hogy az önkéntes egészségügyi szolgálatot Magyarországon külön és önállóan szervezzék meg. Az 1878. április 12-én megtartott értekezleten döntés született az Ausztriában és Magyarországon önállóan működő Vörös Kereszt Egyletek szervezési és működési alapelveinek kimunkálásáról. I. Ferenc József jóváhagyta az eléje terjesztett javaslatot, majd 1880. december 5-én megbízta gróf Károlyi Gyulát a magyar segélyegylet megszervezésével. 1879. március 27-én megalakult a Magyar Országos Segélyező Nőegylet. A Nőegylet elismerésre méltó munkát végzett a Vöröskereszt eszméinek terjesztésében, kezdeményezésére bontakozott ki hazánkban az önkéntes és hivatásos ápolónőképzés. Vezetői részt vettek a Magyar Vöröskereszt megalakításában. Tehát joggal tekinthetjük őket a Magyar Vöröskereszt közvetlen elődjének. A királytól kapott megbízás alapján Károlyi Gyula megkezdte az önkéntes segélyegylet szervezését. Az alakuló közgyűlést 1881. május 16-ra hívták össze, amelyen kimondták a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletének megalakulását. A két egylet egyesülése 1881. május 17-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megtartott együttes közgyűlésen történt. Az első elnök gróf Károlyi Gyula, társelnök gróf Zichy Nándorné lett. A szervezet első alapszabályát I. Ferenc József hagyta jóvá. A Magyar Vöröskereszt jelenlegi elnöke Habsburg György, aki dr. Habsburg Ottó és Regina von Sachsen-Meiningen hercegnő gyermeke.

A szervezet jövőképe megszívlelendő mindannyiunk számára: A Magyar Vöröskereszt az emberiség erejének mozgósításával segít abban, hogy biztonságosabb és egészségesebb - szegénységtől, erőszaktól és előítéletektől mentes - országban éljünk, gyermekeinkkel együtt.

A Vöröskereszt széles spektrumú feladatkörrel rendelkezik

A Vöröskereszt alaptevékenységi köre rendkívül szerteágazó. Ha szeretnénk felsorolni a területeteket, amelyben a Vöröskereszt tevékenyen részt vállal, akkor hosszú oldalakon tehetnénk mindezt - mondja a szervezet főigazgatója, dr. Morzsányi Éva. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kiemelten fontos terület, amely a Vöröskereszt feladatkörébe illeszkedik. Háború esetén részt vesz a háború áldozatainak mentésében, a rászorulók, illetve hozzátartozóik részére anyagi vagy természetbeni segítséget nyújt. Természeti vagy más katasztrófahelyzet esetén a rászorultakat felkutatja, részükre átmeneti segélyeket biztosít. De felvállalja az eltűnt személyek felkutatását is, és erre keresőszolgálatot működtet. Átmeneti szállások megteremtésével közreműködik a menedéket kérők és a menekültek megsegítésében, és előmozdítja hazatérésük mielőbbi megszervezését is. A mindenkori rászorultak részére szociális segítséget nyújt, de foglalkozik egészségneveléssel, házi-gondozó szolgálat kialakításával, elsősegélynyújtás oktatásával, továbbá a rendelkezésére álló eszközökkel hozzájárul az élet- és egészségvédelemhez is. Kiemelten fontosnak tartja az önkéntes véradók elérését és mozgósítását, s ezzel nagyban hozzájárult a hazai vérellátás rendszerének fejlesztéséhez. A véradást sokan összekapcsolják a Vöröskereszt nevével - említi a főigazgató asszony.

A hét alapelv

A Vöröskereszt működését az elfogadott hét alapelv tükrözi leginkább. Az emberiesség azt sugallja, hogy a szervezet a harcok sebesültjeit megkülönböztetés nélkül segítségben részesíti, nemzeti és nemzetközi méretekben erőfeszítéseket tesz, hogy megelőzze és enyhítse az emberi szenvedést, védi az életet és az egészséget. Pártatlanság: a szenvedés enyhítésére törekszik, ebben csak a rászorultság mértéke szerint tesz különbséget, és elsőbbséget biztosít a legsürgősebb veszélyhelyzeteknek. Semlegesség: a mozgalom nem állhat egyik oldal mellé sem és sohasem folytathat politikai, faji vallási, illetve ideológiai természetű vitákat. A függetlenség azt hangsúlyozza, hogy a mozgalom független. Az önkéntesség azt jelenti, hogy a szervezet olyan önkéntes segítő mozgalom, amelynek indítéka semmiképpen sem lehet az anyagi haszonszerzés. Az egység jelentősége abban rejlik, hogy a szervezetnek az emberbaráti tevékenységét az ország egész területére ki kell terjesztenie. A Nemzetközi Vöröskereszt világméretű intézmény, amelyben minden nemzeti társaságnak egyenlő jogai vannak, egyenlő a felelősségük és a kötelességük egymás segítésében. Ez jelenti az egyetemesség elvét. Óriási eredmény, hogy ma mintegy ötvenezer önkéntes segíti a szervezet céljainak elérését, és feladatainak megvalósítását, a hét alapelv mindenkori figyelembevétele mellett - mondja a főigazgató asszony.

