Tüdővizenyő tünetei és kezelése

2019.05.28.

 Szabó Emese

 dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvos

Mi a tüdővizenyő?

Tüdővizenyőről, avagy tüdőödémáról akkor beszélünk, ha a tüdő szöveteiben és a légcserére szolgáló üregeiben, a hólyagocskákban folyadék gyülemlik fel. A szövetből kilépő folyadék akadályozza az oxigéncserét, így fulladásos panaszok alakulhatnak ki. A krónikus tüdővizenyő a szívelégtelenség legjellemzőbb tünete. Akut formája hirtelen fellépő légzési elégtelenséghez vagy a keringés összeomlásához, a szív leállása miatt pedig halálhoz is vezethet.

A tüdővizenyő előfordulása

Nincsenek pontos adatok a tüdővizenyő gyakoriságáról, de azt tudjuk, hogy krónikus formája főképp szívelégtelenség miatt alakul ki, ami a teljes népesség nagyjából 2-3 százalékát érinti.

A tüdővizenyő okai

Krónikus tüdővizenyő leginkább a bal szívfél gyengesége miatt alakul ki. Szívelégtelenségnél a bal szívkamra működése elégtelen, így nem pumpálja kellő hatékonysággal a vért a tüdő ereiből a test irányába. Ez a bal pitvaron keresztül visszahat a tüdőre, a folyadék ott kezd felgyülemleni, pangani. A folyadék a tüdő kapillárisain keresztül bediffundál a tüdőszövetek közé, ahol emiatt krónikus tüdővizenyő alakul ki.

Akut tüdővizenyő olyan idős betegeknél is kialakulhat, akiket magas vérnyomással, koszorúér-betegséggel kezelnek. Náluk az okozhat gondot, ha megfázás miatt megbillen a szervezetük egyensúlya. Ehhez elég lehet egy lázas állapot is, 1 Celsius-foknyi testhőmérséklet-emelkedés ugyanis már percenként tízzel emeli a szívfrekvenciát. Ez azt jelenti, hogy 39 fokos láz miatt a nyugalmi pulzus 100-110-re emelkedhet. Ez súlyos szívproblémáknál, például koszorúér-betegségnél már olyan szívelégtelenséget okoz, ami miatt tüdővizenyő alakulhat ki.

Akut tüdőödéma súlyos félrenyelés miatt is kialakulhat, de állhat a hátterében tüdőembólia is. A búvárok keszonbetegsége (ami akkor következik be, ha a nagyobb nyomású térből az ember túl hamar ér kisebb nyomású helyre) is tüdővizenyővel jár, de okozhat ilyet a magaslati ritka levegő is.

Állhat a háttérben a tüdő gázcserét végző szövetének vagy érhálózatának mérgek, mérges gázok vagy gyógyszerek okozta sérülése, károsodása is, a folyadék emiatt is pangni kezdhet a tüdőben. Túlzott folyadékterhelés - ami infúziósan is történhet - szintén okozhat tüdőödémát.

A tüdővizenyő tünetei

Mivel a belélegzett levegő a tüdőben felgyülemlett folyadék miatt nem kerül érintkezésbe a hólyagocskákkal, a szervezet pedig nem jut oxigénhez, fulladásos panaszok alakulhatnak ki. A szívelégtelenség miatt jelentkező krónikus formánál az érintett légszomja fokozatosan rosszabbodik. Eleinte csak nagyobb terhelésnél lép fel, majd egyre kisebb fizikai aktivitásra is jelentkezik. Kezelés nélkül végül már nyugalomban is észlelhetővé válik.

A tüdővizenyő akut formájának első jele lehet a nyugtalanság, a száj lilássá válásával járó cianózis. Az érintett sápadt, nagyon gyorsan kapkodja a levegőt. Ilyenkor olyan súlyos légzési elégtelenség alakulhat ki, ami a keringés összeomlásához vezethet. Nagyon súlyos akut tüdővizenyő esetén véres-habos köpet képződik: ilyenkor az érintettek szájából hab dől ki. Ha még ilyenkor sem avatkoznak közbe annak végzetes következményei lehetnek.

A tüdővizenyő miatt fulladásos panaszok alakulnak ki. Fotó: 123rf

A tüdővizenyő miatt fulladásos panaszok alakulnak ki. Fotó: 123rfA tüdővizenyő hátterében álló szívelégtelenség miatt romolhat a jobb kamra funkciója is, következésképpen a vér a jobb pitvarban is tolul. A vér a testből nem tud akadálytalanul a szívbe áramolni, aminek következtében a folyadék felgyülemlik a testben. Ez először a lábak bőr alatti szöveteiben történik meg, de súlyos esetben a hasüregbe, a törzs és a felső végtagok bőre alá is kerül folyadék. A folyadékfelszaporodás egyik jele az indokolatlan és viszonylag gyors testsúlynövekedés. Mivel a probléma hosszabb idő alatt alakulhat ki, a betegek folyamatosan adaptálódnak hozzá, és megesik, hogy csak súlyosabb stádiumban jutnak el orvoshoz.

A tüdővizenyő diagnózisa

A tüdővizenyőre gyakran úgy derül fény, hogy az érintettet a panaszok - például az ödémásodás - miatt kardiológushoz küldik, aki megvizsgálja, EKG-t és ultrahangvizsgálatot végez. A jelekből látja, hogy a szívhatárok nagyobbak (mert a szívelégtelenség miatt nagyobb szívről van szó), a szívhangok halkak, érezhetőek zörejek is. Utóbbiak azért jelentkeznek, mert a szívelégtelenséghez gyakran társul degeneratív billentyűbetegség, billentyűelégtelenség is. A tüdőben pangásra utaló zörejek hallhatók. A lábon általában ujjbenyomatot tartó ödéma is látható. Krónikus szívelégtelenségnél - nagyon súlyos esetekben - a has és az emlő bőre alatt is tapintható az ödéma.

A tüdővizenyő kezelése

A krónikus tüdővizenyő kezelésének része a kiváltó okok, tehát a szívelégtelenség és a mögötte álló betegségek, így például a magas vérnyomás kezelése. Magát a vizenyőt vízhajtókkal lehet kezelni. Ugyancsak szükség lehet olyan gyógyszerekre, amelyek a szív elő- és utóterhelését csökkentik. Ezek a szív munkáját javítják, így növelik a szerv perctérfogatát, aminek eredményeként a folyadék gyorsabban távozik. Akutan kialakuló tüdővizenyő esetén a betegeknek szoktak kábító hatású fájdalomcsillapítót (morfiumot) is adni értágító és nyugtató hatása miatt. Ez azért is hasznos, mert ha a beteg nem nyugodt, akkor a szervezetében olyan stresszhormonok szabadulnak fel, amelyek az állapotát tovább rontják.

Az akut tüdővizenyő azonnali beavatkozást - gyógyszeres terápiát - igényel. A betegekhez mentőt hívnak, a kezelést már ők megkezdik. Ha a folyamatot meg tudják állítani, elég a beteget belgyógyászatra vagy kardiológiára vinni. Az intenzív osztályon alkalmazható pozitív nyomású (túlnyomásos) lélegeztetés is, de arra csak a súlyos esetekben van szükség. Ha az akut tüdővizenyő nagyon erős, szívókészülékkel is el lehet távolítani a képződő véres-habos köpetet.

A tüdővizenyő gyógyulási esélyei

Ha időben észlelik a tüdőödémát, nem rosszak a gyógyulási esélyek. Ha az akut formánál nem lépnek hamar közbe, a beteg meg is halhat.

A tüdővizenyő megelőzése

Idős, krónikus szívbetegeknél tanácsos beadatni az influenza és a pneumococcus elleni védőoltást. Ezáltal meg lehet előzni, hogy a fertőzés miatt felboruljon szervezetük egyensúlya, és így szívelégtelenség, majd tüdővizenyő alakuljon ki.

Szövődmények

Súlyos esetben légzési elégtelenség és keringés-összeomlás lehet a szövődmény, ami halálos is lehet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Kategória: Tüdő- és légúti megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Tüdővizenyő kezelésére! További kérdésem van Tüdővizenyő témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag