Zika-vírus-fertőzés tünetei és kezelése

2018. 06. 16.

 Szabó Emese

 dr. Szlávik János infektológus főorvos

Mi a zikavírus?

A zikavírus-fertőzés egy rövid lappangási idő után megjelenő akut, influenzaszerű kórkép. A kórokozó egy úgynevezett flavivírus, a fertőzés pedig sokszor teljesen tünetmentes. Ha jelentkeznek panaszok, azok többnyire enyhe láz, izom- és ízületi fájdalmak lehetnek, a betegek különösebb kezelést nem igényelnek. A fertőzés problémát csak amiatt okoz, mert a terhesség idején a magzatot komolyan károsítja, mikrokefáliát, tehát kisfejűséget okoz, ami azt jelenti, hogy a kicsik agyállománya alig fejlődik ki. Ritkán idegrendszerei, többnyire alsó végtagi átmeneti bénulások is kialakulhatnak miatta.

A Zika-vírus-fertőzés előfordulása

A gyakoriságról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a számok feltételezéseken alapulnak: 2016 januárjában Venezuelában például 4 ezer Zika-vírus-fertőzéses esetet emlegettek. Mivel azonban egy szúnyog által terjesztett, sokszor teljesen tünetmentes kórképről van, mindez csak feltételezés lehet.

Egyedül az biztos, hogy a betegség az amerikai kontinensen Brazíliában tűnt föl először, még 2014-ben, onnan indult el fölfelé, és tulajdonképpen Mexikóig érinti az egész amerikai kontinenst. Emellett elvétve előfordul Közép-Afrikában (itt már 1940-es évek óta tudnak a jelenlétéről), főleg Nigériában és Ugandában, Ázsiában pedig jelenleg nagyrészt Thaiföldön ismert a jelenléte. Tudjuk azt is, hogy például Brazíliában két évvel korábban még csak néhány száz mikrokefáliás esetről tudtak, 2015-ben pedig már majdnem négyezer baba született kisfejűséggel.

Az Európában (például Dániában, Angliában és Németországban) észlelt esetek behurcoltak, az érintettek főleg Brazíliában, Kolumbiában fertőződtek meg. Európában a kórokozót terjesztő szúnyogok nem jellemzőek, a hazai szúnyogpopulációnak például maximum egy százaléka lehet olyan szúnyog, amely a fertőzést elméletben terjeszthetné, ezért járvány nem alakulhat ki. Azt viszont megfigyelték, hogy például a Floridában és Kaliforniában már elég nagy számban megjelent olyan szúnyog, ami a Zika-vírust elvileg átviheti.

A Zika-vírus-fertőzés okai

A Zika-vírus-fertőzés kiváltó oka a Zika-vírus, amely a flavivírusok csoportjába tartozik, tehát ugyanoda, ahova a Dengue-láz és a sárgaláz kórokozója is. Magát a vírust is ugyanazok a szúnyogok terjesztik, mint utóbbiakét: a tigrisszúnyogok, és egyiptomi csípőszúnyogok, amelyek nálunk nem jellemzőek.

A zikavírus a magzatot károsítja leginkább

A zikavírus a magzatot károsítja leginkább

A betegséget először majomból mutatták ki, vélhetően arról hurcolta át a szúnyog emberre. A vérszívó a vírust fertőzöttről egy másik emberre viszi át, a betegség emberről emberre nem terjed - bár vannak olyan feltételezések, amelyek szerint szexuális úton is átvihető lehet.

A Zika-vírus-fertőzés diagnózisa

Mivel a lappangási idő nagyon rövid, ha valaki a fertőzés után pár nappal jut el Európába, néhány napon belül laborvizsgálatából kiderülhet, hogy érintett-e. A diagnózis felállításához vérvételre van szükség, abban mutathatók ki a vírus ellen termelődő antitestek (ezek úgynevezett korai IgM és késői IgG típusú antitestek).

A Zika-vírus-fertőzés tünetei, kórlefolyása

A fertőzés tünetei rövid, néhány napos lappangási idő után jelennek meg. A betegség hőemelkedéssel, lázzal, izom- és ízületi fájdalommal jár. Jellemző rá a szemvörösödéssel járó kötőhártya-gyulladás, valamint a szem mögött jelentkező fájdalom , időnként pedig bőrkiütés is megfigyelhető. A tünetek nem komolyak, leginkább egy egyszerű megfázáshoz, influenzaszerű-megbetegedéséhez hasonlíthatóak. Pontos adatok ugyan nincsenek erről, mert a betegséget túlzottan még nem ismerik, de azt már tudják, hogy aránylag magas a teljesen tünetmentes betegek aránya: ők panaszok nélkül esnek át a vírusfertőzésen, érintettségükre semmilyen jel nem utal.