Hazánkban több, mint 50 éves a szervezett vérellátás

A Vöröskereszt 1939 óta vesz részt az önkéntes véradás szervezésében.
A szervezet áldásos és kitartó munkájának köszönhetően, évente közel félmillió önkéntes véradomány segíti a hazai vérellátást. Az elmúlt évben több, mint tizenegyezer véradó eseményt szervezett a Vöröskereszt.
A donorutánpótlást nagyban elősegíti a "Fiatalok a véradásért" kampány és az ennek keretében meghirdetett Országos Felsőoktatási Véradóverseny. A bővülő "Bázisiskola" programban résztvevő iskolák sok segítséget nyújtanak a szervezőmunkához és a vérdonor utánpótláshoz. Jelenleg a szervezet 140 bázisiskolával rendelkezik. A hagyományos szervezési módszerek, a szórólap, plakát, névre szóló behívó mellett, sok területi szervezetünk alkalmazza az Internet- és az sms-kínálta lehetőségeket.

Élen az oktatásban

A Magyar Vöröskereszt nagy sikerrel indította útjára a képesítést adó bébiszitter képzését. A foglalkozásokon a hallgatók elsajátíthatják a legfontosabb gyermekápolási és gyermekgondozási tudnivalókat. Az idén pedig elindult a házi betegápoló-gondozó képzés is. Továbbá a főigazgató asszony kiemelten fontosnak tartja a fiatal önkéntesek szakmai támogatását is. Számára szívet melengető érzés, hogy egyre több fiatal vesz részt a szervezet tevékenységi köreiben, és ezt példamutatóan teszik.

Az egész országnak fontos, hogy minél több állampolgár legyen képes a saját, illetve a mások testi épségét veszélyeztető állapotot felismerni, s adott esetben hathatós segítséget nyújtani. Ezért a Vöröskereszt már hosszú évek óta elsősegélynyújtás tanfolyamot indít általános- és középiskolákban, s évente mintegy százezer fiatal kapja meg az ezirányú képzést. A kisgyermekek számára nyújtott elsősegélynyújtás is rendkívül népszerű.

Mindig a rászorulók mellett

A Magyar Vöröskereszt szociális és gyermekvédelmi intézményeket működtet országszerte.
Az elmúlt években a nyújtott szolgáltatások köre kibővült. A rászorulók számos intézményes ellátásokat vehetnek igénybe. A hajléktalanok számára népkonyhák, átmeneti szállások, éjjeli menedékhelyek, nappali melegedők állnak rendelkezésre, míg a családok és gyermekek részére biztosított a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat, a szakápolói szolgálat és a támogató szolgálat. A megyei és területi szervezeteken keresztül, rendszeresen és folyamatosan történik a lakosság segélyezése. Népszerű a szervezet üdültetési programja is, amelynek keretében az egészségkárosodott, beteg gyermekek és idősek kapnak lehetőséget kikapcsolódásra, kirándulásra. A szervezet fontos feladatának tekinti a katasztrófa-segélyezést is. Csak néhány példa, hogy a közelmúltban milyen sajnálatos eseményeknél sietett a Vöröskereszt a rászorulók segítségére: részt vett a délkelet-ázsiai szökőár bajbajutottjainak, illetve a magyarországi vízkárt szenvedettek megsegítésében. A szervezet rendkívül nagy erőfeszítéseket tett a szomszédos országokban zajló árvizeknél is.

Méltó tiszteletadás a 125 évnek

A 125 éves fennállást a szervezet különféle rendezvénysorozatokkal ünnepli, ennek nem titkolt célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa, hogy mit is érthetnek az emberek Vöröskereszt alatt. A nyitóünnepséget Esztergomban tartották, ugyanis itt alakult meg az első vöröskeresztes szervezet hazánkban. A záróünnepséget pedig a Véradók Napján, november 23-24-én tartják a Magyar Tudományos Akadémián és a Parlament dísztermében.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag