Kérdések és válaszok

Most olvastam az egyik internetes portálon, hogy az ibuprofen hatóanyag-tartalmú gyógyszer csökkenti a fogamzásgátló hatását. Igaz ez?

Nem igaz. Megnyugtatni nem tudom, hiszen tabletta mellett is lehet terhes, de nem az ibuprofentől. Amit nem szabad szednie: penicillin, doxiciklin, rifampicin, antiepileptikumok és az orbáncfű.

50 éves elmúltam, és ameddig csak vissza tudok emlékezni, mindig küzdöttem fejfájással. Két klinikán voltam már, vizsgálati eredmény: migrénes tenziós fejfájás. Kaptam kísérleti gyógyszereket, kevés sikerrel. Valamelyik nem használt, vagy olyan drága, hogy nem engedhetem meg magamnak. Szeretném megkérdezni, hogy van olyan módszer, amivel nem kell több hónapig kísérletezni, mert addig nekem ugyanúgy fáj a fejem. Van olyan fejfájásom, hogy kettős látásom van, 4-5 napig fáj, émelygés és hányás kínoz, és csak sötét szobában tudok meglenni csöndben.

A fejfájások kezelésében megkülönböztetnek rohamkezelést - a már meglévő fejfájás megszüntetése - és profilaktikus kezelést (a fejfájások ritkítása). A migrének rohamkezelése sokszor nehéz. Könnyen lehet, hogy azért nem jutott előre, mert a fájdalomcsillapítók gyakori (havi 10 napot tartósan meghaladó) szedése önmagában is konzerválja a fejfájást. Azt javaslom, vezessen fejfájás naplót, ebben a gyógyszerek adagját is, majd a naplóval keresse fel a szegedi vagy a budapesti egyetemi neurológiai klinika fejfájás-ambulanciáját.

Hol lehet gyógyítani és milyen gyógyszer ajánlott migrénes fejfájásra?

A migrén - és általában a fejfájások - a neurológusok vadászterülete, bár a kivizsgáláshoz egyes esetekben a többi orvosi szakma képviselőitől is kérhet segítséget. A neurológiai szakrendelők mellett az országban kb. 30 speciális fejfájás-ambulancia van. Ezek listáját a Magyar Fejfájás Társaság, ill. a HáziPatika.com weblapján is megtalálja. Mindkét helyen csak olyan ambulanciák vannak felsorolva, amiket a Fejfájás Társaság akkreditált. Ez a minőségre egyfajta garancia. Léteznek a migrénrohamot hatásosan szüntető gyógyszerek és a migrén ritkítására alkalmas más készítmények, de konkrét szert - az ön kórtörténetének, egyéb betegségeinek stb. ismerete nélkül - nem tudok javasolni. Kérem, forduljon valamelyik fent említett rendeléshez.

Sajnos kamaszkorom óta migrénes problémáim vannak. Volt, hogy hónapokig nem fájt a fejem, de volt, hogy napi szinten. Az utóbbi egy évben szinte minden nap fáj a fejem. Különösen rossz a helyzet, ha menstruálok. Ez gondolom a hormoningadozástól lehet. Ezt lehet valahogy orvosolni? Elég sok fájdalomcsillapítót szedek, és aggódom, hogy valamilyen szervi bajom lesz tőlük. Viszont ha orvoshoz megyek, ő is csak gyógyszert adna erre a problémára, akkor ez mitől lenne jobb, mint a fájdalomcsillapítók?

A migrén akkor is épp elég nehéz tud lenni, ha csak havi egy-kétszer jön elő. A gyakori vagy mindennapos fejfájás eléggé nehezen kezelhető. Ilyenkor fájdalomcsillapító adása célszerűtlen, mert nem oldja meg a helyzetet, csak átmenetileg mérsékli vagy szünteti a fájdalmat. Vannak más gyógyszerek, amiktől viszont remélhető, hogy ritkulnak a fejfájások, illetve más egyéb lehetőségek, amik szintén ebben az irányban hatnak. A stressz, hormonváltozások hajlamosak migrént provokálni, de a megoldás nem a hormonok ''kikapcsolása''. Azt javaslom, forduljon fejfájás-ambulanciához!

Cikkek