+11° - +30°
Nincs front

Oxitocinnal gyógyulhatnak az anorexiások

Jobban reagálnak az ételek és a teltebb testek képeire azok az anorexiás betegek, akik oxitocint kapnak - derítették ki brit és koreai kutatók. Az eredmény új terápiás módszerek kifejlesztéséhez vezethet.

Janet Treasure professzor, a King's College London pszichiátriai intézetének szakembere, a kutatás vezető szerzője elmondta: "Az anorexiás betegeknek nagyon sok szociális nehézséggel kell szembenézniük. Nehezen teremtenek kapcsolatot másokkal, titkolóznak, zárkózottá válnak, ez pedig magányhoz vezet. A megfelelő terápiához ezeket az aspektusokat sem szabad elhanyagolni."
A szakember szerint az oxitocin, vagyis a kötődés hormonja (mely szexuális együttlét, szerelem, szülés és szoptatás során szabadul fel a szervezetben és pozitív érzéseket kelt) segíthet az étkezési zavaros embereknél, hogy a szociális fóbiáikat leküzdjék. Ezáltal pedig az egész terápia hatásosabbá válhat, hiszen a mélyben rejlő problémák megoldására is koncentrál.

Treasure és csapata két vizsgálatot is végzett. Az elsőben 31 anorexiás beteget és 33 egészséges kontrollszemélyt véletlenszerűen két csoportba osztottak. Az egyik csoportba tartozók oxitocint kaptak, a másik csoport tagjai pedig placebót. Ezek után különböző fotókat mutattak nekik (ételekről, kövér és sovány testekről, mérlegekről), és az agyműködésüket is figyelték közben. A korábbi tapasztalatok alapján, ha negatív érzések kötődtek a látványhoz, akkor az agy gyorsabban reagált. Az oxitocin adagolása után az ételekre, testekre adott válaszreakció ideje csökkent, vagyis az anorexiások fókusza elmozdult, nem érdekelte őket annyira ez a látvány.

Anorexia nervosa ellen oxitocint? (Fotó: Europress)

Anorexia nervosa ellen oxitocint? (Fotó: Europress)


A második, hasonló kutatásban (melyet ugyanazokkal az alanyokkal végeztek) a fotókon arcok szerepeltek, melyeken harag, undor vagy boldogság látszódott. Az oxitocin adagolása után az anorexiások kevésbé koncentráltak az undort kifejező arcokra, és a haragos arcok is kevésbé zaklatták fel őket.

"Az oxitocin hatására csökken az anorexiások tudatalatti késztetése arra, hogy az undorra és az ételekre koncentráljanak" - mondta a kutatás másik vezető szerzője, Youl-Ri Kim. "Bár a kutatások még mindig nagyon korai szakaszban vannak, az eredmények biztatóak."

A kutatások a PLOS One, illetve a Psychoneuroendocrinology című szaklapokban jelentek meg.

Az anorexia nervosa esetében a páciensek súlyos fogyókúrával, testedzéssel mindent megtesznek azért, hogy testsúlyuk nehogy a korra és testmagasságra vonatkozó minimális testsúlynorma felett legyen, emiatt kórosan soványak. A diagnózis fontos kritériuma, hogy a testsúly az elvárthoz képest legalább 15 százalékkal alacsonyabb szinten van. Ezek az emberek látható soványságuk ellenére folyamatosan attól rettegnek, hogy elhíznak. Általában a környezet tiltakozása ellenére túlsúlyosnak tartják magukat, vagy pedig úgy érzik, hogy valamelyik testtájuk túl kövér, még akkor is, ha nyilvánvalóan soványak. A nők esetében ebben a stádiumban általában elmarad a menstruáció. Az anorexia többnyire 12-18 éves korban kezdődik.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait