Szemhéjdaganat tünetei és kezelése

2015.01.12 12:28

 Szabó Emese

 dr. Bajcsay András sugárterápiás és klinikai onkológus főorvos

Mi a szemhéjdaganat?

A szemhéjdaganat a szem védőszerveit, a szemhéjakat érinti, ez a leggyakoribb szemészeti daganat. Maga a szemhéj a testfelület legvékonyabb bőrterülete, leggyakrabban bazaliómák jelennek meg rajta. Ezek rosszindulatú, de nem életveszélyes daganatok, a bőr bazális rétegéből alakulnak ki. Előfordulhat agresszívabb daganat, például laphámrák is ezen a területen, de kimetszéssel, sugárkezeléssel az is jól kezelhető, kivéve, ha áttétet képez. Melanóma ugyancsak jelentkezhet ezen a területen.

A szemhéjdaganat előfordulása és okai

Gyakori daganattípusról van szó, főleg azoknál jelenik meg, akik például mezőgazdasági dolgozók, nem kalapban végzik munkájukat, így sokat éri őket a nap. A kor előrehaladtával nő a daganat megjelenésének kockázata.

A szemhéjdaganat diagnózisa

A bőrgyógyászok, szemészek nagyon gyakran találkoznak szemhéjdaganattal, így annak gyanúját már a klinikai vizsgálat során fel tudják állítani. A diagnózist a kimetszést követően, szövettani vizsgálattal lehet igazolni. Ha a képletet nem lehet eltávolítani, akkor a leggyanúsabb területről próbakimetszést végeznek, és azt küldik szövettani mintára. Ez azért fontos, mert néha előfordul, hogy nem tisztán bazaliómáról van szó, hanem ahhoz laphámrák-elemek is keverednek. Utóbbi már agresszívabb, nehezebben gyógyítható, áttétet is gyakrabban adhat, akár a nyirokutak, akár a véráram útján.

A szemhéjdaganat tünetei, kórlefolyása

Tünetként a szemhéjon egy árpaszerű vagy szabálytalan szélű, nagyobb kiterjedésű képlet jelenhet meg. Mivel a szemhéjdaganat nagyon lassan alakul ki, a beteg hozzászokik, nem tartja feltűnőnek a képződményt, sokszor a környezete sem veszi észre azt. Sokszor a szemhéjszélen úgy indulhat el a daganat, mintha egy árpa vagy egy gyöngyházfényű, idővel esetleg pigmentálódó anyajegy lenne. Később felülete esetleg nedvedzik, kisebesedik, varasodik, a beteg azt hiheti, csak egy rosszul gyógyuló sebbel van dolga.

A szemhéjdaganatok árpaszerű képződménnyel kezdődnek

A szemhéjdaganatok árpaszerű képződménnyel kezdődnek


Gyógyulásról viszont szó sincs, a varr újra és újra leesik, a képződmény kicsit vérzik, nedvedzik, egyre nagyobb lesz, szabálytalanná válik és terjed. A beteg sokszor csak akkor fordul orvoshoz, amikor a képlet már egészen nagy, komolyan roncsolja a szöveteket. Ilyenkor már nehéz elvégezni a műtétet. Ha a betegséget nagyon elhanyagolják, a szemhéj bőre felől be tud fordulni a daganat a kötőhártya felé, átterjedhet a szemre, szemgolyóra is, beterjedhet a szemüregbe, egészen mély krátereket, fekélyeket okozhat.

A szemhéjdaganat kezelése

Ugyan a szemhéj bazaliómája nem olyan veszélyes, mint más szemdaganat, viszont mivel nagyon érzékeny területen található, ellátása nem könnyű, csak korai stádiumban kezelhető megnyugtatóan egyedüli kimetszéssel. A legnagyobb probléma, hogy a bőr bazális rétegéből kialakuló bazaliómák felszínen megjelenő részei sokszor csak a "jéghegy csúcsát" jelentik. Emiatt van az, hogy ezt a daganattípust széles kimetszéssel ajánlott eltávolítani, lévén előfordulhat, hogy a látható, makroszkópos elváltozás környezetében akár egy centiméterre is kiterjedhet a daganat. Azaz ha nem radikális a kimetszés, akkor a daganat kiújulásra hajlamos. Emiatt ha a képlet eltávolítható, mindenképpen a teljes kimetszésre kell törekedni. Az eltávolítást szövettani vizsgálat követi, további kezelésre pedig csak akkor van szükség, ha a daganatot nem sikerült ép szélekkel kimetszeni.

Mivel a szemhéj területén nehéz radikális műtétet, széles kivágást végezni, előfordulhat, hogy csak részben lehet eltávolítani a képletet. Ennek oka, hogy a szemhéjat plasztikailag pótolni nagyon nehéz. Emiatt ez a daganattípus csak akkor műthető könnyebben, ha a beteg korán orvoshoz - szemészhez vagy bőrgyógyászhoz - kerül.

Ha betegséget nem veszik észre korán, a képletet pedig nem távolítják el radikálisan (mert ezt a beteg kora, általános állapota nem teszi lehetővé, esetleg elutasítja a műtétet),sugárkezelés is szóba kerülhet. Ez esetben hosszabb, időigényesebb kezelési sorozatról van szó, egyszerre nem lehet nagy dózisokat adni, főképp a szem közelsége miatt - emiatt maga a kezelés több hétig tart.

Fontos tudni, hogy a sugárterápia alatt a kezelt bőrterület egy ideig nem lesz szebb, sőt, egyre csúnyább lehet. Ennek oka, hogy a daganat elhal, körülötte pedig az a terület is kissé begyullad, ami eredetileg nem tűnt betegnek. A bőrnek az ép terület felől kell regenerálódnia, hámosodnia, ami legalább három hónap. Ez idő alatt gondos bőrápolásra, illetve akár kötözésre is szükség lehet.
A szemhéj laphámrákja szintén műtéttel és sugárkezeléssel gyógyítható, ha pedig áttétet képez, szóba jöhet szisztémás gyógyszeres kezelés is. Ha melanóma alakul ki ezen a területen, még agresszívebb műtéti beavatkozásra van szükség, ami azt is jelentheti, hogy a gyógyulás érdekében akár a szemet is fel kell áldozni.

A szemhéjdaganat gyógyulási esélyei

A szemhéj bazaliómája jól gyógyítható, ha időben felfedezik, nagyon jól reagál a kezelésre. Másrészt mivel ez a betegség nem életveszélyes, még akkor is gyógyítható, ha már súlyosabb fázisban kezdik el kezelni. Viszont ebben az esetben a gyógyítás már nehézkes, a beavatkozásoknak komoly esztétikai következményei lehetnek. Másrészt, ha a betegséget nagyon elhanyagolják, annyira makaccsá és agresszívvé válik, hogy nagyon nehéz tőle megszabadulni, van, hogy nem is lehet. Mivel, mint minden daganattípus, a szemhéjdaganat is kiújulhat, fontos, hogy a beteget a gyógyulást követően körülbelül 2-5 évig rendszeresen ellenőrizzék.

A cikk elkészítéséhet nyújtott segítséget köszönjük dr. Bajcsay Andrásnak, az Országos Onkológiai Intézet főorvosának.

A szemhéjdaganat megelőzése

Fontos a fényvédelem, a kalap, napellenzős sapka viselése. Dél és négy között védelem nélkül nem szerencsés napra menni, vitorlázni.

Szövődmények

A szemhéj bazaliómája áttétképződési szempontból kevésbé veszélyes, mint más bőrrákok, áttétet csak extrém ritkán képez. Viszont emiatt a betegek hajlamosak hagyni, hogy hosszú évekig növekedjen, és idővel mérete miatt komoly problémát okozzon, terjedjen. A laphámrák és a melanóma már gyakrabban képezhet áttétet is.

Kategória: Szemészeti problémák

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szemhéjdaganat kezelésére! További kérdésem van Szemhéjdaganat témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag