+10° - +26°
Nincs front

A férfi meddőség leggyakoribb okai

HáziPatika

A meddőség hat párból körülbelül egyet érint. Meddőséget akkor diagnosztizálnak, ha a magzat minden természetesen módon történő próbálkozás ellenére egy év alatt sem fogan meg. A férfi meddőségről pedig akkor beszélünk, ha a probléma okozója a páros férfi tagja. A meddő párok mintegy 30 százalékánál a férfi a terméketlenség okozója. Ennek számos oka lehet, s a gyógyulás esélye is az okoktól függően változik.

Sokáig úgy gondolták, hogy a morfológiailag egészségesnek látszó férfiak nemzésképtelenségét szinte kizárólag az impotencia okozza, minden más esetben a nő alkalmatlansága áll a terméketlenség hátterében. Idővel azonban a megtermékenyítésről a sejtek szintjén is egyre több információt szereztek az orvosok, s világossá vált, hogy a teremtés koronái sokkal gyakrabban állnak a gyermekeláldás útjában, mint korábban gondolták. Ennek pedig négy fő oka van.

A hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy betegsége (1-2 százalék), ivarmirigy rendellenesség (30-40 százalék), a spermiumok tovahaladásának zavara (10-20 százalék), ismeretlen okok (40-50 százalék). Magyarán az esetek mintegy felében sohasem derül ki, hogy miért nem jött össze a gyerek, azaz még sok kutatásra van szükség e területen. A férfimeddőségáltalában akkor fordul elő, ha a spermiumok abnormálisak, nem megfelelő számuk, vagy probléma van az ejakulációval.

 Sperma rendellenességének két fő jellemzője van, a spermiumok szokatlanul rövid élettartama és gyenge mobilitása. A herék gyulladása, a herezacskó kitágult vénái és az abnormálisan fejlődött herék is hatással lehetnek a spermiumok állapotára.

Az alacsony spermaszám vagy a sperma hiánya mögött számos ok állhat. Már meglévő genetikai állapot, az alkohol, a dohány és más drogok fogyasztása, súlyos mumpszfertőzés a pubertás után, sérvek, hormonzavar, mérgekkel való érintkezés, sugárzásnak való kitettség, egy korábbifertőzésmiatti elzáródás, a túl szűk alsónemű viselése és ágyéksérülés. Mostanában egyre gyakrabban jelenik meg a figyelmeztetés, hogy a laptopok ölbe vételével az ágyékra sugárzott hő szintén nemzési problémákat okozhat.

A férfi meddőség a magömlés zavarai miatt is előállhat. Ide tartozik a korai magömlés, a retrográd ejakuláció (amelynek során a sperma visszaáramlik a hólyagba), erekciós problémák, sugárkezelés vagy műtét szövődményei. Emellett még korábbi nemi betegségek, húgyúti fertőzések, bizonyos típusú gyógyszerek is szerepet játszhatnak a probléma kialakulásában.

Hogyan állapítható meg a meddőség oka?

A pácienst alapos fizikai vizsgálatnak vetik alá, és részletesen feltárják a kórtörténetét is. Emellett egy sor célirányos vizsgálatot hajtanak végre, amelynek során többek között a következőket teszik:

▪ A sperma minőségének elemzése, a spermiumszám meghatározása.

▪ Vérvizsgálat a fertőzések vagy a hormonproblémák feltárására. A megfelelő hormonszint ugyanis a férfiaknál is éppen olyan fontos a termékenységhez, mint a nőknél.

▪ A péniszből vett folyadékmintából a lehetséges fertőző ágensek kitenyésztése.

▪ A pénisz, a herezacskó és a prosztata fizikális vizsgálata.

▪ Az ondó vizsgálata, amely a legfontosabb része a férfi termékenység tesztelésének. (Vannak, akik az otthoni ondóvizsgálatot sokkal elfogadhatóbbnak, kényelmesebbnek tartják, így az otthoni teszteléshez eszközkészletek állnak rendelkezésre.)