A fertőzés terhesség idején már súlyos problémát okoz, annak teljes ideje alatt veszélyt jelent a magzatra nézve - ráadásul nem olyat, mint az influenza, amelynél tényleges kockázata inkább csak a magas láznak van. Ezzel szemben a zikavírus teratogén, a magzatot károsítja. Ennek mikéntje még nincs pontosan feltárva, de az tény, hogy vírus jelenlétét a magzati folyadékból is kimutatták, a magzatokon pedig látványosan nyomot hagy a fertőzés. Esetükben a kórokozó mikrokefáliát okoz, ami azt jelenti, hogy az agy alig fejlődik ki. Ez jellemzően mentális retardációt, vakságot, süketséget okoz, így tehát nagyon súlyos a probléma. Emiatt ha a bajt időben felfedezik, a magzatot jellemzően elvetetik, de gyakori a koraszülés és vetélés is.

A Zika-vírus-fertőzés kezelése

Maga a fertőzés különösebb kezelést nem igényel, még ha jelentkeznek is tünetek, jellemzően akkor is csak lázcsillapításra, folyadékpótlásra, tehát tüneti kezelésre van szükség. A betegek általában pár nap alatt túljutnak a betegségen.

Mivel a fertőzés a terhesség alatt mikrokefáliát okot, annak bizonyítása esetén a terhességmegszakítás ajánlott lenne. A gond viszont az, hogy a probléma fő előfordulási területein erre általában nincs lehetőség, mert például Brazíliában a kismamák nem járnak rendszeresen ultrahang-szűrésre, így a bajt - tehát a kisfejűséget - nem fedezik fel időben. Emiatt ezeken a területeken rengeteg érintett baba meg is született. A kicsik életben maradnak, de nagyon súlyos problémáik lesznek.

A Zika-vírus-fertőzés gyógyulási esélyei

Ha egy felnőtt ember átesik az enyhe betegséget okozó fertőzésen, akkor ellene védett lesz a későbbiekben. Viszont a magzatok károsodása olyan következménnyel jár, ami mindenképpen maradandó. A vírusfertőzésen átesettek később - tehát már vírusmentesen - kockázatmentesen vállalhatnak gyereket.

A Zika-vírus-fertőzés megelőzése

A megelőzés egyetlen módja a szúnyogok elleni védekezés, oltóanyag jelenleg nem áll rendelkezésre. Kifejlesztése sem várható egyhamar, várhatóan több év után lesz majd csak elérhető. Emiatt a fertőzött területeken egyre jobban előtérbe kerülhet a szúnyogirtás. Mivel azonban ez nagyon nehéz, a legtöbb országban nem javasolják azt, hogy várandós anyukák veszélyeztetett területre utazzanak.

A kockázat a betegséget terjesztő szúnyogtípusoknál azért is fokozott, mert azok, szemben a nálunk előfordulókkal, éjjel-nappal aktívak és csípnek. A fertőzött területekről hazatérő terhes nőknek érdemes szűrővizsgálatot végezniük. Maga a kisfejűség a szokásos ultrahangvizsgálatokon kiderül, attól tehát nem kell tartani, hogy rejtve marad a probléma.

A Zika-vírus-fertőzés szövődményei

A zika-fertőzésnek a magzatokra nézve van súlyos szövődménye, maguknak a fertőzötteknek ilyesmivel nem kell számolniuk. A fertőzés - hasonlóan más vírusos betegségekhez - átmeneti alsó végtagi bénulást is okozhat (úgynevezett Guillain Barré szindrómát), azonban ez az összefüggés a zikavírussal még nem bizonyított.

Hasznos tudnivalók

Afrikában a zikavírus azért nem okozott olyan jellegű problémát, mint például Brazíliában, mert ott már az 1940-es évek óta jelen van, így sokan rendelkeznek az ellene való ellenanyaggal, míg az amerikai kontinensen élők teljesen védtelenek a vírusfertőzéssel szemben. Viszont aki nem védett, és várandósan fertőződik meg, annak magzatán sok esetben jelentkeznek a problémák.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szlávik János infektológusnak, a Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosának.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Zika-vírus-fertőzés kezelésére! További kérdésem van Zika-vírus-fertőzés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag