Kérdések és válaszok

A csontváz melyik részén vizsgálják a csontokat?

Az oszteodenzitometriás készülékek alkalmasak az alkar, a gerinc, a combnyak vizsgálatára. Ezek a töréseknek leginkább kitett helyek. Egyes készüléktípusok a teljes test csonttömegének mérésére és számítására is alkalmasak. Általában az alkaron végzik.

Mi az oszteoporózis oka?

Számos ok kibillentheti a csontanyagcserét egyensúlyából. A leggyakoribb ok mégis a nőknél a változókorral fellépő ösztrogénhiány, melynek során a csontanyagcsere változása, a csontbontó folyamatok előtérbe kerülése következik be a csontépítő sejtek aktivitásának csökkenése mellett.

53 éves vagyok, tavaly voltam először csontsűrűség vizsgálaton. Az eredmény a "sárgazónában" van. Több orvossal beszéltem, nagyon eltérő véleményük volt. Nagyon sokat mozgok, tornászom és kerékpározok, sok tejterméket fogyasztok, a napon is töltök elég időt. Nem igazán értem, hogy miért nem jó az eredményem ezek ellenére sem. Mit tanácsol?

Sajnos tudott, hogy a nőknél a változókor beköszöntével a csonttömegvesztés felgyorsul, a csontritkulásra való hajlam előtérbe kerül. A rendszeres tejtermék-fogyasztás és az esetleges kalciumpótlást javasolnám mindenképp. Ami szóba jöhet még a szójatermékek fogyasztása. Szójaital, joghurt, ha ezt elfogadja. A szója ugyanis tartalmaz fitoösztrogén nevű anyagot, ami kis hasonlóságot mutat a mi női nemi hormonunkkal, és magas a kalcium tartalma, érdemes kipróbálni. Sajnos az ára nem túl barátságos, de rendszeresen akár kisebb mennyiséget fogyasztva is segíthet. A mozgást semmiképpen se hagyja abba. De legyen óvatos, mert egy-egy banális elesés drasztikusabb kimenetelű lehet. Ha a csontsűrűsége annyira lecsökkenne, akkor pedig vannak gyógyszerek, amik segítenek a csonttömeget helyreállítani, amennyi lehet. Erről orvosával kell konzultálnia.

A mesterségesen szedett - tehát nem az étrenddel fogyasztott - gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, átlagosan hány éves korig épülnek be csontjainkba? Igen csak ellentmondásos vélemények olvashatók.

A csontjaink 35 éves korunkig épülnek, ezután következik a csont tömegének csökkenése. 45 éves kor után ez a csonttömeg vesztés egyre felgyorsul. Későbbi életkorban is beépül a Ca a csontokba, de kevesebb szívódik fel, és több ürül. Kalcium- és D-vitaminpótlás javasolt, ill. fizikai aktivitás, hiszen a mozgás is növeli a csonttömeget a gravitációs erő segítségével.

Kisfiam egy éves lesz, és nagy valószínűséggel tojásfehérje allergiás. Most még csak szopik, én pedig diétázom. Azt hallottam, hogy aki tojásfehérje allergiás, az csak kórházi körülmények között kaphatja meg a H1N1 elleni oltást. Ez igaz?

Az oltóanyag tojásfehérje szennyezettsége minimális. Ettől kizárólag annak lehet tünete, akinek az allergiája extrém fokú. Ez kiderült volna maguknál, hiszen a gyanú előtt ön fogyasztott tojást, és tojás tartalmú ételhez is jutott nyilván gyermeke. Nyugodtan megkaphatja az oltást háziorvosától.

Csontritkulásom van, és érdekelne, hogy milyen gyümölcsöket, zöldségeket kellene fogyasztanom, hogy megakadályozzam a helyzet romlását. A kevés mozgás biztosan árt, de az ülőmunka mellett a kertben sokat mozgok. Vagy az nem elég?

Sok kalcium található a brokkoliban, ptrezselyemzöldben, olajos magvakban, illetve a tejben és tejtermékekben. Ahhoz, hogy a kalcium jól hasznosuljon, D-vitaminra van szükség, amelyet a napfényből, tojássárgájából, halolajakból, vajból, májból nyerhetünk. Próbáljon meg picit mozogni, már napi 30 perc séta is csodákra képes!

Cikkek