A férfi meddőség a magömlés zavarai miatt is előállhat
A férfi meddőség a magömlés zavarai miatt is előállhat. Fotó: iStock

Mit keresnek a szakemberek a tesztelés során?

A vizsgálatok során néhány a termékenységhez kapcsolódó specifikus jelet (markert) keresnek. Ha a sperma teljes mennyisége eléri a 2 millilitert, az normálisnak tekinthető. A kisebb mennyiség az ondóhólyag bajaira, elzáródott vezetékekre vagy a prosztata problémájára utalhat. A spermaszám 20-300 millió lehet milliliterenként a normál tartományban. Ha a spermaszám 10 millió alatti azt az orvosok rossznak tekintik. A méretük és alakjuk is befolyásolja a spermiumok képességét, hogy elérjék és megtermékenyítsék a petesejtet. Ha a spermiumok 30 százaléka megfelelő formájú, az már normális. A szigorú vizsgálat ennél alacsonyabb arányt is mérhet. A spermiumok mozgását egy 0-4 fokozatú skálán értékelik, ahol a 3-as már jónak számít. Az aktív sejtek arányának pedig el kell érni az 50 százalékot.

Egyre nagyobb a meddőségi probléma a férfiak körében, akiket a stressz, az alkohol, a dohányzás, az egészségtelen, mozgáshiányos élet, a környezetszennyezés, a tartós gyógyszerhasználat és a helytelen öltözködés is veszélyeztet. Részletek! 

A vizsgálat eredményeit egy táblázatban, az úgynevezett spermatogramban foglalják össze. Ez tartalmazza a makroszkópos adatokat tehát az ondó térfogatot, a pH értéket, a viszkozitást, a színt, az elfolyósodási időt, illetve a mikroszkópos adatokat is, a spermium számot, a motilitási (a spermiumok mozgását leíró) és a morfológiai adatokat. A spermatogram azonban önmagában sokszor nem elég a fertilitási státusz megítélésére, még akkor sem, ha az eredmények normálisak. Előfordulhat ugyanis, hogy a páciensnek más betegségei is vannak. Például herevisszér tágulata van, s ilyen esetben további vizsgálatra, például DNS fragmentációs elemzésre is szükség lehet, amely megmagyarázhatja az esetleges meddőséget. De felfedezhetnek heretumort is, ami egyszerű rutin vizsgálat során nem derül ki. A vizsgálati adatokat a jobb értékelhetőség érdekében statisztikailag is összehasonlítják ismert termékenységű csoportok adataival, amelyeket többek között a WHO tesz közzé.

Spermavizsgálatok

A terméketlenség okainak feltárására a standard vizsgálatok mellett számos korszerű elemzési módszer áll az orvosok rendelkezésére - hívta fel a figyelmet dr. Szabó Ferenc. Ezek a vizsgálatok rendkívül fontosak, hogy egyes meddőséggel küzdő férfiak esetében feltárják a konkrét okokat, és kijelölhessék, ha erre van lehetőség, a megfelelő kezelést. Az HBA tesztet, a spermium DNS fargmentációs tesztet, a MAR tesztet, a spermium szabad oxigén gyök vizsgálatot valamint a spermium akroszóma reakció vizsgálat fontosságát külön is kiemelte az andrológus szakorvos.


A HBA vizsgálat során az ondóban az élő és jól mozgó hímivarsejtek hialuronsav megkötő képességét mérik, s ebből következtetnek a spermiumok petesejtbe való behatolási képességére, genetikai integritására. Mivel a HBA kötődési arány összefügg a hímivarsejtek genetikai, kromoszómális eltéréseivel, ezért (többszöri) vetélés után a HBA vizsgálat elvégzése feltétlenül javasolt.

Egyes esetekben a dupla DNS-spirál szerkezete megbomlik, s egyes szakaszai egyszálúvá válnak. A sérült, töredezett (fragmentált) DNS-t, tartalmazó spermiumok alkalmatlanok életképes utód létrehozására. A mikroszkópos alaktani vizsgálat nem fedi fel ezt a problémát. A normálisnak látszó spemiumok 10-25 százalékánál pedig az elfogadhatónál magasabb a DNS fragmentáció. A meddő férfiak esetében pedig ez a probléma a sperimumok több mint negyedét érinti a vizsgálati adatok szerint.

További okok is állhatnak a meddőség mögött, amelyeket immunológiai vizsgálattal lehet kimutatni. A spermában ugyanis a hímivarsejteket károsító ellenanyagok lehetnek jelen. Ezek az antitestek megakadályozhatják, hogy a spermiumok eljussanak a petesejthez. Az immunológiai MAR teszt során a spermában lévő ellenanyagok, az immunglobulinok (IgG) szintjét határozzák meg.

A húgyutak és a velük kapcsolatban álló ivarszervek gyulladása is előidézheti a terméketlenséget. A gyulladás miatt megjelenő fehérvérsejtek bejutnak az ondófolyadékba is, márpedig a reaktív oxigén gyök és gyulladásos mediátor (citokine) termelésükkel kárt okoznak a spermiumokban is. Az ondóban levő gyulladásos sejtek mennyisége, és a származási okuk is pontosan meghatározható. Ha a gyulladás fennmaradását támogató interleukinek szintjét sikerül csökkenteni, az a nemzőképességet is pozitívan befolyásolja.

Szükséges lehet a spermium akroszóma reakció vizsgálat elvégzése is. Ennek célja, hogy kimutassa azt a biokémiai folyamatot, amelyre ahhoz van szükség, hogy a spermium feltörhesse a petesejt védőburkolatát. Az ehhez szükséges enzimek pedig az akroszóma-reakció során termelődnek.

Hogyan kezelik a férfi meddőséget?

A férfi meddőséget a leggyakrabban hagyományos módszerekkel kezelik. A páciensek gyógyszereket kapnak a spermiumtermelés növelése érdekében. Antibiotikumokkal gyógyítják a fertőzéseket. Hormonkészítményeket alkalmaznak a hormonegyensúly javítására. A pácienseknek kerülniük kell a hosszú forró fürdőket, tusolást, jacuzzizást és szaunázást. Lazább fehérnemű viselésére kell váltaniuk, azaz a boxer van előnyben az alsónadrággal. A spermiumtermelés klinikailag ellenőrzött táplálékkiegészítők alkalmazásával is javítható. Sok biobolt és vitamin üzlet is kínál a férfiaknak termékenységjavító táplálékkiegészítőket.


A mesterséges megtermékenyítés egy további lehetőség, ha a férfi spermaszáma alacsony. Ebben az eljárásban, több ejakulátumból gyűjtik össze a spermát, majd manuálisan helyezik be a méhbe vagy a petevezetékbe.

Az in vitro megtermékenyítés egy másik lehetőség, amely a végső eszköz a férfi meddőségi tényezők kiküszöbölésére. Ebben az eljárásban, a megtermékenyítés laboratóriumban történik, s a megtermékenyített petesejtet ültetik be az anyaméhbe.

Megelőzhető-e a férfi meddőség?

A genetikai okok miatti férfi meddőség ellen semmit sem lehet tenni. Vannak azonban olyan lépések, amelyekkel a férfiak csökkenthetik a meddőség lehetőségét. A termékenységük fenntartása érdekében el kell kerülniük a szexuális úton terjedő betegségeket, a tiltott kábítószereket, a sugárzást, a mérgező anyagokat, a kemény vagy gyakori alkoholfogyasztást, a forró fürdőket és szaunákat. Törődniük kell a személyi higiéniával és az általános jó egészség megőrzésével.

Forrás: mayoclinic.org, americanpregnancy.org, andrologusdoktor.hu

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag